Tuesday, May 14, 2013

Twins Ummi Dalam Kandungan, Sudah 38 Weeks + Tips Fahami Proses Kelahiran ..

Salam Selasa semua ... ermm, Ummi daa seminggu lebey tak update blog nie .. bukan malas tau tapi Ummi sedang mengira hari nak bersalin ... dari minggu 35, 36, 37 dan skrg minggu ke 38 ... tapi My Twins nie xmo kuar2 lagi ... seronok dalam peyut Ummi laa tuh ... 


Kalau diikutkan rasa hati nie, nak jugak Ummi operate ... hehehe. Cam tak sabar nk jumpa Twins Ummi nie ... tapi atas nasihat doktor ... elok laa delivery normal ... Demi kesihatan Ummi dan My Twins nie ... klu adew emergency, boley laaa nak operate ... ekekeke. Kesimpulannya, eloklah Ummi tunggu jew baby nie 'bersedia' nak tgk dunie ...

Hari nie Ummi ada check up ... hasil check up tuh, baby sihat, Ummi bertambah2 lagi sihat dengan pertambahan berat badan sebanyak 3kG ... bermakna berat Ummi skrg daaa 86kG .. memang bermakna sangat2 ... tekanan darah -normal ... kencing manis, xadew .. ;) berat baby bertambah sket je dlm 2.6 n 2.5 ++ ... Antara tips yang Doktor kasi, perbanyakkan berjalan ... tapi Ummi rs klu poket penuh nie, memang mujarab tips doktor tuh ... hahaha ...


Macam kurus laaa plak ... hehehehe.
Nak sedapkan hati ...

Dalam Ummi berdebar2 menunggu kelahiran My Twins nie, Ummi adew laa jugak servey tips2 untuk memahami proses kelahiran ... Boley Klik kat SINI untuk mendapat maklumat lanjut ... Part yang Ummi sukew ialah tang 5 cara pendekkan proses bersalin! hehehe
  • Jauhkan diri dari katil. Berdiri atau melutut ketika proses bersalin berlangsung menggalakkan bayi ‘turun’ ke saluran peranakan. Perbuatan ini menambah tekanan kepada serviks untuk merangsang ia meregang dengan lebih cepat.
  • Elakkan epidural. Tahukah anda bahawa epidural sebenarnya hanya memanjangkan lagi tempoh proses kelahiran.
  • Kekalkan tenagan. Hal ini dapat anda lakukan dengan mengambil snek berkhasiat yang kaya karbohidrat dan jus buah-buahan segar.
  • Tenangkan diri. Jika panik, proses kelahiran akan lambat bermula.
  • Berjalan-jalan. Jangan hanya berbaring di atas katil. Sebaliknya lakukan pergerakan dengan berjalan-jalan kerana ia boleh merangsang bayi bergerak ke saluran peranakan.

Mudah-mudahan Ummi ingat laaa tips nie time sakit2 tuh ... 

In Sya Allah

Bye2


Post a Comment

Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...