Friday, May 24, 2013

Twins - 39 Weeks!


Ellos semua ... ai! Ummi masih sehat walafiat membawa twins Ummi nie ... Minggu nie daa masuk ke minggu 39 ... minggu depan daa 40 ... mengandung Twins tapi cam tempohnya normal cam mengandung biasakan ... hehehe Baby Twins nie xmo kuar lagi ... masih seronok dok dalam peyut Ummi nie ... Apa2 pun Ummi daa memang xsabar sangat2 nak deliver baby twins nie ... huhuhu

Mengandung twins kali nie, Ummi xade apa masalah pun. Badan sihat jew cuma badan terasa berat sket laa sbb skrg baby daa 2.7 kg n 2.6 kg ... Last check up ari tuh berat Ummi daa 89 kg ... sakit kat belakang tuh, xusah d ceritalah ... memang lenggguh jew 24 jam ... tapi tido masih lagi lenaaa ... siap mimpi2 lagi ... hehehe.

Pengalaman dalam minggu2 terakhir nie, memang peliks sket! Ummi suker makan garam ... geram jewwww tgk garam tuh ... kadang2 Ummi jilat jew sket2 tapi xbanyak laaa. takut nanti tekanan darah tinggi plak ... Lepas tuh, Ummi sukew tdo ... letak je kepala, bermimpi laa Ummi dgn mimpi yang entah apa2 ... siap ade mimpi jumpa Sultan Kelantan lagi ... Eeeee, bukan maen seronok lagi ... bangun tdo jew senyum2 ... teringat kat Sultan. hahaha. Ermm, perangai peliks lagi tuh, Ummi kerap tgk cermin ... tak tau napew ... tgk cermin plak lamer2 plak tuh. cam tak puas ajew tgk mukew tembam kat cermin nie ... entah2 Ummi nie kuat perasan kot .... hahaha. Ummi juga sukew mandi. Mandi tuh bukan sekejab tapi lama2 ... kekadang tuh sampai sejam ... ermm, mungkin sbb cuaca panas kot. hahaha. biarlah mandi lelama pun, bukan Ummi bayar bil pun! En. Suami yg bayar ... hahaha. 

Daa 2 minggu Ummi ambil cuti awal bersalin ... sbb nya Ummi malas nak g kerja. Klu masuk opis ajew, memang terasa sakit sangat2 ... sakit seluruh badan. hahaha. Lagipun, doktor ada nasihatkan supaya cuti awal ... perbanyakkan rehat kat rumah. xelok stress2 ... hehehe. So, hari2 yg lepas, Ummi banyak lepak kat rumah laaa ... Best tau! hehehe. Lagi best biler Ummi dapat g shopping ... hahaha

nie cerita bab shopping plak ... Semalam, kaki nie larat jew menjelajah Alamanda ... pergh! banyak plak sales n banyak plak berkenan kat mata nie ... hahaha. nafsu nafsu nafsu ... nasib baek pulusnya xbanyak ... klu x, memang Ummi borong kaw kaw kaw nyer ... 

39 Minggu ... peyut daaa ke bawah daaa tp
baby twins Ummi xmo kuar lagi ...
jom! g shopping je la



ermmm, gitulah keadaan Ummi yg sehat walafiat - 39 weeks!

bye bye bye

Tuesday, May 14, 2013

Twins Ummi Dalam Kandungan, Sudah 38 Weeks + Tips Fahami Proses Kelahiran ..

Salam Selasa semua ... ermm, Ummi daa seminggu lebey tak update blog nie .. bukan malas tau tapi Ummi sedang mengira hari nak bersalin ... dari minggu 35, 36, 37 dan skrg minggu ke 38 ... tapi My Twins nie xmo kuar2 lagi ... seronok dalam peyut Ummi laa tuh ... 


Kalau diikutkan rasa hati nie, nak jugak Ummi operate ... hehehe. Cam tak sabar nk jumpa Twins Ummi nie ... tapi atas nasihat doktor ... elok laa delivery normal ... Demi kesihatan Ummi dan My Twins nie ... klu adew emergency, boley laaa nak operate ... ekekeke. Kesimpulannya, eloklah Ummi tunggu jew baby nie 'bersedia' nak tgk dunie ...

Hari nie Ummi ada check up ... hasil check up tuh, baby sihat, Ummi bertambah2 lagi sihat dengan pertambahan berat badan sebanyak 3kG ... bermakna berat Ummi skrg daaa 86kG .. memang bermakna sangat2 ... tekanan darah -normal ... kencing manis, xadew .. ;) berat baby bertambah sket je dlm 2.6 n 2.5 ++ ... Antara tips yang Doktor kasi, perbanyakkan berjalan ... tapi Ummi rs klu poket penuh nie, memang mujarab tips doktor tuh ... hahaha ...


Macam kurus laaa plak ... hehehehe.
Nak sedapkan hati ...

