Monday, December 2, 2013

Sultan Brunei kawal lalu lintas selepas salah seorang pengiring bermotosikalnya terlibat dalam kemalangan



Ello ello ... daa lama sangat Ummi tak post khabar berita d Blog Ummi nie. Keadaan sungguh sebuk sekali sehinggakan Ummi tak berkesempatan langsung nak mencurah idea dalam Blog kesayangan nie. huhuhu

Sehinggalah hari nie Ummi ada baca satu berita yang sungguh Ummi tertarik sangat nak kongsikan bersama. Berita tuh menyatakan Sultan Brunei sendiri mengawal lalu lintas apabila salah seorang pengiring bermotosikalnya terlibat dalam kemalangan jalan raya. Cer cer cer tengok kat gambar atas tus .. Wah ... Sultan! Ummi amat kagum dan hormat sangat atas sikap yang ditonjolkan oleh KDYMM Tuanku Sultan Berunei ... Cuba bayangkanlah perasaan rakyat Brunei yang berkesempatan melihat kerendahan hati dan kemuliaan Sultan mereka dipertontonkan oleh pemerintah mereka ketika melalui jalan tersebut.   Allahuakhbar.....

Menurut dari pembacaan Ummi, kedua-dua anggota pengiring Diraja Brunei tuh terpaksa dikejarkan ke Hospital selepas kejadian tuh. Alhamdulillah tiada kemalangan jiwa yang dilapurkan. Dalam kejadian itu, seorang anggota patah bahu kiri dan tangan, manakala seorang lagi masih dalam keadaan trauma dan terkejut. Iyer laaa sapa tak trauma kan kan kan ... Punca kejadian? ermmm, mereka nie di langgar oleh sebuah kereta yang dipandu seorang wanita. Agak2 apa eks respon wanita tuh eks? Ummi tertanya-tanya jugaks...


Thursday, October 24, 2013

Kepentingan ESP - Soy Protein Isolate Powder

Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik.  ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi  dengan semua  asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting.  Berbanding  protein daripada sumber daging, telur dan tenusu,  ESP adalah  rendah  lemak dan  bebas laktosa dan kolesterol.

Energizing Soy Protein ini diiktirafkan seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki protin yang sangat tinggi yang pernah dihasilkan.

Kacang Soya SHAKLEE - hanya mengandugi "non-GMO"

Saturday, October 5, 2013

MenCari Idea Tuk KURUS





Hi, semalam Ummi buat status kat HB seperti gambar atas tuh ... Ramai plak yang tanya macam mana kan nak progress semua tuh... Sebelum Ummi bebel banyak2 Ummi nak bagi tau laa serba sedikit tentang Ummi cam ner boleh 'berisi' nie .. klu guna perkataan 'gemuk' kan, takut moral down plak. hahaha.

Friday, October 4, 2013

Minyak Baby - Amway # Tropical Herbs

Assalamualaikum wbt n slm Malaysia ...

SENYUM! Kan senyum itu satu sedekah .. daa dapat buat pahala daa. Siikit2 kita kumpul pahala tu lama2 jadi bukit ... sikit2 kita kikis tabiat yang xelok, lama2 kita jadi muslim n muslimah yg d kasihi Allah SWT ... Amin, ins sya Allah.

Panjang lebar plak Ummi membebelkan ... hehehe. JGN MARAH ... actually, Ummi hanya nak kongsi satu minyak bayi ni yang mmg elok sangat2 tau ... nak kata mmg serasi dgn twins Ummi, dari baby Batrisya lagi pakai ... daaa beepuluh2 or daa masuk ratus botol daa kot ... nie baby twins Ummi pun pakai ... mmg bagus sangat2. Ummi ni jenis setia ..  ececece. Setia pd satu barang yg bg manfaat pd Ummi. Sejak pakai dr baby Batrisya, sampailah twins nie, Alhamdulillah diorang mmg xada sakit perut pun. Ummi plak jenis membazirkan... setiap kali baby lepas mandi dan tukar pampers, Ummi mesri sapukan skit minyak nie... sekejab aje rerkentut kentut baby nie ... Mak Ummi cukup suka dgn minyak nie... MiL pun sama. Siap promote kat sedara mara dan kawan dia..  betul ... mmg terbaik laa minyak nie ... iyer laaa kan, bukan tuk baby jer pakai, boleh tuk seluruh keluarga... klu sakit perut tuh, lekas2 je sapu dan hasilnya ... put put put ... terkentut2 tau ...

Ummi adalah jugak baca testimonial kat Mr. GOOGLE tue .. ada yg kata minyak ni pijar sket kat baby. Ermmm, klu kita sapu banyak2 memanglah pijar ... diret terus ke perut baby dan tertuang banyak, pijar laaa rasa baby tuh. Kita kena belajar sapu jugak tau. Ummi biasanya tuang kat tapak tangan Ummi sket n gasok sket sblum apply kat perut baby... klu Ummi sapu je minyak nie kat perut twins n Ticha, tue dia terkentut2 depa ... sukew sgt. Baby tdo lena tau ... kadang2 klu depa nie selsema sket, tiap2 mlm kul 1-2 pagi atau tgh malam laaa, Ummi akan bangun sapukan kat ubun2 sket, belakang cuping telinga, belakang, betis n cuping telinga... ins Ya Allah dengan izinnya 2 3 hari baik laaa baby kita tue...

Harga sebotol minyak nie RM 28. Ni standard harga yg d jual kat internet. Tapi klu nak beli dgn Ummi, Ummi leh kasi harga BONUS ... Tp PM Ummi laju2 ... hehehe. Beli minyak jew pun boley ... klu nk beli set Bersalin AmWay pun boley ... Jgn risau, dgn Ummi ada harga terbaek tau! Tuk kawan2 Ummi semua... errrrr, terlebey promote plak... maaf laaa. NIAT hanya nak citer tang betapa best nya minyak nie jew ... ermmm, sorry gengs!  

