Tuesday, July 30, 2013

Pemenang peraduan Twins ...

 

Alhamdulillah .. daa tamat daa peraduan yang Ummi buat minggu lepas ... hehehe. Terima kasihlah kepada kawan2 yang sudi masuk peraduan yang tak seberapa Ummi nie ... tak sangka iyer ramai jugak yang cuba masuk peraduan nie. Terima kasihlah atas sokongan anda semua ...

Errmm, ramai yang mengeluh susah jugak nak bezakan twins Ummi nie.. ekekeke. Untuk makluman semua, bukan korang jew yang susah nak cam, Ummi sendiri pin kadang2 tertukar jugak. Ummi kena tenung lama2 baby twins nie, baru tau mana adik or abg. Tapi kalau twins nangis, laju jer Ummi cam. hahaha. Suara dan nada twins nie lain sket. C abg, klu menangis, mendayu-dayu ... klu C adek menangis, Ummi tengah buat susu pun boley tersilap berapa skop tau! suara dia ... Nyaring ...... hahaha. Macam suara Ummi jugak lahhhh (sapa yg kenai Ummi kan)

Sebenarnya kan, tak adew sorang pun yang dapat jawab semua betul. Hanya seorang sahaja yang dapat jawab paling hampir - 5 betul 1 salah ... Walau pun Ummi kata kalau dapat jawab semua betul baru dapat hadiah kan, tapi Ummi daa buat keputusan yang mana dapat jawab paling hampir dan dia jawab cepat, dialah yang akan jadi pemenang ... hehehe tahniah tahniah tahniah ... ermmm, sebelum Ummi bagi tau sapa pemenang nyer kan, Ummi nak kasi tau apa hadiah yang Ummi nak kasi nih ... Hadiahnya ialah

Thursday, July 25, 2013

Hijab with Dian pelangi collections

 
Hai .. slmt pagi geng! Pagi nie Ummi semangat sgt2 nak taip menaip nie. Ummi ade sesuatu nak share dengan kekawan semua. Ialah raya aidilfitri kan tak lama lagi ... So, apa lagi. Nak 'tayang' koleksi tuk hari raya laa. Mana tau ader yang kekawan berkenan nak buat raya kan? Ummi cuma nak kongsikan bersama jew... Lagipun, kalau tak 'best' Ummi tak kan nyer dok heboh kat blog nie. Mesti yang syok yer ... ^-^ .

'Hijab with Dian pelangi collections' pergh! tajuk orang putih plak .. hehehe. Ummi rasa tak menyesal sapa yang beli collections nie .. Best jew rasa. Nyaman n selesa sangat2. Ummi pun daa adew koleksi nie. Kalau nak tau cam ne laa ruper Dian Pelangi nyer collections nie, haaa cer tengok gambar2 kat bawah nie :)


Tudung jew tau ... baju n skirt X eh!

Klu laa dpt kurus cam nie ... kan?

Cantik tak? cantik kan. nie plak gambar adik iapar Ummi pakai ... Ummi nyer gambar, tunggu! hehehe


kemas jew kan nampak!

Bergaya kan ... simple lagi2 tuk gurl yang suka bergaya.


Cantik kan


 Nie plak .. gambar Ummi. ta kade lah secantik diorang ...

Sunday, July 21, 2013

Leh beza X Twins Irshad n Irhfan. Kalau boley, Jom masuk peraduan ringkas nie ... Baca dulu iya!

 
Cuak naik 'keta baru' kew Dek?
Tue dio posing twins Ummi dengan 'keta baru' diorang. Mukew twins yang kelat tue Irhfan namanya. hehehe Gayat kot C Irhfan nie ... Klu nak cam mana satu abg or adek nie, senang jew. Abg namanya Irsyad agak kecil sket xsemontel C Adek, putih sket n mukew plak cool jew ... Setakat nie Ummi xadew lagi tanda tuk bezakan Twins Ummi nie ... Tp sebagai ibu, Ummi rasa Ummi tau yang mana abg or adek coz hari2 Ummi belek2 twins nie ...


