Saturday, August 30, 2014

Kelantan. Balik Raya Aidilfitri 2014.

Muahahahahaaa. Gelak besar biler terkenangkan saat2 termanis Balik Raya Aidilfitri 2014 tempohari tu. Saat2 menguji kesabaran diri Ummi nak balik raya. :) . Kalau leh bagi gambar time senyum ni, tentu korang tau macam mana lebar senyuman manis Ummi ni. ;)

Balik Raya? Pergh! Kalau nk bercerita penuh pasal balik raya ni, jenuh tersangat-sangat laa nak taip! panjang sangat kalu nak citer detailnya. Tapi Ummi bersemangat giler nak cerita pasal nim. Memang nk senyum lebih dr telinga tau! Feling2 dia ni lain macam. Feling yang paling bahagia dan gembira sangat. Feling syok sgt dapat balik raya kat kampung halaman di samping keluarga tercinta+tersayang+terkaseh= semuanya rindu! 

Susah sungguh woooo nak gambarkan perasaan rindu ni pada family. Klu boleh diterjemahkan, akan Ummi hamparkan kasih sayang ni mesti xcukup! lebih dari sejauh mata memandang. Semua ada perasaan gitu pada keluarga! tipulah tak ada! Marah macam mana sekalipun, mesti terselit nyer kasih sayang tuh!

Inilah keluarga Ummi.... insan yg dirindui!
ada 4 adik lelaki dan seorang jew adik pompuan

Cita pasal Kasih Sayang nim, pasangan bercintakan mesti nak ukur banyak mana kasih sayang! Pernah jugaklah satu ketika dahulu, time bercintan cintun kan (selingan sekejab) Bekas pakwe Ummi dulu selalu tanya. Sayang x saya? Wahhhh romantiklah kononnya tuh... Banyak x sayang saya? kekadang tuh muak jugak kalau kerap ditanyakan? Ummi nie memang terasa susah jugak plak nak menjawabnya. Klu Ummi berterus terangkan, makan hati.merajuk. Hahaha. ingat hati lelaki yang kurang kasih sayang nim keras sgt kew? dalam hati depa tuh ada taman beb! So, nak selamat, Ummi selalu jawab 'sy sayang sgt awk ni. sayang banyak2 tau!' C Dia mesti tanya lagi, banyak mana awak syg saya? Hehehe. Bab itu yang saya lemah. Nak tau jawapan Ummi? Ummi jawablaa, 'banyak sy syg awak. sebanyak yang awak syg sy. hehehe.... tp sayang sy tuh lebih satu dari awak! Klu awak syg sy 2, sy syg awk 3.. kalau awak sayangkan sy beribu-ribu lemon, sy pom sayang awak beribu-ribu lemon tapi lebih satu dr awak. hehehe. Gediks x? Gedikkan? Ummi pon rs gedik sgt! alamak! Tersasar dr cerita asal pulak! Apa2 pon ... nak sayang seseorang nim, kita kn ikhlas...



Tue laa ... ikhlas dalam berkasih sayang. Sbb tuh laa susah Ummi nak gambarkan kasih sayang Ummi pada family ni. Hanya Allah sahaja yg tahu isi hati ni. Ikhlas ke tidak... dan hanya Allah jugak yang mampu responkan kasih sayang Ummi nim.

Opsss Ya Allah, lupa plak nak bagi tau ni. Daa panjang lebar Ummi membebel. Ummi nie anak jati Kelate tau. Membesar di tanah kelate. Yang anak selangor plak Cik Abam Ummi laaa. Tahun nim, Ummi dapat balik beraya di Kelate. Syok kan. Itu yang seronok sangat sampai tak terluah! Hehehe. Nak jumpa Mama n Abah Ummi laaa. Nak raya sama2 dengan diorang. Nak peluk cium mereka nim!

Dalam xsabar nk balik ter, satu pengalaman yg agak serik laa Ummi alamni. Inilah yg dikatakan kenangan yang tak dapat dilupakan. Nak tahu? 19 jam Ummi menempuh perjalanan balik ke kalate bsama2 anak. Bayangkanlah 19 jam kami d hantui jem+roti= menjadikan lazat dan bkrim! Ya Allah ... Allahuakbar. Itulah saat2 yang betul2 mguji katabahan Ummi handle ank2 nim dan juga suami! Macam tak caya jew kan, nak handle suami? Macam mana tuh? ekekeke. Nak handle laaa. kan suami mgantuk or menjadi 'samseng jalan raya' kan? susah plak Ummi. TAPI, ALHAMDULILLAH> Ummi bersyukur sangat2 pada Allah kami sekeluarga sampai dalam keadaan selamat dan keletihan! Syukur. Alhamdulillah.



