Wednesday, June 19, 2013

Pengalaman bersalin - Twins

Hepy Rabu Days kekawan .. hehehe. Hampir 3 minggu Ummi x update blog nie … bukan xsudi tapi jeng jeng jeng … Alhamdulillah, Ummi da selamat melahirkan baby twins! Skrang daa 22 hari berpantang … baby twins pun daa semangat-semangat sgt! Iyer laa baby boys kan, kuat menyusu!

Siapa sangka kan, Allhamdulillah Ummi dapat bersalin d hari ulang tahun perkahwinan Ummi yg ke 3 ... ( lor baru 3 tahun kawen ruper nyer ... ekekkeke) Syukur sesangat tau dapat tarikh yang begutu istimewa nie ... Ummi ingat Ummi bersalin lewat lagi. BabyTwins nie nak jd hadiah yang tak ternilai rupanaya ...

citer pasal bersalin nie, eee ngeri tapi bile di kenang2 ... seronok plak. hehehe. Sebenarnya pagi 28 Mei 2013, Ummi adew chekup cam biasa kat Hospital Putrajaya. memandangkan minggu lepas (weeks 39), doktor kata Ummi minggu nie ( weeks 40) akan warded kalau masih tak bersalin lagi, Cik Suami Ummi ambek laa cuti konon-kononnya nak temankan Ummi ... iyer laa, mana tau laa kan Ummi kena warded kew! hehehe. Pagi tuh, cam biasa laa checkup berat badan, air kencing dan tekanan darah sebelum jumpa doktor .. Result berat badan yg paling teruja kan nak tau! hehehe ... hah! 89 KG .. hambik ko! hahaha. berat nyer Ummi! Biler dapat jumpa doktor, ummmmp! hampa nyer ... Tiada tanda2 nak bersalin pun ... Doktor chek jalan, masih cam 2 minggu lepas .. still 2 cm jew .. tiada progress pun! Ummi masih berharap dapat bersalin pd tarikh nie ... tarikh keramat Ummi ... 28 Mei ! huhuhu. Doktor decide ummi warded 29 Mei tuk induce! so, pulang lah Ummi dengan penuh kehampaan. Bagi tau Cik Suami, jom laa kiter g shopping! hahaha. cari mood baik nyer ... leh dating2 kan ...

Kita orang pi laa berdating kat GM Klang .. satu bangunan Gm Klang Ummi tawaf ... makan plak kat MaryBrown ... syok jugaks dating time orang kerja. xramai! hehehe. Masa borak2 dengan Cik Suami tuh, Ummi masih lagi berharap dapat bersalin ari nie ... Ummi kata masih ada 10 jam lagi .. masa tuh jam kul 1.30 petang .. hehehe. Berangan dengan berharap ... Kul 2.30 ptg, Ummi ajak Cik Suami balik coz nak tgk game Kelate VS Terengganu separuh akhir ... Dalam kul 3 lebey, kat tol sg.besi Cik Suami berenti rehat depan KFC tuh ... berenti tdo. Masa nie Ummi pun xselesa sgt. Ummi pun tdo jugak. tapi xsampai 20 minit pun, kami daa gerak balik ke Putrajaya coz Ummi nk jumpa member opis nk ambek GL tuk besok nyer warded. 

Sampai jew kat opis, Ummi terasa nk buang air kecil. Pergilah toilet opis tuh. Masa nie, Ummi terasa cam sakit2 perut. Ingat nak buang air besar tp tak pun ... Ummi masih gelak2 lagi dengan member. Ummi kata klau ko nak tgk muke akak sakit nk beranak, ko tgk laa skrg ... hehehe. Betul! masa tuh Ummi rasa sakit perut tp leh cover2 ... hehehe. Sampai jew kat rumah, Ummi rs sakit sgt perut. Kuat betul baby twins nie mengeras .. Ummi pkir bukan sakit nak bersalin coz xadew tanda2 pun ... Masuk jew umah, terus bukak TV. hehehe. tp sakit perut nie makin kuat. Ummi teringat tips kat internet, klu sakit, g jew mandi. Ummi pun, pergilah mandi .. memang berkesan. tak adew rs sakit sgt ... duduk la Ummi d bawah air paip hujan tuh sambil bersila ... tenang jew ... TP biler Ummi bangun sbb nk tgk bola, Ummi terasa teramat-amat sakit perut nie ... sampai menangis2 Ummi tahan sakit. Panggil Cik Suami sbb sakit sangat2 ... Cik Suami soh g hospital jew ... Ummi masih berkeras sbb xada tanda. ingat sakit cam biasa. sebenarnya dalam hati nak tgk bola. hahaha. TP biler sakit tuh tak tahan, Ummi buat keputusan pergi hospital je laa. biarpun sakit tak regular 5 minit sekali ... sbb xtahan sgt sakit peyut nie ... 

Masa dalam perjalanan ke hospital, Ummi sempat tepon mak n abah, mitak ampun. takut terbersalin nanti ... Abah mitak Ummi ingat Allah n zikir banyak2 ... Sampai jew kat hospital, xade rs sakit pun. segan plak nk masuk sbb xsakitkan... tp Cik Suami kata, pergilah masuk, check apa yang patut ... hehehe. kena dengar kata suami nie, kan jd isteri derhaka plak! dalam pikiran Ummi hanya pikirkan bola jew ... hehehe. Masa kat kaunter pendaftaran tuh, tetiba Ummi rasa sakit sgt, nurse tanya sakit sgt kew? berkerut muka Ummi tahan sakit tetiba tuh ... cepat2 nurse mitak masuk tuk check ... Datanglah doktor pegang peyut Ummi, ermmm, terus dier mitak nak chek jalan ... Surprise! daaa 8 cm .. Alhamdulillah ... dlm hati Ummi bersorak gumbira .. Doktor tanya mana buku? Ummi kata kat kaunter ... suasana time tuh tenang jew ... Ummi pun xsakit sgt ... gembira sbb 8cm. mungkin kah? yeyeyyeye ...

Tetiba suasana jadi kecoh sbb Doktor jerit adew baby twins 8cm ... semua datang kat Ummi ... EEEE ... time nie Ummi rasa takut sangat ... tetiba jd kecoh giler ... semua datang pasangkan wayar2 kat badan Ummi. Sakit? Ummi tak rasa sakit apa2 pun ... pelik kan? dengan cepatnya mereka tolak ummi ke LR ... Mereka tukarkan baju, masuk kan air n cucuk puding kencing! Mak aii! sakit tul ... pas tuh, semua ready ... tetiba soh Push! hahaha. Ummi xtau nak Push! hahaha ....Alhamdulillah, kali nie ramai doktor n nurse pompuan ... tepat kul 5.28, Ummi selamat bersalin twins boys pertama, Irsyad Khalid - 2.5 kg dan selang 12 minit kemudian, lahirlah plak Irhfan Khalish 2.7 kg secara songsang (kuar kaki dulu) ...

Alhamdulillah ... dipermudahkan. Amalan semasa mengandung. KLIK SINI
Ops ... kite sambung nanti iyer ... baby twins daa nangis ...






 
Post a Comment

Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...