Tetiba jew korang rs minyak nie macam mahalkan? BETUL! Memang mahal klu nak d bandingkan dengan minyak laen. Tp kebekesanannnya terbaek tau! Satu botol leh tahan 2 bulan, klu jenis yg guna sket2 tuh 3-4 bln laaa. Bagi twins Ummi plak, satu botol sebulan tau. Ummi mmg membazir guna minyak nie... Ummi akan pakaikan pada twins setiap kali lepas mandi, tukar pampers dan tgh2 mlm... Ummi nak twins sentiasa dalam keadaaan selesa jew. Alhamdulillah, amalan nie baby twins xmeragam tgh2 mlm sakit perut. Depa nie klu meragam, hanya nak minum n tdo jew... klu x, nk org maen dgn die jew... lagipun minyak ni bau dier best sgt! Xcaya? Try laaa ada sebotol! :).

Itu kegunaan tuk baby, untuk C Ibu plak? Ermmm.... Ummi kasi 5 bintang tau! family Ummi mmg guna minyak nie sentiasa. Paling utama time sakit perut. Mujarab tau! Dalam pantang Ummi guna minyak nie sapu kt kepala lepas mandi ... fuhhh lega ... Ummi pakai minyak ni kat kepada campur dgn minyak zaitun... Alhamdulillah setakat nie xada lagi rambut Ummi gugur ... tp klu dgn org laen, Ummi xtau laaa... kepala ummi rasa cam berangin jew... segar giler. Minyak nie jugak Ummi apply kat tapak kaki n betis sebelum pakai stokin. Ermmm, selesa sgt. Jd pd Ummi guna minyak nie mmg terbaek. Sekali Ummi borong minyak nie 10 botol. Leh sedekah kat org tua Ummi n sedara mara ... 


ini laa ruper nyer ...
Detail
 
K laa... klu nk tanya apa2 pasal minyak nie just PM or call Ummi... bubye ..  sesiapa yg daa guna minyak nie, tentu tersenyum n agree apa yg Ummi bebel tue kan .... nice! 

C u Lg 
babai!

Thursday, October 3, 2013

Majlis Akikah Twins

Assalamualaikum dan slm sejahtera ...

Alhamdulillah, syukur pada Allah SWT kerna atas izin Nya kami sekeluarga dapat mengadakan Majlis Akikah untuk twins last september lepas seperti yang di rancangkan ... Amin. Syukur sangat2 ... Kepada saudara mara dan rakan taulan yang datang tu, d ucapkan banyak2 tima kasih .. Semoga Allah SWT merahmati hidup anda semua sekeluarga ...
 Jemputlah tgk n jengok2 suasana Akikah Twins Ummi iyer ...
Capture by Note 2 

Menu malas sy ...

Salam .... hari nie makan tgh hari d temani suami tercinta... pergh! Macam biasalah klu terkejar2 dgn anak, Ummi masak yg ringkas2 jew tapi kenyang dan boleh ternak lemak ... hehehe sesiapa yg diet tuh... xyah lah nak buat. Tapi pada sesiapa yang nak gemuks n gebu, boley laaa cuba makan2 ... resepi? KLIK SINI

Ummi nie memang rajin bab masak yang simple dan mudah sbb Ummikan pemalas. hehehe. Ada baby twins tue alasan jew ... tapikan sekali depa nie menjual suara confirm laaa dapur Ummi susah nk berasap nyer ... Lagilaa Ummi malas nak masak.

Hari nie, mujurlah ayah diorang ada d rumah. Leh laaa Ummi cuba resepi baru nie... ayah dia kata sedap! Hehehe Nak ambek hati Ummi laa tuh ...

perasan X, chees tuh mencair ... eeee rs nak menambah nie!
 
Yummy ... serius, resepi nie Ummi bagi 5 bintang ...
Cik abg Ummi pun xcukup katanya.
sempat curik Ummi nyer,
xcaya? tgk gambar nie 


k laaa ... Selamat mencoba iyer ... 

Wednesday, October 2, 2013

Giler Cadar ...



 
Hai ... pagi yg indah .. sesudah sarapan dengan chinch perisa cokelat Shaklee + susu penuh cream, ermmm lazatnya ... sampai skrg, daa tengahari belum ada tanda2 nk makan ... ekekeke... cpt daaa kurus klu hari2 mcm nie ...

Err ... hari nie Ummi nak berkongsi satu pengalaman tentang CADAR ... hehehe. Pelik kan bunyi tajuk Ummi nie ... Betul tau Ummi memang Giler Cadar ... Ummi suke kalau ada cadar baru, cantik, kemas terletak jew kat katil ... xadew nak senget benget nie ... warna cadar yang menarik pun boleh buat bilik tidur kita sentiasa baru ... macam tido kat hotel plak rasanyakan ... Dolu2, bile jew daa boring Ummi akan p kedai cari cadar baru. Bukan nak berlagak nie tau, biler ajer Ummi nak beli mesti nak yang mahal2. bukan apa kalu yang murah2, cadar tuh nipis n terasa panas. Xbest nak tdo. Warnanya pun pudar jew ... xmenarik langsung ... huhuhu

Selama nie Ummi terpikat dengan cadar Aussino jew ... memang beli kat sinih laaa. Ade ahli dapatlah diskaun sket yg mahal2 tuh ... Cadar Aussino nie cantik, nampak moden n warna xpudar ... Ummi memang sanggup simpan duit semata2 nak beli yang mahal2 nie ... huhuhu. Sehinggalah satu hari tuh Ummi dok sebuk laa layan FB. Adalah member Ummi nie jual cadar patchwork kat FB dier ... Ummi dok tilik2 cadar tuh .. ermm, cantik jugak warna nie ... teringat kat bilik bawah tuh (bilik tetamu) cadar daa usang daaa... so, Ummi beli laa dgn member nie ... Ummi beli 2 skali. hehehe. Kan daa kata kan Ummi nie giler cadar... Selang 3 hari dapatlah set cadar yang Ummi nak tuh ... Cantik nyer .... Ummi pun terus pasang kat katil ... hasilnye cam gambar kat bawah nie ...

