Sunday, April 28, 2013

'INSAF' hahahaha ... Kedai Makan daaa

Elloss ... hye! hari nie hari minggu yang selayaknya dok berehat2 jew kat umah kan ... kemaskan mana yang patut, cuci mana yang kn cuci n tidooo ... esok plak kn pikir tang kerja plak! hahaha ...

Ummi daa siap daa semua tuh ... daa seatle daa semua ... skrg pikir nak sambung tdo plak ... Badan daa sakit2 daa nie ... tang pinggul lagi laaa. Ummi daa bagi tau baby suh dier pusing balik dok kat bawah... tolong Ummi senang nak bersalin ... kata orang2 tua, elok laa kiter selalu cakap2 dengan baby ... Is Sya Allah baby akan dengar ... hehehe. mitak2 laa ank Ummi nie dengar rayuan domba Ummi nie .. ekekeke ...

Opss, citer pasal 'INSAF' tuh (tajuk hari ini) sebenarnya kedai makan yang ada kat tepi SOGO tuh ... semalam suami Ummi ajak makan kat situh ... just p makan jew ... kalau p shopping kan best! gaji pun daa masuk kan ... ;) tapi cik suami Ummi nie daa pesan awal2 ... jgn dok rambang mata pulak ... kena pandai bugjet laaa, ada 2 owg nk joint bajet tahun nie lagi ... hehehe.

Kat SOGO smlm xadewlah ramai sangat owg ... Ummi gerak dari rumah pun daa kul 11 lebih .. Kitaorang ingat daa jem daa. tp smlm tak jem pun .. ok jew sepanjang perjalanan ... tang parking pun sama .. banyak kosong lagih! pelik kan? selalunya ramai orang ... ummhhh, mungkin ramai g dengan ceramah politik kot ... hahaha ... smlm Ummi tak berapa nak larat jugak nk jalan ... tapi gagahkan coz berangan dalam hati nk tgk2 kain baju raya kew ... hehehe ... 

Nie mukew penat ke mukew sombong?
tak tau laaa ... penat kot!
hahaha


Ticha n Cik suami ... Mukew Ticha yang
teruja tgk BUS! hahaha

Sejak akhir2 nie ... susah nye ambek gambar Si
Kecik Ummi nie .. Ticha selalu x pandang
camera daa ... adakah die bowink?
Ummi n Ticha ... Tembam tak?
ekekekeke


Last skali g sana bukan g shopping tapi g makan kat 'INSAF' sahaja ... pas tuh balik umah terus ... hehehe. memang jimat sangat laa kalau berjalan dengan Cik Suami Ummi nie ... kalau tak bawak beg duit pun tak apa .. confirm nyer xadew peluang laaa nak 'bershopping' ekekeke


k laa, Ummi nak cau cin cau dulu .. idea daa x adew sgt nie ..
ekekeke. salam ukhwah dari Ummi hari ini ...

bu bye bye ...

Saturday, April 27, 2013

Check Up 36 Minggu ... :)

ellos! buat per tue? daa mamam? harap2 semua sihat walafiat iyer ... Mudah-mudahan kalian semua dalam Rahmat Allah SWT. Daa 2 hari Ummi plak tak berapa nak sihat. Al-Maklumlah peyut nie daa makin besar dan ke depan nie ... Rasa sakit tang pingul, kaki selalu krem, tdo pun tak berapa nak lena, makan tak berapa nak makan, semua nya adalah. Kalau ditanya pada orang tua, katanya daa hampir2 nak bersalin laaa tue ... 

Hari Khamis yang lepas, Ummi adew buat check up 36 minggu ... hasil check up tersebut, baby second nie dok melintang plak ... aduyai! tetiba Ummi rs gusar yang amat dan rs takut plak ... bukan apa, klu salah seorang baby melintang, alamatnya Ummi kena operate laa ... itu yang Ummi xsanggup sebenarnya ... sbb operate nie leceh tang lepas bersalin ... skali lagi Panic Mode menjelma ... aduyai! Macam tak percaya jew baby melintang nie ... sebelum nie, okey jew masa check up tuh ... 

Hasil check up yang laen ... errrr, tinggi rahim daa 40cm++ besar molek kan kan kan. Tengok gamber nie ...


