Wednesday, May 1, 2013

5 Jam di Hospital Putarajaya

 

i .. malam semua ... ermm, seharian Ummi d hospital hari nie tuk follow up check up kandungan nie ... Alhamdulillah .. syukur kepada Allah SWT kerana berkat doa semua org, second baby dalam kedudukan ke bawah jugak ... maksudnya, Ummi mampu bersalin normal ... Alhamdulillah ... itulah magic yang Allah kasi kalau kita betul2 redha dan tawakal kepadanya ... kepada Cik Suami Ummi, terima kasih kerana tak putus2 berdoa tuk keselamatan Ummi ...


Hari nie nyer gambar sblum p hospital ..
berdebar2 gitu!

Kalau first pegnan dulu2 ... Ummi amalkan minum air kelapa seminggu sebelum d induce ... hasilnya, masa baby lahir bersih jew ... dan xade pun kulit mengelupas ... Dan, pegnankali nie pun sama. Ummi daa star minum air kelapa seminggu yang lepas. Tiap2 malam, Cik Suami Ummi pasti sediakan air kelapa tuh dalam gelas, plus siap hantar dalam bilik gitu ... hehehe semangatkan ... Ummi teramat-amat bangga dengannya ... Alhamdulillah, tima kasih Abg, hanya Allah sahaja yang mampu membalas budi baik mu ... 

Hasil check up hari nie, berat baby masing2 daa 2.5 kg. Bermakna Ummi bawa 5kg dalam perut nie ... itu belum masuk lagi kita berat uri + air ketuban tuh .. hehehe. Dicampurkan semua skali, berat Ummi tadi 84kg ... wow wiiii ... berat nyer Ummi kan ... ermm, tekanan darah Ummi normal ... begitu juga air kencing - normal ... Darah putih? okies normal jugak! alhamdulillah ... syukur kepadaMu Ya Allah ... 

Dan hari nie juga check up yang paling lama ... 5 jam wooo ... dari kul 9 pagi, kul 2.30 petang baru siap ... kesian kat Cik Suami Ummi yang first time datang temankan Ummi tapi kena tunggu begitu lama ... hehehe. Nasib pihak hospital Putrajaya ade sediakan buku tuk d baca ... sekurang-kuranga nya Cik Suami Ummi dapat ilmu yang berfaedah .. hahaha

Semasa dok tunggu lama2 tuh, Ummi ambek kesempatan g melawat kawasan sekitar .. hahaha sambil cari makanan ... nak tunggu no.giliran tuh, lama lagi ...




Salah satu tempat yang menarik perhatian Ummi ialah tempat nie ... selalunya tengok2 jew dari luar, tapi hari nie Ummi masuk n suprise ... percaya atau tidak unit nie ade menyediakan perkhidmatan urut n seangkatan dengannya selepas bersalin - PERCUMA! Wow! cuma kita kena sediakan bahan2 yang diperlukan sahaja. ermmm, menarik bukan? 

Perkhidmatan ini d beri jika kita buat booking dahulu. Bookingnya cam nie, selepas bersalin, terus ke unit ini tuk buat booking. Perkhidmatan yang disediakan selepas 6 hari bersalin n kaum ibu d minta datang ke unit ini mengikut tarikh dan waktu yang d tetapkan. Disamping bawa bahan tuk mengurut, bertungku n bekung. Rawatan ini d tawarkan selama 3 hari berturut-turut, iaitu hari ke 6 hingga ke-8 dalam tempoh  sejam - 2 jam sehari ... Rawatan juga di beri pada hari ke-39 hingga ke - 41 dalam tempoh berpantang. 

Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi :-

Sila hubungi
Ketua Unit,
Dr Khanizah Mohamad Khalil
Email: tcm@hpj.gov.my
Lokasi
Unit T&CM
Tingkat Bawah, Hospital Putrajaya,
Precinct 7, 62250 Putrajaya
Laman web rasmi BPTK KKM: http://tcm.moh.gov.my/


Oppss, maklumat tambahan, rawatan ini hanya bagi ibu2 bersalin normal sahaja. Bagi yang operate boley jugak tp khas rawatan tuk urutan payudara sahaja. ermm, In Sya Allah, kalau diiizinkan bersalin normal, Ummi nak try laa ... Ummi juga ade ambek no.telepon bagi  urut tambahan di rumah. Bayarannya? Ummi belum tepon lagi. Nanti kalau Ummi puas hati, Ummi kongsi dalam blog nie eh ...

 
Post a Comment

Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...