Monday, July 15, 2013

Twins Ummi demam panas ... huhuhu

 
Tengok tajuk tuh cam CUAK kan? sapa2 yang ada baby keciks laa ... huhuhu. Ummi pun sama. Twins Ummi demam panas dalam pantang ... mau tak gelabah Ummi. Twins Ummi demam ketika 2 minggu berpantang kat kampung. Suhunya plak 37.5 - 38 celcius masa awal2 demam. Tapi bile suhu first twin tetiba jew 38.8, Ummi daa bawak baby ke hospital. Masa dalam perjalanan tuh, Ummi rasa berdebar dan cuak sgt2. Mulut Ummi kumat kamik dok berdoa agar tak adew apa2 yang serius.

Alhamdulillah Ummi dapat lalui semua ini dengan sempurna :) Siapa tak panik kan bila anak kita yang masih dalam pantang DEMAM? Sebenarnya doktor ade cakap masa Irdina demam dulu, yang DEMAM semasa berpantang ni normal tapi dengan syarat sebelum ni dia penah stay seminggu lebih di hospital. Badan bayi baru nak survive suasana luar tu yang boleh menyebabkan dia demam. Sebab DEMAM ni selalunya dia nak panaskan badan untuk matikan kuman dalam badannya. :). Tapi twins Ummi xpenah masuk hospital selepas d lahirkan. Kuning pun xadew. Jadi Ummi memang panik laa ...

Masa test suhu baby tuh, Mak Ummi kata tak yah bawak g hospital .. nanti kecian baby cucuk sana sinih. Tapi Ummi tetap berkeras nak bawak g hospital - takut jd apa2 lh kan ... Memang Ummi cuak habis and cepat2 pergi kat bhgian emergency. Lastly doctor kena admit. Masuk NICU lagi. Betapa serius nyer bayi demam... Time nie Ummi daa rasa lega sgt sbb daa sampai hospital ... kita tawakal pd Allah dan berserah pada yang pakar ...


Penanda katil keciks Irsyad ... Mesti tertanya2 'Cover For Meningitis' kan? Nie penyakit yang menyerang selaput otak dan sumsum tulang belakang. First Ummi tau pun lepas doktor mitak kebenaran nak ambek air tulang belakang. Masa tuh Allah sahaja yag tau perasaan Ummi. Pada Allah Ummi berserah bolat2 n berserah pada kepakaran doktor. Namun, Alhamdulillah. Allah mendengar rintihan Ummi. Selepas doktor bagi antibiotik cover tuk Meningitis nie, demam Irsyad beransur2 kebah. Alhamdulillah .. Alhamdulillah .. Alhamdulillah ... Bile graf suhu Irsyad menunjukkan penurunan, Doktor Pakar kata tak yah ambek air tulang belakang tapi kena cover antibiotik tuh kn tuk 10 - 14 hari. Syukur, Alhamdulillah.

Irsyad Khalid ... sedey sangat tgk dier time nie ...

Meningitis disebabkan oleh bakteri meningokokus. Doktor kata meningitis akibat bakteri akan datang secara tiba-tiba dan memburuk dengan sangat cepat.
Antara gejala yang ummi perasan masa Irsyad kat rumah tuh, suhu demam tinggi adalah gejala yang paling awal terjadi pada penderita meningitis. Selain demam, Irsyad juga akan muntah2 selepas menyusu dan denyutan jantung laju serta bernafas cepat. Kalau Ummi cari kat google pun, memang itulah tanda2 nyer ...

Selang 2 hari Irsyad masuk hospital, C adek plak demam dengan suhu badan 38 celcius. Irhfan pula di masukkan wad cuma bukan d NICU sahaja. Akan tetapi dugaan Ummi nk menjaga twins nie. hanya ibu bapa sahaja yang boleh masuk jg baby .. so, ayah twins kat Bangi. Ummi jagalah sowang2 ... nasib baek nurse2 kat Wad Nuri semuanya baek dan prihatin. Xlah susah nk menjaganya kalau twins menangis serentak.



Nie keadaan wad Irhfan ...
Sepanjang berada d wad menjaga baby twins nie Ummi pun kn menjaga kesihatan Ummi juga. Ia lah kn Ummi masih dalam pantang. Baru 20 hari jer kot ... Nasib baik SHAKLEE banyak membantu.   ekekeke. bukan promosi tau tapi rialiti. Ummi terasa cergas sangat walau pun malam2 terpaksa menjaga baby. Setelah 7 hari berada d wad, akhirnya baby twins Ummi dapat tidur sekatil dengan Ummi. Alhamdulillah, twins daa tak demam2 daa...

Twins daaa aktif dan xdemam lagi ...

sedey ... baru lepas menangis kena cucuk.

Hati Ummi gembira sangat2 biler twins daaa boley balik ble hari yang ke 9 dengan alasan nak balik follow up d hospital Putrajya. Bukan xpercaya pada rawatan d Hospital Kuala Krai tapi lebih dekat dengan ayah dier kan ... Ummi pun xsusah hati ... hehehehe ;)

Skrag syukur alhamdulillah, semuanya selamat. Twins hanya follow up kat Hospital Putrajaya jew. Pengalaman baby masuk wad nie, Ummi kena tahan sket jiwa yang sensitif tue .. terutamanya time cucuk jarum. Kaki n tangan ke dua-duanya blah memang jadi mangsalah ... Twins menangis kuat sampai tak ada suara ... Bayangkanlah, setiap kali cucuk antibiotik (4 kali sehari) or jarum cucuk tuh tertanggal, baby mesti menangis ... sayu rasa hati. Tapi untuk kebaikkan, jiwa ibu mesti kental kan ...

So, nasihat Ummi, kalau ada kekawan yang masih dalam pantang, baby plak demam, bawalah ke hospital sebelum perkara yang lebih buruk berlaku. Doktor tau merawatnya. dan kita sebagai ini bapa, 
banyakkan berdoa pada Allah SWT ...Tawakal pada DIA ...  In Sya Allah ...

 \

Post a Comment

Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...