Saturday, October 5, 2013

MenCari Idea Tuk KURUS





Hi, semalam Ummi buat status kat HB seperti gambar atas tuh ... Ramai plak yang tanya macam mana kan nak progress semua tuh... Sebelum Ummi bebel banyak2 Ummi nak bagi tau laa serba sedikit tentang Ummi cam ner boleh 'berisi' nie .. klu guna perkataan 'gemuk' kan, takut moral down plak. hahaha.

Ummi da berumur 32 tahun. Ummi mengalami masalah berat badan nie selepas bersalin. Berat badan Ummi bertambah2 selepas pantang kebetulan plak selepas hari raya kan ... Hari Raya tau! ermm, sedapnya kuih raya ... itu pasallah berat badan Ummi tetiba jew naik. ekekeke. Berat asal Ummi sebelum mengandung ialah 58kg dan bertambah kepada 89 kg selama 9 bulan mengandungkan twins nie. Masa mengandung tuh ingat berat twins laa kann sebab adew 2 org budaks keciks dalam peyut Ummi. Tetapi selepas bersalin pada 28 Mei 2013, berat Ummi hanya susut sebanyak 84kg jew. Ermmm, butang panik masa tuh mula laa menyakitkan kepada Ummi nk pikir cam ner laa nk kurus balik nie. huhuhu. 

Semasa berpantang, memang 40 hari Ummi hanya makan nasi sekali sahaja dan lauk pauk bakar jew. Ulam ulaman plak kunyit hidup dan halia jeruk. Xadew laa menu best yang lain. opsss, suplement Shaklee tidak di lupakan. Tapi masa tuh Ummi hanya ambek Set M jew iaitu set bersalin. Selepas pantang, berat Ummi 74 kg. Bermakna dalam 40 hari tuh hanya turun 10 kg jew ... tapi Ummi tidok laa panik sangat masa tuh sbb masa buat check up POSTNATAL di klinik berat Ummi daa 69kg. Ummi masih lagi ambek suplement Shaklee tau... Masa tuh jugak terfikir nak berpuasa ms ramadhan yang lepas. Kot2 laa kurus kan ... tapi cita2 Ummi tinggal harapan jew sbb Ramadhan yg lepas Ummi hanya mampu berpuasa 8 hari jew ... Kesian kat peyut Ummi sbb dahaga n lapar sgt terutamanya selepas menyusu... Kesian kat twins jugak mcm tak cukup jew susu. Xkanlah Ummi nak campur susu formulakan byk2 semata2 Ummi nak berpuasa? Xnak laaa. Hak susu ibu adalah hak bayi. SERIUS! 

So, Ummi relakanlah hati mkn seperti luar biasa coz MIL Ummi plak masak sedap2 sepanjang bulan  puasa tuh. Tup tup selepas raya menjadikan Ummi 79kg kembali. Haaaaa, time nie laaa Ummi rs panik lor. Muala laa nak berdiet xbetul. Tahan lapar. huk huk huk. 2 hari jew tahan lapar ...

Gambar 1 syawal ... gemuks n berisi!

 

Mencari idea diet untuk kurus 

Ummi terfikir daa 3 bln Ummi lepas bersalin. Ummi nak cuba ambil set suplement Shaklee untuk kurus tetapi sesuai tuk ibu menyusu. Alhamdulillah selepas mencuba 3 hari pertama, xadew efect kat twins pun. So Ummi teruskanlah set slim Shaklee tue. Namun pada masa yang sama Ummi cari idea d internet sehinggalah Ummi bertemu Blog Kevin Zahri. KLIK SINI kalau nak tau. Bile daa baca semua testimonial n tips2 yang Kevin syorkan, Ummi sangat tertarik sehinggalah Ummi sanggup mengambil keputusan utk mencuba eBook Panduan Kurang 5kg dalam masa 5 minggu

Kurus bersama Shaklee n Kevin Zhari 

Selepas membaca eBook dengan teliti, akhirnya Ummi faham dan mula mengorak langkah utk mengubah cara pemakanan dan aktiviti harian. Ummi mula makan dengan teratur dan suplement Shaklee ikut waktu yang Ummi rancangkan. Ummi pun turut mengubah cara pemakanan dan aktiviti harian. Setakat hari ini, Ummi belum lagi timbang berat badan Ummi. Cuma semalam Ummi 'capture' gambar d Alamanda n Ummi terasa Ummi kurus sket. hehehe. Nnt check twins 8 Oktober 2013 ni Ummi p timbang ekkk. Timbangan yang sama semasa pregnant n posnatal. Gambar semalam, 4 Oktober 2013:


Kurus sket kan ... Xsabar nk timbang ...

Tips cara-cara saya menurunkan berat badan selepas bersalin? 

Tunggu iyer dalam 'Cerita Tentang Dia' selepas ini.

Sekian, buat masa sekarang... 

MyTwins Nangis

 
Post a Comment

Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...