Berat Ummi plak daaa mencapai 83kg +++ hehehe. Masih tak cpai berat first pegnant dulu - 85kg. hehehe. Lepas nie Ummi kena bekerja keras laaa kn kurus balik coz baju2 Ummi semuanya saiz comel2 jew ... Kadang2 masa check up, xsanggup rasanya nak pandang monitor penimbang tuh ...  takut Panic Mode tang berat badan nie melanda ... hahaha.

Hasil check up yang lain, ok jew ... Pesanan ringkas dari doktor, 30 April nie check up ... tarikh penentu sama ada operate atau bersalin normal ... Tp Ummi rasa cam daa tak kisah daa. Ramai kawan2 dah bagi komen, operate skrg tak mcm operate dulu2 ... so, Ummi harap semuanya akan berjalan dengan baik dan baby n Ummi selamat ... itu sahaja kan ... Hanya perlu redha dan berserah pada Allah SWT ....

 Setiap detik dan saat ini, Ummi nak rasai setiap detik dan pengalaman
yang berharga ini sebaik mungkin sebabnya sudah pasti selepas ini 
Ummi mesti dan akan merindui saat2 seperti nie lagi ...

Ianya satu pengalaman yang tidak ternilai harganya ... dan 
Ummi bersyukur sgt2 pada Allah kerana diberi peluang dan 
pengalaman ini ... iaitu detik2 menjadi seorang ibu
yang bakal memberi zuriat kepada 
keturunan keluarga kami.  
                                                     
 Amin Ya Rabbala'lamin ...

Wednesday, April 24, 2013

Omar Borkan Al Gala - Hensem giler ...

Siapakah gerangan yang mempunyai nama itu? nama bakal anak Ummi ke? hehehe ... tak eh, pemilik nama ini adalah pemuda arab yang dikatakan hensem sgt .. info ini Ummi pun dapat dr FB Ummi. memang hensem laa pada pandangan mata Ummi ... nie yang post kt blog ... ekekeke .. klu nk tau hensem sgt ke X, kawan2 tgk gambar dier n buatlah penilaian sendiri.

adios, tgk le gambar mamat2 nie ...
Mata nyer .. mengoda, patutlah suami d negara Arab takut
isteri diorang terpikat ... mata mengoda kan kan kan 









tue dio ... hensem kan kan kan ... agak2 kalau jadi suami kiter nie,
lena x tdo? basah tak mandi? lalu x makan? hahaha

cau cin cau dulu iyer, adios ... opssss!
pesanan iklas ... jgn tenung lama2 ..
nanti termimpi-mimpi ....

hehehe

Tuesday, April 23, 2013

Resah ... Sakit Nak Bersalin ... Huhuhu

 
ellos ... eeee tulong! tulong! tulong .... huhuhu sebenarnya Ummi tengah resah nie ... tak tau napew laa ... satu hari ini Ummi rasa resah sangat2 ... resah kerna kesahkan sakit2 perut yang memulas-mulas nie .. adakah itu tanda nyer? alamak! hehehe. Ummi tak bersedia lagi nie ... urat2 kat belakang nie pun daa rasa cam sakit2 jew ... Ummi risau jugak n tertanya-tanya adakah ini tanda2 nk beralin kew? huhuhu. Masa ank first dulu xadew tanda-tanda cam nie sebab Ummi di induce kan oleh doktor ... rasa terus jew sakit ... tp sekarang nie, Ummi macam dalam dilema plak ... Aduyaai! confius sunguh! mcm manalah rasa contraction nyer tetap tuh ... adew sapa2 nk tulong? hehehe

Ummi daa semak daa tanda2 bersalin dalam internet td. Apa yang Ummi rs nie rasanya belum adew tanda2 nk bersalin ... peyut mengeras pun kadang2 jew ... tak tetap langsung .. ekekeke. baby nie sajew mainkan Ummi kot kan ... hehehe tapi Ummi risau sket sbb dr kul 9 pg tadi sampai sekarang, baru 5 kali jew peyut Ummi berombak-ombak ... maksud nyer baru adew 5 kali pergerakkan sahaja. klu xcukup 10 mlm nie, alamak nyer Ummi kena p terus ke hospital laa ... itu yang buat Ummi bertambah-tambah lagi takut .. hohoho ... tp Ummi harap xadew apa2 laaa ...


oklah kekawan, Ummi cau cin cau dulu. tapi klu adew sapew2 yang sudi kongsikan
tips sakit bersalin nie, Ummi harap leh laa komen2 sket ... :)
leh jadi panduan yg berguna pd Ummi nanti.