cantik kan? terletak jew .. xade nak renyuk2
Itulah cadar nyer ... yyang satu lagi Ummi xambek gambarnyer ... nanti2 lah Ummi upload lagi .. Selepas jew pakai 3 hari Ummi basuhlah cadar nie ... ada baby kecik kenalah Ummi rajin tukar2. Kalau dulu seminggu sekali Ummi pasti tukar cadar ... Masa basuh cadar ni Ummi ada terfikir sesuatu .. Cadar nir blah belakang pun cantik ... So, apa lagi biler daa kering Ummi terus pasangkan kat katil... try try je laaa kn .. mana tau menarik tertarik n dbom! Hasilnya .... taaaaa daaaaaaa ...

Monday, September 30, 2013

Anak vs Kotor vs Bersih

Assalamualaikum ....

Hai kekawan semua... baru je dapat nk update blog... Ummi sebuk giler2. Giler2 pun xsebok macam Ummi. Actually nie hanya cacatan ringkas jer yg Ummi nk buat coz pakai hset jew... Citernya macam nie pg tadi Ummi terdengar iklan kat satu radio ... iklan sabun breez jew... tp iklan ni mmg betul2 menyentuh hati Ummi... kenapa? Mesti semua tertanya2 kn...

Kita ni sebagai ibu bapa sebenarnya mahu ank kita kelihatan semuanya sempurna spt pandai, bijak, segak, cantik n mcm2 laa. Pendek kata semuanya nk yg indah2 n good2 je d mata. Betul tak? Untuk tujuan tuh kita sanggup marah2 kn ank kita kn kn kn...Ummi ler tuh ... Cth, klu baju baru pakai, mesti kita xnk baju tu kotor kan? Klu anak makan ice cream or apa2lah yang comot2, mesti kita xsukew kan? sbbnya baju tuh baru jew pakai ... Ummi nie xtau laaa ibu bapa yang lain tapi Ummi memang cam tuh. Klu boley lepas mandi tu xnak daa kotor2 ... xnak daa comot2... xnk daa selebek2 ... lebih2 lagi klu nak kuar rumah. Nak g kenduri plak tuh! Memang betul2 nyer laa Ummi nak Ticha tuh nampak kemas... sbb klu org nampak Ticha kotor ... mindset Ummi akan kata : eh, mak die nie suka ank nyer comot2 kew ... hehehe. Sbb tue Ummi macam marah2kan Ticha klu Ticha suka kotorkan baju... tapi, Ummi silap! Tersangat2 silap sebenarnya! Memang kita nak anak kita cantik n bersih! Tapi kita xperlu marah2 or xkasi depa mkn or apa2 laaa sampai baju depa kotor ... Jgn Marah K! Kenapa? Baca lagi d bawah nie...

Apa yg Ummu terkedu dengan iklan td, C anak mitak dengan ibu dier nak pergi maen bola. Tapi C ibu xkasi. C ibu kata klu maen bola nnt baju kotor ... C ibu berkeras xnak kasi... nnt anak ibu xhensem laa ... nnt nak g kenduri kena mandi n tukar baju lagi laa... tp C anak tetap berkeras nak pergi maen jugak .. C ibu kata xboleh ... bertekak lah C ibu dgn C anak ... last2 C anak kata, ibu ni lebih pentingkan baju dr sy nak maenkan? WHAT? Terfikir x apa yang Ummi pikir? 

Monday, September 23, 2013

Mem 'baking' Kek Cokelat Milo Kukus dgn Chef Ticha ...


YUMMY ....


P

Opsh ... Assalamualaikum.... hehehe ... dah lama bebenor daa Ummi tak update blog nie .. bukan Ummi malas tau ... bukan malas tapi Ummi sekarang nie daa selamat menjadi suri rumah sepenuh masa ... daa hampir 4 bulan daa ... Semua orang tau laa kan. iye laa sapa2 yang jadi ibu dan isteri tu tau laaa betapa sebuk and BZZZ nyer kan ... macam2 nk buat. Sapu rumah laa, mop laaa, lipat baju laa, basuh baju laaa, uruskan anak2 laa, uruskan suami laa... opsss tet!!!!! hehehe. betul laa uruskan suami makan pakai dier...

Semalam hari minggu Ummi dan chef Ticha berkesempatan kaa mem'baking' kek... nak buat kek nie senang jew janji adew bahan2 nya terutamanya 'rajin' ... itu sudah pasti. kalau tak, tak akan menjadilah kek tersebut. tapi harus ingat, 'rajin' nie bukan kategori rajin membeli tau ... sebelum nie Ummi memang johan laa bab nie ... 'rajin' membeli. Selalu jew tempah dengan orang je laaa ... Memang Ummi rajin sangat2. hahaha. Mood semalam memang moveles # lapar # daa boring asyik mem'baking' kek dengan Play doooh Ticha jew ... ingat d pandang tp xdapat makan ... hahaha.... 

Tuesday, July 30, 2013

Pemenang peraduan Twins ...

 

Alhamdulillah .. daa tamat daa peraduan yang Ummi buat minggu lepas ... hehehe. Terima kasihlah kepada kawan2 yang sudi masuk peraduan yang tak seberapa Ummi nie ... tak sangka iyer ramai jugak yang cuba masuk peraduan nie. Terima kasihlah atas sokongan anda semua ...