Perjalanan 19 jam tuh, kami sekeluarga btolak dari Putrajaya jam 4 pg Sabtu btarikh 25hb Julai 2014... pada mulanya perjalanan kami sunguh2 lancar. Jalan lengang je. Senyum jew kami. Anak2 plak masih lena. Suami pom memandu sambil nyanyi2 lagi sehinggalah sampai satu ketika kat area gombak. Kitaorang ni (suami isteri) berborak-borak laa... 
"ermm, elok je.Tak jem pum"
Cik Abam pon mengiyakanlah. Ummi sambung balik, Ummi katalah .. 
"biasanya mulut saya ni masin sket bang! Sat agi tuh kita mesti tempuh jem. kenalah beli roti lebih sket. hehehe... Tapi Cik Abam plak keluarkan teori "tak kan jem nyer. Sbb org tak balik nie lg". Berkata-kata dia dengan penuh yakin dan semangat! Belum sempat Ummi menyampuk, tetiba suasana di pagi hari tuh kelihatan sibuk seolah2 kenderaan berebut2 nak isi minyak keta sbb mintak naek! di situlah bermulanya jem+roti kami.


Saat mulut dikatakan masin!

3 jam dr tol gombak nak sampai ke hentian genting

Behenti sekejab. Solat Subuh. Berjemaah tepi jln jew

Friday, August 29, 2014

Memasak dengan Periuk Noxza Amway







 Thank you for reading this entry !





 Shaklee Independent Distributor 
[ID No:919146]
Jomlah hubungi Anish Azizul untuk dapatkan Detail Mengenai Produk-produk Shaklee! 
dapatkan khidmat konsultansi PERCUMA! Mendapatkan konsultansi ISTIMEWA!   
 Pilih laa nk Call ke, Msg ke, Whatssap ke, Email ke, 
 di talian 019 3293235 atau 
emel allaarief@yahoo.com

Tuesday, August 26, 2014

Bersenam RM 4 di GIM Putrajaya.

Jom amalkan hidup sihat!

Tue dio ... tajuk tak bolih tahan kan! Jom 'amalkan' hidup sihat! Slogan nie memang mudah sangat nak sebut n war war war kan. Tapi yang susahnya time 'amalkan'. Ummi pon akui laa sbb Ummi pom kategori hangat2 najis ayam jugak. Beria jew nak pergi. Bersemangat yang tinggi tapi tue laaa... sekali jew pergi, lepas tuh tak pergi2 lagi! ekekekeke. eXerSixe dengan anok-anok jew laaa. Last result nanti badan makin kembang! hehehe

So far, Ummi nak kongsi laa maklumat kat sinih. Mana tahukan ada yang nak buat senaman di tempat yang best dan sejuk nim. Maklumat nim dr KBS jugak. Senang jew nak tau maklumat nim bcoz Ummi kerja di bangunan sebelah jew dengan pusat Gym 1 Malaysia nim. Walau pun sebelah jew, tapi maklumat kehadiran Ummi ke Gym tuh setahun sekali jew. ekekeke. Bak kata owang laaa, jauh sgt tempat tuh! ;)

inilah rupa paras Gym 1 Malaysia

Bayaran yg dikenakan. tak mahal pon.
berbaloi laa nak kurangkan lemak2 kesayangan kan kan kan

senam Aerobik pom ada tau!

Terpikat tak? tetiba jew rs nak G bersenam!

wow weeee best nye!

ermm. kalau ada yang berminat nak ada personal trainer pom boley .. KLIK SINI tuk dapatkan maklumat lanjut! Ummi pom macam2 berminat jew. Nak jugak buang lebih2 lelemak-lelemak yang d zon selesa nim. hehehe.



Pergi Gym dan amalkan set kurus Shaklee? mesti kaw kaw kaw nyer result kan. errrmmm. Twins pon daa setahun lebih nih. Dah boleh rasanya nak shape balik badan nim. Okey! boleh set azam tuk tahun depan!


NAK KURUS DENGAN SHAKLEE? CER TRY NIE!


Nie Cadangan Set yg Bagus. Pilih sahaja mengikut budjet.
kesan? terpulang pada disiplin masing2.