Selamat petang iyer ...

adios,

 

Monday, April 22, 2013

Baju Raya ... Daa tempah ke belum?

 
jeng jeng jeng ....

Daa tempah baju raya kew semua? Ummi belum lagi laaaa. tp 
design2 baju daa cari cuma Ummi takutttttttttttt berat x turun!
huhuhu. sedey nie ... Design baju bkn maen cantik lagi kan?

Putih berseri-seri kan kan kan 
Cantik x? Ummi sukew sangat baju nie ... potongan dier memikat hati laa. Tp masalah nyer skrang Ummi tgh pegnant! Berat badan terkini 83 KG. Tak tau laa berat badan nie turun kew tak ... huhuhu. Hajat di hati Ummi nk buat baju raya tahun ni. hehehe tp Ummi cam takut xsesuai plak .. klu berat badan turun ok jugak tuh ... tp klu daa kembang? cam ne eh? mau nyer Ummi macam pembalut nangka kan kan kan ... Oh! tidak!

adew beberapa gambar lagi yang buat Ummi sukew n hajat nk buat baju raya ... nie cantik pada pandangan mata Ummi jew ... hehehe. Mata kekawan sekalian, Ummi xtau laaa. Harap2 berkenan jugak laaa. hehehe

Simple kan? tp warna nyer yang buat Ummi tertarik ..


Yang nie plak, cantik sangat rasa nyer .. 
entah sesuai ke tak dgn Ummi yg sudah nk adew anak 3 nie ... 
ke sesuai tuk anak dara jew? huhuhu

Apa-apa pun, Ummi rasa Ummi daa tau yang mana daa berkenan kat hati Ummi nie ... cuma Ummi harap Ummi mampu menurunkan berat badan nie seperti sedia kala .. Baju kat dalam almari tuh pun semua nyer saiz ngam-ngam badan ... Adew x sapa2 yang adew petua tuk kuruskan badan semasa dalam pantang?

hehehe, andai adew yang ingin bg tips, dipersilakan tau ..
k laa iyer ... Ummi Cau Cin Cau dulu..
Sekian, 

Muah!
 

Gaya Tudung Kegemaran Ummi ...


i ... pekabor? hehehe. Ummi ari nie kurang sihat sket tapi Ummi bersemangat giler nak update blog nie ... hahaha ... sbb dapat idea baru tau! idea koleksi pemakaian tudung penuh selesa Ummi ...
cuba tengok gambar kat bawah nie ... hehehe,

Thanks Google .. 

Jangan mare iyer ... pemakaian tudung macam nie entah bile laa agaknya ... Harap2 Allah SWT panjangkan umur Ummi . Terasa sangat banyak kekurangan diri ini untuk berhadapan dengan Allah SWT. Terasa teramat-amat malu sgt ... mudah-mudahan Allah makbulkan doa Ummi nie. Ya Allah, panjangkan umurku agar aku dapat beribadat hanya kerana Mu, Ya Allah. Berkatilah usiaku ini yang Engkau kurniakan kepadaku. Peliharalah diri ini daripada hasutan syaitan yang senantiasa mengodaku, Ya Allah ... Amin.

Sesunguhnya bukan Ummi nak permainkan pemakaian seperti ini, tapi sekurang2nya gambar ini terpahat dalam sanubari Ummi agar sentiasa mengingati mati dan In Sya Allah, mampu menghindari Ummi dari melakukan perkara-perkara yang dilarang oleh Nya malah menuruti segala suruhan Allah SWT ...

Apa2 pun, nie dier ... pemakaian tudung yang selesa dari Ummi.
Asalkan menutup aurat, selesa dan kemas.