Bezakan saiz diorang nie ... hehehe

Alhamdulillah Twins Ummi daa makin sehat walafiat. 18 Julai yang lepas Ummi bawa twins p check up sebulan. Syukur, twins Ummi xada apa2 masalah lagi ... Result tuk 'manigities' tuh d ketahui 15 Ogos nanti. Doa-doalah agar twins nie tak ada keputusan mengejutkan Ummi. huhuhu.

Lepas berpantang, dapat berpuasa ... Yahoooo!

 

Hari nie hari yang ke 11 kita berpuasa ... tapi Ummi baru jew berpuasa 3 hari .. Syukur kepada Allah kerana masih memberi peluang untuk Ummi berpuasa pada tahun nie ... Alhamdulillah ... Marhaban Ya Ramadhan Allah Hu Akhbar .. Cepatkan masa berlalu. Ummi masih terasa macam mengandung lagi (hehehe perut masih besar), masih terasa dalam pantang lagi ... hehehe (walaupun daa sental macam-macam makanan daaa) ekekeke. ermmm, Ummi tak tahan godaan. Mak mertua Ummi masak sedap sgt. Kadang2 terasa plak nak puasa separuh hari... hehehe. In Sya Allah berbaki lagi 18 hari tok kita bersama-sama berpuasa sebelum menyambut Hari Raya Aidilfitri ..

Ermmm, macam mana puasa kawan2 semua? ada peningkatan tak sepanjang 10 hari lepas kita berpuasa? Iman kita makin bertambah tak? atau makin berkurangan nie? hehehe. ;) apa2 pun jawapannya, tanyalah hati masing2... ^-^. Ummi berharap kawan2 dapat meningkatkan amal ibadat pada bulan yang penuh berkat ini. Ambil peluang bila mana bulan ini Allah telah membuka pintu2 syurga dan di tutup pintu neraka dan semua syaitan-syaitan telah diikat ... Waktu nielah kita semua umat Muhammad nak 'cover' balik semua doasa-dosa yang telah kita lakukan 11 bulan terdahulu. Bulan Ramadhan nie juga Allah bagi kita 'top up' dengan berkali-kali ganda amalan yang kita lakukan. Subhanallah...

Saturday, July 20, 2013

CTH Surat Permohonan Cuti Menjaga Anak ... Gomen!


 

hehehe ... Pantang hari ke 50, best! dapat bawak Ticha g jln2 p opis. hehehe. Sukew sangat dier kn kn kn. Seyum melebar sampai ke telinga gitu ... Sebenarnya Ummi plan nk sambung cuti tanpa gaji slma 2 bulan. Nie on the way p opis tuk buat permohonan ... Ummi g sain jew, surat menyurat tuh, Cik Illa tersayang daaa siapkn ... 

contoh surat nk buat permohonn cuti menyusu or menjaga anak ...

Monday, July 15, 2013

Twins Ummi demam panas ... huhuhu

 
Tengok tajuk tuh cam CUAK kan? sapa2 yang ada baby keciks laa ... huhuhu. Ummi pun sama. Twins Ummi demam panas dalam pantang ... mau tak gelabah Ummi. Twins Ummi demam ketika 2 minggu berpantang kat kampung. Suhunya plak 37.5 - 38 celcius masa awal2 demam. Tapi bile suhu first twin tetiba jew 38.8, Ummi daa bawak baby ke hospital. Masa dalam perjalanan tuh, Ummi rasa berdebar dan cuak sgt2. Mulut Ummi kumat kamik dok berdoa agar tak adew apa2 yang serius.