Errmm, ramai yang mengeluh susah jugak nak bezakan twins Ummi nie.. ekekeke. Untuk makluman semua, bukan korang jew yang susah nak cam, Ummi sendiri pin kadang2 tertukar jugak. Ummi kena tenung lama2 baby twins nie, baru tau mana adik or abg. Tapi kalau twins nangis, laju jer Ummi cam. hahaha. Suara dan nada twins nie lain sket. C abg, klu menangis, mendayu-dayu ... klu C adek menangis, Ummi tengah buat susu pun boley tersilap berapa skop tau! suara dia ... Nyaring ...... hahaha. Macam suara Ummi jugak lahhhh (sapa yg kenai Ummi kan)

Sebenarnya kan, tak adew sorang pun yang dapat jawab semua betul. Hanya seorang sahaja yang dapat jawab paling hampir - 5 betul 1 salah ... Walau pun Ummi kata kalau dapat jawab semua betul baru dapat hadiah kan, tapi Ummi daa buat keputusan yang mana dapat jawab paling hampir dan dia jawab cepat, dialah yang akan jadi pemenang ... hehehe tahniah tahniah tahniah ... ermmm, sebelum Ummi bagi tau sapa pemenang nyer kan, Ummi nak kasi tau apa hadiah yang Ummi nak kasi nih ... Hadiahnya ialah

Thursday, July 25, 2013

Hijab with Dian pelangi collections

 
Hai .. slmt pagi geng! Pagi nie Ummi semangat sgt2 nak taip menaip nie. Ummi ade sesuatu nak share dengan kekawan semua. Ialah raya aidilfitri kan tak lama lagi ... So, apa lagi. Nak 'tayang' koleksi tuk hari raya laa. Mana tau ader yang kekawan berkenan nak buat raya kan? Ummi cuma nak kongsikan bersama jew... Lagipun, kalau tak 'best' Ummi tak kan nyer dok heboh kat blog nie. Mesti yang syok yer ... ^-^ .

'Hijab with Dian pelangi collections' pergh! tajuk orang putih plak .. hehehe. Ummi rasa tak menyesal sapa yang beli collections nie .. Best jew rasa. Nyaman n selesa sangat2. Ummi pun daa adew koleksi nie. Kalau nak tau cam ne laa ruper Dian Pelangi nyer collections nie, haaa cer tengok gambar2 kat bawah nie :)


Tudung jew tau ... baju n skirt X eh!

Klu laa dpt kurus cam nie ... kan?

Cantik tak? cantik kan. nie plak gambar adik iapar Ummi pakai ... Ummi nyer gambar, tunggu! hehehe


kemas jew kan nampak!

Bergaya kan ... simple lagi2 tuk gurl yang suka bergaya.


Cantik kan


 Nie plak .. gambar Ummi. ta kade lah secantik diorang ...

Sunday, July 21, 2013

Leh beza X Twins Irshad n Irhfan. Kalau boley, Jom masuk peraduan ringkas nie ... Baca dulu iya!

 
Cuak naik 'keta baru' kew Dek?
Tue dio posing twins Ummi dengan 'keta baru' diorang. Mukew twins yang kelat tue Irhfan namanya. hehehe Gayat kot C Irhfan nie ... Klu nak cam mana satu abg or adek nie, senang jew. Abg namanya Irsyad agak kecil sket xsemontel C Adek, putih sket n mukew plak cool jew ... Setakat nie Ummi xadew lagi tanda tuk bezakan Twins Ummi nie ... Tp sebagai ibu, Ummi rasa Ummi tau yang mana abg or adek coz hari2 Ummi belek2 twins nie ...


Bezakan saiz diorang nie ... hehehe

Alhamdulillah Twins Ummi daa makin sehat walafiat. 18 Julai yang lepas Ummi bawa twins p check up sebulan. Syukur, twins Ummi xada apa2 masalah lagi ... Result tuk 'manigities' tuh d ketahui 15 Ogos nanti. Doa-doalah agar twins nie tak ada keputusan mengejutkan Ummi. huhuhu.

Lepas berpantang, dapat berpuasa ... Yahoooo!

 

Hari nie hari yang ke 11 kita berpuasa ... tapi Ummi baru jew berpuasa 3 hari .. Syukur kepada Allah kerana masih memberi peluang untuk Ummi berpuasa pada tahun nie ... Alhamdulillah ... Marhaban Ya Ramadhan Allah Hu Akhbar .. Cepatkan masa berlalu. Ummi masih terasa macam mengandung lagi (hehehe perut masih besar), masih terasa dalam pantang lagi ... hehehe (walaupun daa sental macam-macam makanan daaa) ekekeke. ermmm, Ummi tak tahan godaan. Mak mertua Ummi masak sedap sgt. Kadang2 terasa plak nak puasa separuh hari... hehehe. In Sya Allah berbaki lagi 18 hari tok kita bersama-sama berpuasa sebelum menyambut Hari Raya Aidilfitri ..

Ermmm, macam mana puasa kawan2 semua? ada peningkatan tak sepanjang 10 hari lepas kita berpuasa? Iman kita makin bertambah tak? atau makin berkurangan nie? hehehe. ;) apa2 pun jawapannya, tanyalah hati masing2... ^-^. Ummi berharap kawan2 dapat meningkatkan amal ibadat pada bulan yang penuh berkat ini. Ambil peluang bila mana bulan ini Allah telah membuka pintu2 syurga dan di tutup pintu neraka dan semua syaitan-syaitan telah diikat ... Waktu nielah kita semua umat Muhammad nak 'cover' balik semua doasa-dosa yang telah kita lakukan 11 bulan terdahulu. Bulan Ramadhan nie juga Allah bagi kita 'top up' dengan berkali-kali ganda amalan yang kita lakukan. Subhanallah...

