Wednesday, February 12, 2014

Letih? Penat? Tak Bertenaga? Jom try atasi dengan SHAKLEE


 Tajuk memang special kan? hehehe. 24 jam sehari, rasa macam lama tapi sebenarnya masa itu berlalu dengan pantas sgt. Kadang2 sedar tak sedar daa mlm. Lagi laa klu bekerja di dalam bangunan nie. Tingkap plak tak ada. Memang haru laaa, hari daa malam pun tak sedar. Tapi time isi peyut memang sedar plak! lebih lebih lagi ada plak bunyi-bunyian dalam peyut tuh mintak di isi. hahaha. Itulah yang berlaku saban waktu. Semua orang alaminya.

Ummi juga mengalami situasi seperti tuh. Pergi kerja di awal pagi, tanah gelap lagi. Balik kerja pun suasana daa gelap. Sampai rumah penat dan keletihan. Anak pompuan n Twins Ummi merengek nk bermanja. Itu tak masuk C ayahnya lagi. FUH! Hebat rasanya sbb sampai skrg masih mampu menguruskan hal rumahtangga ni lagi! Tepuk sket! Tahniah kt diri sendiri! hehehe. 


Semua almaklumlah daa tau kan sepanjang hari bekerja nie memang memberi kesan sgt2 kepada tahap kecergasan kita. Ummi mengalaminya satu ketika dulu. nak kerja nie mcm kena kerja angkat batu tau! Penat n Lesu menyelubungi diri. Dan Biler daa penat, tau tau laa kan, mood mula laa ke laut! Moody yg menyusahkan org! klu dtg jew mood xbest nie, rasanya baek dok dalam hutan laa kot. Tak ganggu orgkan kan. Tapi kita ni tak leh lari dr semua nie. Kita kena hadapinya! kita kena cergas! Kita kena sihat! Kita kena sentiasa positif! KENAPA? Sbb diri kita nie d perlukan oleh suami/isteri, anak2, kedua ibu bapa, majikan kita, kawan2 kita dan yg pastinya untuk diri sendiri. Klu dr kita tak kuat dari segi mental n fizikal, macam2 masalah akan timbul. Nak mengadap Allah SWT pun tak sepenuh hati! Apatah lagi klu nk g kerja kan. Tak mo la pergi kerja dengan muka tak siap + comot + emosi tak stabil! Kita kena berubah! 


Tak mo laa jd cam gambo atas ni ... TAPI  nk yg gini
Cergas n Bertenaga! Semua orang pun pandang!

Kita Kena Berubah? Macam Mana eks?

Ummi tau, bukan senang nak ubah cara hidup yang dah sebati dengan kita sehari2 nie. Tapi kalau kita nak berubah, kita kena percaya pada diri sendiri bahawa kita mampu mengubahnya kepada yang lebih baek! Mau dgn tak Mau jew! DAN terpulang pada diri sendiri. Ummi syorkan mulakan dengan santapan ruhani dahulu. Cukupkan solat 5 waktu pada waktunya, buat solat2 sunat seperti solat taubat dan solat tahjud, membaca al-quran, bersedekah. Semuanya kerana Allah SWT. In Sya Allah!

Kemudian, leh laa amalkan tips2 di bawah nie ..
1. Tidur berkualiti : tetapkan rutin tidur yang sihat, kosongkan fikiran anda sebelum tidur, dapatkan tidur yang mencukupi kerana waktu tidurlah mental dan fizikal anda berehat setelah seharian bekerja

2. Makan dan minum dengan betul : amalkan gaya pemakanan yang seimbang dan sihat, jangan makan terlalu banyak terutamanya beberapa jam sebelum tidur, kurangkan pengambilan kafein, ambil suplemen untuk mengisi kekurangan nutrisi anda

3. Bersenam : Kajian menunjukkan, individu yang bersenam secara konsisten akan dapat menngurangkan faktor risiko yang menyebabkan keletihan berpanjangan. Badan yang tidak cergas akan mudah keletihan.


IN SYA ALLAH

Bagi Ummi juga, selain mengubah cara hidup ke arah gaya yang lebih sihat, Ummi syorkan agar memilih untuk mengambil suplemen. Tak kisahlah u alls nak ambek supplemen apa pun. Terpulang pd diri sendiri. Mr. Google pun ada leh bantu nak dapatkan supplement yg terbaek! Tapi Ummi ambek supplemen dari Shaklee untuk membantu Ummi menangani masalah keletihan ni. Ummi ambek ViViX! Apa tuh ViVix? Klik SINI . Ummi pun ada hadiahkan kepada Mak Mertua (MIL) Ummi ambek supplemen nie sbb nak MIL sentiasa sihat dan cergas untuk jaga C kembar Ummi. Alhamdulillah MIL daa nak masuk botol 3 daa. MIL memang berpuas hati sgt. Dia rasa cergas katanya. 

Ummi tahu harga ViViX nie mahal. Jangan risau, Berikut adalah cadangan Ummi untuk mengatasi masalah keletihan dan kelesuan ini :
  • VitaLea Iron Formula -  mengandungi 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.  Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik
  • Sustainable Release Vita C - mengisi kehilangan vitamin c yang mudah berlaku ketika melakukan aktiviti harian. Membantu meningkatkan sistem imun badan
  • B Complex -  mengandungi 8 jenis vitamin B bagi membantu memelihara kesihatan yang baik. Membantu proses metabolisma makanan kepada tenaga serta mengurangkan stress.
  • ESP Soy Protein Isolate Powder -   Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan
    rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten. Juga mambantu mengurangkan stress. 
  • OsteMatrix - mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan menyeluruh. Kalsium membantu kesihatan otot dan saraf serta mendapat tidur lebih lena
  • Cinch Energy Tea Mix - alternatif kepada minuman teh dan kopi kegemaran anda. Membantu meningkatkan tenaga secara semulajadi.
  • Omega - kajian telah membuktikan bahawa EPA dan DHA mempunyai keupayaan untuk menstabilkan emosi, dan membantu dalam perkembangan kesiahatan mental termasuklah kemurungan, tekanan, kebimbangan, neurasthenia, insomnia, autism, kanak3 hiperaktif dan schizophrenia.

Klu teringin mencoba, boleh laa contact Ummi. 
Nak harga DISKAUN pun boley ..

 
A Healthy Life for You : Your Independent Distributor Shaklee
Dapatkan khidmat konsultansi PERCUMA dengan menghubungi 
saya di talian 019 3293235 atau 
emel allaarief@yahoo.com

Post a Comment

Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...