Tudung bawal biasa jew ..
biasanya sesuai tuk majlis formal
nie tudung paling murah .. RM 8 sehelai ...
Tudung nie yang paling mahal Ummi beli tau!
sesuai tuk majlis2 kawen n dinner rasanya
ahaks! sesuai laa dgn harga kan!
Tudung nie tudung yang banyak warna,
panjang n besar tp selesa n tak panas,
jenama - radiusite
tudung nie pun dr radiusite jugak. klu nk pakai,
kn adew iner labuh sbb kainnya jarang

Pasmina yang panjang tp senang dibentuk,
labuh menutup dada n selesa sgt!
Tudung half moon ... senang dipakai tp
kn pakai inner ler ...

Tudung santai sgt! lembut n senang nk pakai!
klu buat bersukan nie bagus! sbb,
serap peluh ... hehehe

Tudung nie pun murah .. RM 10 jew ..
material die, kain satin. Susah nk bentuk tp
nampak terletak je kat badan
Pasmina yang boley jd kain 'telekung'
tuk menyusu sbb besar n lebar 

Inilah sedikit gambar yang dapat Ummi upload bg gaya2 tudung yang Ummi pakai. Pada Ummi,
harga tak penting tp janji selesa, senang di bentuk n digayaka serta menutup aurat ... Alhamdulillah ...
setakat ini, suami Ummi peka terhadap pemakaian Ummi. Kekadang Ummi selalu dapat komen
 n kritikyang membina dr dier ... Alhamdulillah.

k la kekawan, cukup kot ... tgn daa lenguh n
perasaan malas sudah menular nie,
Ummi berundur dulu iye,
bye bye

CU

Thursday, April 18, 2013

35 Weeks ... baby on the way ... hehehe :)

ellos fren ... apo khabor? Ummi sihat jew ... alhamdulillah, ari nie Ummi g check kandungan Ummi ... besok masuk 35 weeks daaa... mengandung anak kembar nie macam2 Ummi rasa ... rasa takut pun adew ... ikut kata nurse tadi, Ummi biler2 masa daa boley bersalin. Get ready jew apa yang patut. Katanya lagi, pegnant twin nie tinggi risiko nyer ... klu adew tanda2 nk bersalin tuh, terus pergi ke hospital ... jgn tunggu lama2 ... huhuhu ayat nurse tadi buat Ummi rs cam takut daaa ... kadang2 rs tak sabar nk terima owg baru ... tp biler mengenangkan time nak bersalin tuh, mcm2 Ummi pikir ... takut!!!

35 weeks ... besarkan peyut Ummi ...
Kalau nak citer tang bawak peyut nie, Ummi rs mengandung kali nie, Ummi xlaa banyak sangat dugaan nyer berbanding dengan Batrisya ... ms mengandungkan Batrisya, masuk 34 minggu daa kn induce n Batrisya kuar xcukup bulan tp alhamdulillah berat dier ok, 2.4 kg n tak adew masalah kesihatan .. Syukur alhamdulillah ... Ummi rs mengandung baby twin nie Ummi makin rajin jew .. rajin bc Quran, rajin memasak, kemas umah, rajin jalan, sukew tgk org hensem ... ekekekekeke (jeles ci suami kang), rajin berleter ... hua hua hua .. rajin mcm2 lah ... bab kata owg, daa buang tabiat! hehehe. tp semua itu kehendak Allah SWT ... apa yang DIA kasi, kita kn terima dengan redha nyer ... Ummi bersyukur sgt2 pd Allah ... sesungguhnya, rezeki yang d beri ini tidak ternilai buat Ummi ...  

ermmm, tak mau taip panjang2 sbb nanti tak adew isi nk citer laen .. 
last2 terkubur plak Blog nie ... skrg bawu nk aktif. hehehe. 
k la iyer ... klu berkelapangan doakan Ummi iye ..
syukran ...

cau cin cau ..

muah!

 

Tuesday, April 16, 2013

Kenangan oh Kenangan

Kenangan manis memang manis nk d kenang... Malam nie Ummi terasa rindu sangat pada kenangan dahulu semasa belajar, first kerja, kawen n mengandungkn anak first, Irdina Batrisya... Indahnyer... Hehehe. Tapi kenangan pahit pun adew jugok.... Putus cinta... Ayoooooo, mau mengalah dgn ranjau kehidupan nie ... Huhuhu.