Dalam Ummi berdebar2 menunggu kelahiran My Twins nie, Ummi adew laa jugak servey tips2 untuk memahami proses kelahiran ... Boley Klik kat SINI untuk mendapat maklumat lanjut ... Part yang Ummi sukew ialah tang 5 cara pendekkan proses bersalin! hehehe
  • Jauhkan diri dari katil. Berdiri atau melutut ketika proses bersalin berlangsung menggalakkan bayi ‘turun’ ke saluran peranakan. Perbuatan ini menambah tekanan kepada serviks untuk merangsang ia meregang dengan lebih cepat.
  • Elakkan epidural. Tahukah anda bahawa epidural sebenarnya hanya memanjangkan lagi tempoh proses kelahiran.
  • Kekalkan tenagan. Hal ini dapat anda lakukan dengan mengambil snek berkhasiat yang kaya karbohidrat dan jus buah-buahan segar.
  • Tenangkan diri. Jika panik, proses kelahiran akan lambat bermula.
  • Berjalan-jalan. Jangan hanya berbaring di atas katil. Sebaliknya lakukan pergerakan dengan berjalan-jalan kerana ia boleh merangsang bayi bergerak ke saluran peranakan.

Mudah-mudahan Ummi ingat laaa tips nie time sakit2 tuh ... 

In Sya Allah

Bye2


Wednesday, May 1, 2013

5 Jam di Hospital Putarajaya

 

i .. malam semua ... ermm, seharian Ummi d hospital hari nie tuk follow up check up kandungan nie ... Alhamdulillah .. syukur kepada Allah SWT kerana berkat doa semua org, second baby dalam kedudukan ke bawah jugak ... maksudnya, Ummi mampu bersalin normal ... Alhamdulillah ... itulah magic yang Allah kasi kalau kita betul2 redha dan tawakal kepadanya ... kepada Cik Suami Ummi, terima kasih kerana tak putus2 berdoa tuk keselamatan Ummi ...


Hari nie nyer gambar sblum p hospital ..
berdebar2 gitu!

Kalau first pegnan dulu2 ... Ummi amalkan minum air kelapa seminggu sebelum d induce ... hasilnya, masa baby lahir bersih jew ... dan xade pun kulit mengelupas ... Dan, pegnankali nie pun sama. Ummi daa star minum air kelapa seminggu yang lepas. Tiap2 malam, Cik Suami Ummi pasti sediakan air kelapa tuh dalam gelas, plus siap hantar dalam bilik gitu ... hehehe semangatkan ... Ummi teramat-amat bangga dengannya ... Alhamdulillah, tima kasih Abg, hanya Allah sahaja yang mampu membalas budi baik mu ... 

Hasil check up hari nie, berat baby masing2 daa 2.5 kg. Bermakna Ummi bawa 5kg dalam perut nie ... itu belum masuk lagi kita berat uri + air ketuban tuh .. hehehe. Dicampurkan semua skali, berat Ummi tadi 84kg ... wow wiiii ... berat nyer Ummi kan ... ermm, tekanan darah Ummi normal ... begitu juga air kencing - normal ... Darah putih? okies normal jugak! alhamdulillah ... syukur kepadaMu Ya Allah ... 

Dan hari nie juga check up yang paling lama ... 5 jam wooo ... dari kul 9 pagi, kul 2.30 petang baru siap ... kesian kat Cik Suami Ummi yang first time datang temankan Ummi tapi kena tunggu begitu lama ... hehehe. Nasib pihak hospital Putrajaya ade sediakan buku tuk d baca ... sekurang-kuranga nya Cik Suami Ummi dapat ilmu yang berfaedah .. hahaha

Semasa dok tunggu lama2 tuh, Ummi ambek kesempatan g melawat kawasan sekitar .. hahaha sambil cari makanan ... nak tunggu no.giliran tuh, lama lagi ...




Salah satu tempat yang menarik perhatian Ummi ialah tempat nie ... selalunya tengok2 jew dari luar, tapi hari nie Ummi masuk n suprise ... percaya atau tidak unit nie ade menyediakan perkhidmatan urut n seangkatan dengannya selepas bersalin - PERCUMA! Wow! cuma kita kena sediakan bahan2 yang diperlukan sahaja. ermmm, menarik bukan? 

Perkhidmatan ini d beri jika kita buat booking dahulu. Bookingnya cam nie, selepas bersalin, terus ke unit ini tuk buat booking. Perkhidmatan yang disediakan selepas 6 hari bersalin n kaum ibu d minta datang ke unit ini mengikut tarikh dan waktu yang d tetapkan. Disamping bawa bahan tuk mengurut, bertungku n bekung. Rawatan ini d tawarkan selama 3 hari berturut-turut, iaitu hari ke 6 hingga ke-8 dalam tempoh  sejam - 2 jam sehari ... Rawatan juga di beri pada hari ke-39 hingga ke - 41 dalam tempoh berpantang. 

Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi :-

Sila hubungi
Ketua Unit,
Dr Khanizah Mohamad Khalil
Email: tcm@hpj.gov.my
Lokasi
Unit T&CM
Tingkat Bawah, Hospital Putrajaya,
Precinct 7, 62250 Putrajaya
Laman web rasmi BPTK KKM: http://tcm.moh.gov.my/


Oppss, maklumat tambahan, rawatan ini hanya bagi ibu2 bersalin normal sahaja. Bagi yang operate boley jugak tp khas rawatan tuk urutan payudara sahaja. ermm, In Sya Allah, kalau diiizinkan bersalin normal, Ummi nak try laa ... Ummi juga ade ambek no.telepon bagi  urut tambahan di rumah. Bayarannya? Ummi belum tepon lagi. Nanti kalau Ummi puas hati, Ummi kongsi dalam blog nie eh ...

 

Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...