Saturday, July 20, 2013

CTH Surat Permohonan Cuti Menjaga Anak ... Gomen!


 

hehehe ... Pantang hari ke 50, best! dapat bawak Ticha g jln2 p opis. hehehe. Sukew sangat dier kn kn kn. Seyum melebar sampai ke telinga gitu ... Sebenarnya Ummi plan nk sambung cuti tanpa gaji slma 2 bulan. Nie on the way p opis tuk buat permohonan ... Ummi g sain jew, surat menyurat tuh, Cik Illa tersayang daaa siapkn ... 

contoh surat nk buat permohonn cuti menyusu or menjaga anak ...

Monday, July 15, 2013

Twins Ummi demam panas ... huhuhu

 
Tengok tajuk tuh cam CUAK kan? sapa2 yang ada baby keciks laa ... huhuhu. Ummi pun sama. Twins Ummi demam panas dalam pantang ... mau tak gelabah Ummi. Twins Ummi demam ketika 2 minggu berpantang kat kampung. Suhunya plak 37.5 - 38 celcius masa awal2 demam. Tapi bile suhu first twin tetiba jew 38.8, Ummi daa bawak baby ke hospital. Masa dalam perjalanan tuh, Ummi rasa berdebar dan cuak sgt2. Mulut Ummi kumat kamik dok berdoa agar tak adew apa2 yang serius.

Alhamdulillah Ummi dapat lalui semua ini dengan sempurna :) Siapa tak panik kan bila anak kita yang masih dalam pantang DEMAM? Sebenarnya doktor ade cakap masa Irdina demam dulu, yang DEMAM semasa berpantang ni normal tapi dengan syarat sebelum ni dia penah stay seminggu lebih di hospital. Badan bayi baru nak survive suasana luar tu yang boleh menyebabkan dia demam. Sebab DEMAM ni selalunya dia nak panaskan badan untuk matikan kuman dalam badannya. :). Tapi twins Ummi xpenah masuk hospital selepas d lahirkan. Kuning pun xadew. Jadi Ummi memang panik laa ...

Thursday, July 11, 2013

Gambar2 Twins Ummi ...


kekawan ... No Idea nie ... just nk post gambar twins Ummi ...

Usia Twins 3 hari ..

Twins selesa dalam kereta - nk balik kampung (Kelate)

Ragam2 twins Ummis

Ticha n Twins Boboy

Irsyad n Irhfan

Nanti2 Ummi upload lagi ...  n citer2 dugaan dalam pantang!

Chow Chin Chow

 

Pengalaman Bersalin Twins ...


Sambungan ...

alohai laa ... 2 - 3 - 4 - 5 - 6 minggu sekali baru adew masa nak update blog nie ... BZ Bz bz laaa katakan. agipun internet kat KG nie agak 'lembap' huhuhu ...nak story morry kat blog pun susah ... 

k laaa, kitew sambung pengalaman Ummi bersalin hari tuh ... nanti2 klu Ummi adew masa yang terluang n internet 'available' Ummi akan kongsikan bersama tips2 or amalan yg Ummi selalu buat sepanjang pregnant.
Sebelum tuh, meh tengok gambar Ummi pagi sebelum bersalin. time nie nak g checkup tuk 40 weeks. hehehe. besar kan peyut Ummi!



Gambar nie gambar 8 jam sebelum bersalin. Sepeti biasa check up kat hospital, tekanan darah - normal, air kencing pun okies n berat badan - 89 KG. hohoho (dalam hati - cam ner laa nak 'berdiet' nanti nie) .. huhuhu so, nak sedapkan hati - xapalah asalkan Ummi n Baby Twins nie selamat ... sehat pun sehat lah ...

Citer pasal pengalaman bersalin daa sudah, cuma gambar baby twins jew tak upload lagi kan ... hehehe. Jeng jeng jeng, perkenalkan ade 2 budaks keciks yg daa selamat dilahirkan nie ...

kiri - C Abg 'n' kanan, C Adek
Gambar nie gambar tul2 lepas bersalin n dlm dewan bersalin lg ..

Alhamdulillah, Ummi memang bersyukur sangat2 pada Allah SWT ... memudahkan segala urusan bersalin nie. Tersangat mudah sepertimana  yang Ummi doakan hari2. Nama budaks kecik nie :-

C Abg : 
Irsyad Khalid Bin Mohd Arief

C Adek : 
Irhfan Khalish Bin Mohd Arief

C Kakak :
Irdina Batrisya Binti Mohd Arief

Tumpang Glamour ... hehehe

Wah .. Ummi daa ada 3 orang anak .. Alhamdulilah. Syukur dengan rezeki Allah kasi nie .. Semoga Ummi dapat mendidik mereka semua menja ank2 yang soleh dan solehah .. Amin. 

Semasa Ummi dalam wad 2B d hospital Putrajaya, Ummi tak sangka sangat2 sbb sebelah katil Ummi adalah owner Kelab Kembar Malaysia. Beliau ambek gambar kami sekeluarga n 'pelawa' joint kelab kembar mereka. hehehe. Ummi sebenarnya daa awal2 lagi joint kelab tersebut. 

Gambar kami! hehehe, Usia twins sehari ..
time nie nak kuar hospital daa.


K laa, Ummi nk chow chin chow dulu. Nak godek2 twins Ummi.
kiter sambung nanti eh. Ummi akan sambung pasal amalan2
semasa mengandung yg Ummi amalkan. In Sya Allah.

Salam sayang ...






Wednesday, June 19, 2013

Pengalaman bersalin - Twins

Hepy Rabu Days kekawan .. hehehe. Hampir 3 minggu Ummi x update blog nie … bukan xsudi tapi jeng jeng jeng … Alhamdulillah, Ummi da selamat melahirkan baby twins! Skrang daa 22 hari berpantang … baby twins pun daa semangat-semangat sgt! Iyer laa baby boys kan, kuat menyusu!

