Monday, September 23, 2013

Mem 'baking' Kek Cokelat Milo Kukus dgn Chef Ticha ...


YUMMY ....


P

Opsh ... Assalamualaikum.... hehehe ... dah lama bebenor daa Ummi tak update blog nie .. bukan Ummi malas tau ... bukan malas tapi Ummi sekarang nie daa selamat menjadi suri rumah sepenuh masa ... daa hampir 4 bulan daa ... Semua orang tau laa kan. iye laa sapa2 yang jadi ibu dan isteri tu tau laaa betapa sebuk and BZZZ nyer kan ... macam2 nk buat. Sapu rumah laa, mop laaa, lipat baju laa, basuh baju laaa, uruskan anak2 laa, uruskan suami laa... opsss tet!!!!! hehehe. betul laa uruskan suami makan pakai dier...

Semalam hari minggu Ummi dan chef Ticha berkesempatan kaa mem'baking' kek... nak buat kek nie senang jew janji adew bahan2 nya terutamanya 'rajin' ... itu sudah pasti. kalau tak, tak akan menjadilah kek tersebut. tapi harus ingat, 'rajin' nie bukan kategori rajin membeli tau ... sebelum nie Ummi memang johan laa bab nie ... 'rajin' membeli. Selalu jew tempah dengan orang je laaa ... Memang Ummi rajin sangat2. hahaha. Mood semalam memang moveles # lapar # daa boring asyik mem'baking' kek dengan Play doooh Ticha jew ... ingat d pandang tp xdapat makan ... hahaha.... 



Ummi guna bahan2 nie jew ... jengok2 laaa iyer... Resepi nie pun Ummi ciplak kat Mr.Gooogle je.... 

bahan A
1 cawan susu cair
1 cawan minyak (aku guna minyak masak)
1 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat
masukkan semua ke dlm periuk, cairkan dgn api kecil n sejukkan...

bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan milo
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil tepung penaik
1 sudu kecil soda bikarbonat
campurkan semua bhn, ayakkan n letak tepi sebentar..

bahan C
kacau 3 biji telur sehingga kembang..
guna pengisar jew ... sambil bagi baby susu ...

caranya:



1) bila bhn A dah suam-suam kuku, masukkan bahan A ke dlm bahan C ... kacau sebati....


2) then masukkan bhn B ke dlm adunan tadi.. kacau sebati n make sure xberketul.. tapi sedikit cair ... jgn risau, mesti jadi nyer...


3) masukkan adunan ke dlm loyang yg telah disapu nipis mentega... peringatan dari Cik Suami Ummi, taburkan gandum sket ... xnak kasi melekat. then, kukus selama 1jam @ 1jam 15 minit..

5) sejukkan sblm dituang topping coklat...

bahan utk topping coklat
1 cawan susu cair
1 sudu besar minyak
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat (xnk manis, kurangkan sket ekkk)



Ticha ambek bau kek ...


Ticha edisi menghias ..


Ticha kata kek die sedap


LAYAN DULU LAAA IYEE...


BABY TWINS UMMI MENGAMUK



LARI....




Post a Comment

Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...