Alhamdulillah Ummi dapat lalui semua ini dengan sempurna :) Siapa tak panik kan bila anak kita yang masih dalam pantang DEMAM? Sebenarnya doktor ade cakap masa Irdina demam dulu, yang DEMAM semasa berpantang ni normal tapi dengan syarat sebelum ni dia penah stay seminggu lebih di hospital. Badan bayi baru nak survive suasana luar tu yang boleh menyebabkan dia demam. Sebab DEMAM ni selalunya dia nak panaskan badan untuk matikan kuman dalam badannya. :). Tapi twins Ummi xpenah masuk hospital selepas d lahirkan. Kuning pun xadew. Jadi Ummi memang panik laa ...

Thursday, July 11, 2013

Gambar2 Twins Ummi ...


kekawan ... No Idea nie ... just nk post gambar twins Ummi ...

Usia Twins 3 hari ..

Twins selesa dalam kereta - nk balik kampung (Kelate)

Ragam2 twins Ummis

Ticha n Twins Boboy

Irsyad n Irhfan

Nanti2 Ummi upload lagi ...  n citer2 dugaan dalam pantang!

Chow Chin Chow

 

Pengalaman Bersalin Twins ...


Sambungan ...

alohai laa ... 2 - 3 - 4 - 5 - 6 minggu sekali baru adew masa nak update blog nie ... BZ Bz bz laaa katakan. agipun internet kat KG nie agak 'lembap' huhuhu ...nak story morry kat blog pun susah ... 

k laaa, kitew sambung pengalaman Ummi bersalin hari tuh ... nanti2 klu Ummi adew masa yang terluang n internet 'available' Ummi akan kongsikan bersama tips2 or amalan yg Ummi selalu buat sepanjang pregnant.
Sebelum tuh, meh tengok gambar Ummi pagi sebelum bersalin. time nie nak g checkup tuk 40 weeks. hehehe. besar kan peyut Ummi!



Gambar nie gambar 8 jam sebelum bersalin. Sepeti biasa check up kat hospital, tekanan darah - normal, air kencing pun okies n berat badan - 89 KG. hohoho (dalam hati - cam ner laa nak 'berdiet' nanti nie) .. huhuhu so, nak sedapkan hati - xapalah asalkan Ummi n Baby Twins nie selamat ... sehat pun sehat lah ...

Citer pasal pengalaman bersalin daa sudah, cuma gambar baby twins jew tak upload lagi kan ... hehehe. Jeng jeng jeng, perkenalkan ade 2 budaks keciks yg daa selamat dilahirkan nie ...

kiri - C Abg 'n' kanan, C Adek
Gambar nie gambar tul2 lepas bersalin n dlm dewan bersalin lg ..

Alhamdulillah, Ummi memang bersyukur sangat2 pada Allah SWT ... memudahkan segala urusan bersalin nie. Tersangat mudah sepertimana  yang Ummi doakan hari2. Nama budaks kecik nie :-

C Abg : 
Irsyad Khalid Bin Mohd Arief

C Adek : 
Irhfan Khalish Bin Mohd Arief

C Kakak :
Irdina Batrisya Binti Mohd Arief

Tumpang Glamour ... hehehe

Wah .. Ummi daa ada 3 orang anak .. Alhamdulilah. Syukur dengan rezeki Allah kasi nie .. Semoga Ummi dapat mendidik mereka semua menja ank2 yang soleh dan solehah .. Amin. 

Semasa Ummi dalam wad 2B d hospital Putrajaya, Ummi tak sangka sangat2 sbb sebelah katil Ummi adalah owner Kelab Kembar Malaysia. Beliau ambek gambar kami sekeluarga n 'pelawa' joint kelab kembar mereka. hehehe. Ummi sebenarnya daa awal2 lagi joint kelab tersebut. 

Gambar kami! hehehe, Usia twins sehari ..
time nie nak kuar hospital daa.


K laa, Ummi nk chow chin chow dulu. Nak godek2 twins Ummi.
kiter sambung nanti eh. Ummi akan sambung pasal amalan2
semasa mengandung yg Ummi amalkan. In Sya Allah.

Salam sayang ...






Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...