Siapa sangka kan, Allhamdulillah Ummi dapat bersalin d hari ulang tahun perkahwinan Ummi yg ke 3 ... ( lor baru 3 tahun kawen ruper nyer ... ekekkeke) Syukur sesangat tau dapat tarikh yang begutu istimewa nie ... Ummi ingat Ummi bersalin lewat lagi. BabyTwins nie nak jd hadiah yang tak ternilai rupanaya ...

citer pasal bersalin nie, eee ngeri tapi bile di kenang2 ... seronok plak. hehehe. Sebenarnya pagi 28 Mei 2013, Ummi adew chekup cam biasa kat Hospital Putrajaya. memandangkan minggu lepas (weeks 39), doktor kata Ummi minggu nie ( weeks 40) akan warded kalau masih tak bersalin lagi, Cik Suami Ummi ambek laa cuti konon-kononnya nak temankan Ummi ... iyer laa, mana tau laa kan Ummi kena warded kew! hehehe. Pagi tuh, cam biasa laa checkup berat badan, air kencing dan tekanan darah sebelum jumpa doktor .. Result berat badan yg paling teruja kan nak tau! hehehe ... hah! 89 KG .. hambik ko! hahaha. berat nyer Ummi! Biler dapat jumpa doktor, ummmmp! hampa nyer ... Tiada tanda2 nak bersalin pun ... Doktor chek jalan, masih cam 2 minggu lepas .. still 2 cm jew .. tiada progress pun! Ummi masih berharap dapat bersalin pd tarikh nie ... tarikh keramat Ummi ... 28 Mei ! huhuhu. Doktor decide ummi warded 29 Mei tuk induce! so, pulang lah Ummi dengan penuh kehampaan. Bagi tau Cik Suami, jom laa kiter g shopping! hahaha. cari mood baik nyer ... leh dating2 kan ...

Kita orang pi laa berdating kat GM Klang .. satu bangunan Gm Klang Ummi tawaf ... makan plak kat MaryBrown ... syok jugaks dating time orang kerja. xramai! hehehe. Masa borak2 dengan Cik Suami tuh, Ummi masih lagi berharap dapat bersalin ari nie ... Ummi kata masih ada 10 jam lagi .. masa tuh jam kul 1.30 petang .. hehehe. Berangan dengan berharap ... Kul 2.30 ptg, Ummi ajak Cik Suami balik coz nak tgk game Kelate VS Terengganu separuh akhir ... Dalam kul 3 lebey, kat tol sg.besi Cik Suami berenti rehat depan KFC tuh ... berenti tdo. Masa nie Ummi pun xselesa sgt. Ummi pun tdo jugak. tapi xsampai 20 minit pun, kami daa gerak balik ke Putrajaya coz Ummi nk jumpa member opis nk ambek GL tuk besok nyer warded. 

Sampai jew kat opis, Ummi terasa nk buang air kecil. Pergilah toilet opis tuh. Masa nie, Ummi terasa cam sakit2 perut. Ingat nak buang air besar tp tak pun ... Ummi masih gelak2 lagi dengan member. Ummi kata klau ko nak tgk muke akak sakit nk beranak, ko tgk laa skrg ... hehehe. Betul! masa tuh Ummi rasa sakit perut tp leh cover2 ... hehehe. Sampai jew kat rumah, Ummi rs sakit sgt perut. Kuat betul baby twins nie mengeras .. Ummi pkir bukan sakit nak bersalin coz xadew tanda2 pun ... Masuk jew umah, terus bukak TV. hehehe. tp sakit perut nie makin kuat. Ummi teringat tips kat internet, klu sakit, g jew mandi. Ummi pun, pergilah mandi .. memang berkesan. tak adew rs sakit sgt ... duduk la Ummi d bawah air paip hujan tuh sambil bersila ... tenang jew ... TP biler Ummi bangun sbb nk tgk bola, Ummi terasa teramat-amat sakit perut nie ... sampai menangis2 Ummi tahan sakit. Panggil Cik Suami sbb sakit sangat2 ... Cik Suami soh g hospital jew ... Ummi masih berkeras sbb xada tanda. ingat sakit cam biasa. sebenarnya dalam hati nak tgk bola. hahaha. TP biler sakit tuh tak tahan, Ummi buat keputusan pergi hospital je laa. biarpun sakit tak regular 5 minit sekali ... sbb xtahan sgt sakit peyut nie ... 

Masa dalam perjalanan ke hospital, Ummi sempat tepon mak n abah, mitak ampun. takut terbersalin nanti ... Abah mitak Ummi ingat Allah n zikir banyak2 ... Sampai jew kat hospital, xade rs sakit pun. segan plak nk masuk sbb xsakitkan... tp Cik Suami kata, pergilah masuk, check apa yang patut ... hehehe. kena dengar kata suami nie, kan jd isteri derhaka plak! dalam pikiran Ummi hanya pikirkan bola jew ... hehehe. Masa kat kaunter pendaftaran tuh, tetiba Ummi rasa sakit sgt, nurse tanya sakit sgt kew? berkerut muka Ummi tahan sakit tetiba tuh ... cepat2 nurse mitak masuk tuk check ... Datanglah doktor pegang peyut Ummi, ermmm, terus dier mitak nak chek jalan ... Surprise! daaa 8 cm .. Alhamdulillah ... dlm hati Ummi bersorak gumbira .. Doktor tanya mana buku? Ummi kata kat kaunter ... suasana time tuh tenang jew ... Ummi pun xsakit sgt ... gembira sbb 8cm. mungkin kah? yeyeyyeye ...

