Monday, September 30, 2013

Anak vs Kotor vs Bersih

Assalamualaikum ....

Hai kekawan semua... baru je dapat nk update blog... Ummi sebuk giler2. Giler2 pun xsebok macam Ummi. Actually nie hanya cacatan ringkas jer yg Ummi nk buat coz pakai hset jew... Citernya macam nie pg tadi Ummi terdengar iklan kat satu radio ... iklan sabun breez jew... tp iklan ni mmg betul2 menyentuh hati Ummi... kenapa? Mesti semua tertanya2 kn...

Kita ni sebagai ibu bapa sebenarnya mahu ank kita kelihatan semuanya sempurna spt pandai, bijak, segak, cantik n mcm2 laa. Pendek kata semuanya nk yg indah2 n good2 je d mata. Betul tak? Untuk tujuan tuh kita sanggup marah2 kn ank kita kn kn kn...Ummi ler tuh ... Cth, klu baju baru pakai, mesti kita xnk baju tu kotor kan? Klu anak makan ice cream or apa2lah yang comot2, mesti kita xsukew kan? sbbnya baju tuh baru jew pakai ... Ummi nie xtau laaa ibu bapa yang lain tapi Ummi memang cam tuh. Klu boley lepas mandi tu xnak daa kotor2 ... xnak daa comot2... xnk daa selebek2 ... lebih2 lagi klu nak kuar rumah. Nak g kenduri plak tuh! Memang betul2 nyer laa Ummi nak Ticha tuh nampak kemas... sbb klu org nampak Ticha kotor ... mindset Ummi akan kata : eh, mak die nie suka ank nyer comot2 kew ... hehehe. Sbb tue Ummi macam marah2kan Ticha klu Ticha suka kotorkan baju... tapi, Ummi silap! Tersangat2 silap sebenarnya! Memang kita nak anak kita cantik n bersih! Tapi kita xperlu marah2 or xkasi depa mkn or apa2 laaa sampai baju depa kotor ... Jgn Marah K! Kenapa? Baca lagi d bawah nie...

Apa yg Ummu terkedu dengan iklan td, C anak mitak dengan ibu dier nak pergi maen bola. Tapi C ibu xkasi. C ibu kata klu maen bola nnt baju kotor ... C ibu berkeras xnak kasi... nnt anak ibu xhensem laa ... nnt nak g kenduri kena mandi n tukar baju lagi laa... tp C anak tetap berkeras nak pergi maen jugak .. C ibu kata xboleh ... bertekak lah C ibu dgn C anak ... last2 C anak kata, ibu ni lebih pentingkan baju dr sy nak maenkan? WHAT? Terfikir x apa yang Ummi pikir? 


Anak Ummi baru 2 tahun lebih ... dia xpandai berfikir lagi ... if, anak Ummi berkata2 sedemikian satu hari nant, adakah Ummi terkedu? Wallahuaalam ... Tapi sejak dgr iklan td, benda nie bermaen2 d fikiran Ummi ... ermmm, Ummi rasa Ummi nak ubah sikap laaa... in sya allah selepas nie ... xada lag Ummi nak marah2 ... biarlah berpasang2 baju Ummi tukar tapi Ummi nak anak Ummi gembira d zaman kanak2 mereka ... Ummi nak depa jadi kanak2 yg bijak dan bersih dengan fahaman mereka ... opsh! Semua ini ada batasnya .. Jgn kasi muka lebey2 sudaaaaaa... Kita yg mencorak mereka dan kita juga jadi model mereka ... 

P/S : coretan nie harap xmembuang masa semua yg baca .. ini hanya pandangan Ummi shj. Bulan depan bugjet sabun Ummi kena double laaaa ... ekekeke

Ticha d Malam Gemilang ...
Post a Comment

Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...