Hehehe sama x? Ummi Dgn Ticha... Hahaha

Aihhhh! Tetiba mengantuk plak... Nk tdo dulu laaa.
Good nigft.., sweet dreeem.. 
Bye bye bye
 

Pantai PD - Berkhemah bersama Family In Law ..

Ellos ... ai ... terasa daa lama daa tak update blog nie ... sejak dua tiga menjak nie, Ummi bz sket dgn kesihatan tak beberapa nk baek nie ... (carry peyut yg daa nk sarat), beban kerja yg tak beberapa nk adew nie ... dan paling best menguruskan rumah tangga .. huiyoooo!

Bz macam mana sekalipun, Sabtu lepas, 13 April 2013, Ummi n family in law ada jugak p berkhemah tepi pantai d PD. best sgt! iyer laa keluar beriadah bersama keluarga kan, mana tak best nyer .. MIL Ummi mcm2 bw makanan tau! ada behun goren, nasi lemak, sandwich, kudapan ringan2 ... yg special tuk cucu dier Irdina, adew sup makaroni lagi .. pergh! terbaek laa Mak ...

Sedap tau MIl Ummi masak .... ummmph!
nie laa MIL Ummi yang penyayang, sabar n baek sgt ...
semoga Allah memberkati usia Mak dan dipanjangkan umur Mak .. Amin.

Bila siap je pasang khemah, anak Ummi Irdina dan Kakak Nana dah tak sabar2 lagi nk maen dalam khemah. Seronok tgk diorang... Air laut plak xjauh dr tempat kitaorang khemah tapi semua tak beria nk mandi ... beria-ria tgk orang mandi adew laaa. hahaha. klu Ummi tak pegnent, memang Ummi terjun kuak lentang nyer ... hehehe. 

Khemah kecik jew ... pinjam abg ipar nyer ... hehehe.
seronok bebudak nie kan ....

nie plak, suami Ummi pun tupang posing jew ..
 hahaha ..hensem x? ececece
best kan dapat luang masa bersama keluarga ... itulah, klu dipanjangkan umur nanti, Ummi pun nak buat aktiviti ni sekali sekala .. sbb nyer aktiviti seperti ini mengeratkan hubungan kita antara satu sama laen. Ummi bersyukur d kurniakan keluarga yang penyayang dan saling membantu antara satu sama laen ... Semoga Allah SWT melimpahruahkan rezeki, umur kepada kami sekeluarga .... Last baru laa nie masuk gambar Ummi tp sorok peyut! ekekeke

bersama kakak ipar, Sania n adek ipar, Ina
chumel x kami? posing lebey jew kan?
hahahaha
Okeh laa...cukup laa dulu, banyak dah Ummi membebel...kang bertambah-tambah kan, merapu pulak. hehehe 
cau cin cau ...

Assalamualaikum ...

Friday, April 5, 2013

31 Minggu ... Masih adew sebulan tuk terima Owg baru ...


Sedar x sedar skrg Ummi daa mengandung 31 minggu ... lagi sebulan Ummi akan terima kehadiran orang baru .. In Sya Allah 2 baby boy ... eiii xsabar nyer ....


Mempunyai anak kembar nanti memang menyeronokkan dan rs amat2 best sangat .. tapi, mesti agak meletihkan sket .. Ummi sukew sgt bebudak nie ... kadang2 apabila tension kerja jew buat Ummi berada dalam luar kawal ... tp Ummi harap satu masa nanti, pabila adew ank2 kembar ini, Allah mempermudahkan segala-galanya ... Amin 



hehehe inilah ruper nyer Ummi mengandung ms 30 minggu ... besar kan peyut Ummi .. alhamdulillah, mengandung kali nie Ummi tidak mengalami apa2 masalah kesihatan .. semua dalam keadaan terkawal .. tahap gula kew, kawalan berat badan kew .. darah tinggi kew .. semuanya ok ... malah Ummi sendiri berasa tersangatlah sihat ... hehehe Doakan Ummi selalu tau!

Cukup dulu sampai d sini .. nant kita sambung lagi ...

salam peluk cium ... muah!

Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...