Tetiba suasana jadi kecoh sbb Doktor jerit adew baby twins 8cm ... semua datang kat Ummi ... EEEE ... time nie Ummi rasa takut sangat ... tetiba jd kecoh giler ... semua datang pasangkan wayar2 kat badan Ummi. Sakit? Ummi tak rasa sakit apa2 pun ... pelik kan? dengan cepatnya mereka tolak ummi ke LR ... Mereka tukarkan baju, masuk kan air n cucuk puding kencing! Mak aii! sakit tul ... pas tuh, semua ready ... tetiba soh Push! hahaha. Ummi xtau nak Push! hahaha ....Alhamdulillah, kali nie ramai doktor n nurse pompuan ... tepat kul 5.28, Ummi selamat bersalin twins boys pertama, Irsyad Khalid - 2.5 kg dan selang 12 minit kemudian, lahirlah plak Irhfan Khalish 2.7 kg secara songsang (kuar kaki dulu) ...

Alhamdulillah ... dipermudahkan. Amalan semasa mengandung. KLIK SINI
Ops ... kite sambung nanti iyer ... baby twins daa nangis ...






 

Friday, May 24, 2013

Twins - 39 Weeks!


Ellos semua ... ai! Ummi masih sehat walafiat membawa twins Ummi nie ... Minggu nie daa masuk ke minggu 39 ... minggu depan daa 40 ... mengandung Twins tapi cam tempohnya normal cam mengandung biasakan ... hehehe Baby Twins nie xmo kuar lagi ... masih seronok dok dalam peyut Ummi nie ... Apa2 pun Ummi daa memang xsabar sangat2 nak deliver baby twins nie ... huhuhu

Mengandung twins kali nie, Ummi xade apa masalah pun. Badan sihat jew cuma badan terasa berat sket laa sbb skrg baby daa 2.7 kg n 2.6 kg ... Last check up ari tuh berat Ummi daa 89 kg ... sakit kat belakang tuh, xusah d ceritalah ... memang lenggguh jew 24 jam ... tapi tido masih lagi lenaaa ... siap mimpi2 lagi ... hehehe.

Pengalaman dalam minggu2 terakhir nie, memang peliks sket! Ummi suker makan garam ... geram jewwww tgk garam tuh ... kadang2 Ummi jilat jew sket2 tapi xbanyak laaa. takut nanti tekanan darah tinggi plak ... Lepas tuh, Ummi sukew tdo ... letak je kepala, bermimpi laa Ummi dgn mimpi yang entah apa2 ... siap ade mimpi jumpa Sultan Kelantan lagi ... Eeeee, bukan maen seronok lagi ... bangun tdo jew senyum2 ... teringat kat Sultan. hahaha. Ermm, perangai peliks lagi tuh, Ummi kerap tgk cermin ... tak tau napew ... tgk cermin plak lamer2 plak tuh. cam tak puas ajew tgk mukew tembam kat cermin nie ... entah2 Ummi nie kuat perasan kot .... hahaha. Ummi juga sukew mandi. Mandi tuh bukan sekejab tapi lama2 ... kekadang tuh sampai sejam ... ermm, mungkin sbb cuaca panas kot. hahaha. biarlah mandi lelama pun, bukan Ummi bayar bil pun! En. Suami yg bayar ... hahaha. 

Daa 2 minggu Ummi ambil cuti awal bersalin ... sbb nya Ummi malas nak g kerja. Klu masuk opis ajew, memang terasa sakit sangat2 ... sakit seluruh badan. hahaha. Lagipun, doktor ada nasihatkan supaya cuti awal ... perbanyakkan rehat kat rumah. xelok stress2 ... hehehe. So, hari2 yg lepas, Ummi banyak lepak kat rumah laaa ... Best tau! hehehe. Lagi best biler Ummi dapat g shopping ... hahaha

nie cerita bab shopping plak ... Semalam, kaki nie larat jew menjelajah Alamanda ... pergh! banyak plak sales n banyak plak berkenan kat mata nie ... hahaha. nafsu nafsu nafsu ... nasib baek pulusnya xbanyak ... klu x, memang Ummi borong kaw kaw kaw nyer ... 

39 Minggu ... peyut daaa ke bawah daaa tp
baby twins Ummi xmo kuar lagi ...
jom! g shopping je la



ermmm, gitulah keadaan Ummi yg sehat walafiat - 39 weeks!

bye bye bye

Tuesday, May 14, 2013

Twins Ummi Dalam Kandungan, Sudah 38 Weeks + Tips Fahami Proses Kelahiran ..

Salam Selasa semua ... ermm, Ummi daa seminggu lebey tak update blog nie .. bukan malas tau tapi Ummi sedang mengira hari nak bersalin ... dari minggu 35, 36, 37 dan skrg minggu ke 38 ... tapi My Twins nie xmo kuar2 lagi ... seronok dalam peyut Ummi laa tuh ... 


Kalau diikutkan rasa hati nie, nak jugak Ummi operate ... hehehe. Cam tak sabar nk jumpa Twins Ummi nie ... tapi atas nasihat doktor ... elok laa delivery normal ... Demi kesihatan Ummi dan My Twins nie ... klu adew emergency, boley laaa nak operate ... ekekeke. Kesimpulannya, eloklah Ummi tunggu jew baby nie 'bersedia' nak tgk dunie ...

Hari nie Ummi ada check up ... hasil check up tuh, baby sihat, Ummi bertambah2 lagi sihat dengan pertambahan berat badan sebanyak 3kG ... bermakna berat Ummi skrg daaa 86kG .. memang bermakna sangat2 ... tekanan darah -normal ... kencing manis, xadew .. ;) berat baby bertambah sket je dlm 2.6 n 2.5 ++ ... Antara tips yang Doktor kasi, perbanyakkan berjalan ... tapi Ummi rs klu poket penuh nie, memang mujarab tips doktor tuh ... hahaha ...


Macam kurus laaa plak ... hehehehe.
Nak sedapkan hati ...

Dalam Ummi berdebar2 menunggu kelahiran My Twins nie, Ummi adew laa jugak servey tips2 untuk memahami proses kelahiran ... Boley Klik kat SINI untuk mendapat maklumat lanjut ... Part yang Ummi sukew ialah tang 5 cara pendekkan proses bersalin! hehehe
  • Jauhkan diri dari katil. Berdiri atau melutut ketika proses bersalin berlangsung menggalakkan bayi ‘turun’ ke saluran peranakan. Perbuatan ini menambah tekanan kepada serviks untuk merangsang ia meregang dengan lebih cepat.
  • Elakkan epidural. Tahukah anda bahawa epidural sebenarnya hanya memanjangkan lagi tempoh proses kelahiran.
  • Kekalkan tenagan. Hal ini dapat anda lakukan dengan mengambil snek berkhasiat yang kaya karbohidrat dan jus buah-buahan segar.
  • Tenangkan diri. Jika panik, proses kelahiran akan lambat bermula.
  • Berjalan-jalan. Jangan hanya berbaring di atas katil. Sebaliknya lakukan pergerakan dengan berjalan-jalan kerana ia boleh merangsang bayi bergerak ke saluran peranakan.

Mudah-mudahan Ummi ingat laaa tips nie time sakit2 tuh ... 

In Sya Allah

Bye2


Wednesday, May 1, 2013

5 Jam di Hospital Putarajaya

 

i .. malam semua ... ermm, seharian Ummi d hospital hari nie tuk follow up check up kandungan nie ... Alhamdulillah .. syukur kepada Allah SWT kerana berkat doa semua org, second baby dalam kedudukan ke bawah jugak ... maksudnya, Ummi mampu bersalin normal ... Alhamdulillah ... itulah magic yang Allah kasi kalau kita betul2 redha dan tawakal kepadanya ... kepada Cik Suami Ummi, terima kasih kerana tak putus2 berdoa tuk keselamatan Ummi ...


Hari nie nyer gambar sblum p hospital ..
berdebar2 gitu!

Kalau first pegnan dulu2 ... Ummi amalkan minum air kelapa seminggu sebelum d induce ... hasilnya, masa baby lahir bersih jew ... dan xade pun kulit mengelupas ... Dan, pegnankali nie pun sama. Ummi daa star minum air kelapa seminggu yang lepas. Tiap2 malam, Cik Suami Ummi pasti sediakan air kelapa tuh dalam gelas, plus siap hantar dalam bilik gitu ... hehehe semangatkan ... Ummi teramat-amat bangga dengannya ... Alhamdulillah, tima kasih Abg, hanya Allah sahaja yang mampu membalas budi baik mu ... 

Hasil check up hari nie, berat baby masing2 daa 2.5 kg. Bermakna Ummi bawa 5kg dalam perut nie ... itu belum masuk lagi kita berat uri + air ketuban tuh .. hehehe. Dicampurkan semua skali, berat Ummi tadi 84kg ... wow wiiii ... berat nyer Ummi kan ... ermm, tekanan darah Ummi normal ... begitu juga air kencing - normal ... Darah putih? okies normal jugak! alhamdulillah ... syukur kepadaMu Ya Allah ... 

Dan hari nie juga check up yang paling lama ... 5 jam wooo ... dari kul 9 pagi, kul 2.30 petang baru siap ... kesian kat Cik Suami Ummi yang first time datang temankan Ummi tapi kena tunggu begitu lama ... hehehe. Nasib pihak hospital Putrajaya ade sediakan buku tuk d baca ... sekurang-kuranga nya Cik Suami Ummi dapat ilmu yang berfaedah .. hahaha

Semasa dok tunggu lama2 tuh, Ummi ambek kesempatan g melawat kawasan sekitar .. hahaha sambil cari makanan ... nak tunggu no.giliran tuh, lama lagi ...




Salah satu tempat yang menarik perhatian Ummi ialah tempat nie ... selalunya tengok2 jew dari luar, tapi hari nie Ummi masuk n suprise ... percaya atau tidak unit nie ade menyediakan perkhidmatan urut n seangkatan dengannya selepas bersalin - PERCUMA! Wow! cuma kita kena sediakan bahan2 yang diperlukan sahaja. ermmm, menarik bukan? 

Perkhidmatan ini d beri jika kita buat booking dahulu. Bookingnya cam nie, selepas bersalin, terus ke unit ini tuk buat booking. Perkhidmatan yang disediakan selepas 6 hari bersalin n kaum ibu d minta datang ke unit ini mengikut tarikh dan waktu yang d tetapkan. Disamping bawa bahan tuk mengurut, bertungku n bekung. Rawatan ini d tawarkan selama 3 hari berturut-turut, iaitu hari ke 6 hingga ke-8 dalam tempoh  sejam - 2 jam sehari ... Rawatan juga di beri pada hari ke-39 hingga ke - 41 dalam tempoh berpantang. 

Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi :-

Sila hubungi
Ketua Unit,
Dr Khanizah Mohamad Khalil
Email: tcm@hpj.gov.my
Lokasi
Unit T&CM
Tingkat Bawah, Hospital Putrajaya,
Precinct 7, 62250 Putrajaya
Laman web rasmi BPTK KKM: http://tcm.moh.gov.my/


Oppss, maklumat tambahan, rawatan ini hanya bagi ibu2 bersalin normal sahaja. Bagi yang operate boley jugak tp khas rawatan tuk urutan payudara sahaja. ermm, In Sya Allah, kalau diiizinkan bersalin normal, Ummi nak try laa ... Ummi juga ade ambek no.telepon bagi  urut tambahan di rumah. Bayarannya? Ummi belum tepon lagi. Nanti kalau Ummi puas hati, Ummi kongsi dalam blog nie eh ...

 

Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...