P/S Minum 2 gelas air sejurus ambil vitamin dan stp jam minum segelas air masak utk ckpkan 3 liter sehari.


Makanan yang perlu dielakkan semasa menurunkan berat badan.

1. Gula - Elakkan mengambil gula tambahan / berlebihan. Contohnya, jika anda minum air teh atau milo, tak perlu tambahkan gula. Lama-kelamaan anda akan terbiasa dengan situasi ini.Gula mempunyai BANYAK kalori dan langsung TIADA nutrien. Gula juga penyebab masalah obesiti, kencing manis, sakit jantung dan kerosakan gigi. Yang paling penting, gula menyebabkan ketagihan, dan kita akan 'crave for more sugar', kesannya sama seperti pengambilan narkotik.

2. Gandum - Sama seperti gula, gandum ialah 'empty calories'. Bermakna, jia diambil dengan banyak, anda mungkin akan mengalami kekurangan nutrien. Ia juga mengandungi Gluten yang menyebabkan alahan pada sesetengah individu. Dan ia juga 'addictive', sama seperti gula.

3. Trans fat - Penyediaan trans fat melibatkan suhu yang tinggi dan mengubah kimia lemak tersebut. Jenis lemak ini sangat tidak sihat dan meningkatkan tahap Bad kolesterol. Makanan yang mengandungi trans fat ialah makanan segera iaitu McDonald's, KFC, kentang goreng, sosej, burger dan banyak lagi.

4. Minyak sayuran - Ramai yang mengatakan minyak sayuran adalah sihat, contohnya canola oil, corn oil dan sebagainya. Sebenarnya, minyak sayuran telah diproses secara kimia, tidak mempunyai nutrien dan mempunyai komposisi lemak yang tidak baik. Kalau boleh kurangkan pengambilan minyak dalam diet harian.

5. Elakkan minuman berkafein.

(WARNING : Kalau anda baca list di bawah ni, semuanya adalah benda biasa2 aje, tapi kalau anda amalkan, InshaAllah anda pun boleh kurangkan berat badan anda. Kalau tak turun banyak, sikit pun jadiiilah)

1. Kurangkan pengambilan makanan berat utk dinner.
2. Wajib ambil sarapan.
3. Ambil sayuran/buah2an dalam kuantiti yang banyak.
4. Banyakkan minum air.
5. Senaman at least 3-4kali seminggu. (Saya tak konsisten yang ni, 2 bulan pertama langsung takde senaman, tp still boleh turun berat dengan 1kg sebulan)
6.Kurangkan FAST FOOD. Kalau boleh jangan langsung!
7. Kurangkan makan di luar sbb kita tak tahu penggunaan minyak dan bahan2nya macammana. Seelok2nya masak sendiri ye.
8. Kurangkan pengambilan gula.
9. Makanan yang bagus elakkan :-
-ROTI CANAI
-APA2 YANG BERSANTAN
-NASI LEMAK
-TEH TARIK @ APA2 MINUMAN YG MENGGUNAKAN SUSU PEKAT MANIS, TUKAR DENGAN FRESH MILK



Apa2 pon, nak tau lebih lanjut, hubungilah Ummi!


A Healthy Life for You : Your Independent Distributor Shaklee
Dapatkan khidmat konsultansi PERCUMA dengan menghubungi 
saya di talian 019 3293235 atau 
emel allaarief@yahoo.com




Thursday, August 14, 2014

With Shaklee : Everything Will Be Done! Start Your Journey Today!



Set Menyusu Shaklee







Set B - Set Asas Vitamin Ibu Menyusu dengan Alfalfa Complex 

Mengandungi 4 jenis vitamin asas untuk ibu menyusu iaitu

Vitalea (multivitamin) 
B-complex 
Vitamin C 
Alfalfa complex

Amat membantu ibu yang menyusukan anak. Set B ini sesuai untuk ibu menyusu yang tidak menghadapi apa-apa masalah dalam penyusuan dan ingin memperkayakan khasiat nutrisi dalam susu ibu dan juga menambah tenaga ibu menyusu. 


Kelebihan Alfalfa complex adalah sebagai 'milk booster' kepada ibu menyusu selain menyelesaikan masalah kesihatan wanita seperti merapatkan kembali keintiman, menyelesaikan masalah keputihan, dan yang paling utama merupakan detox (nyahkan toksin) kepada tubuh. Manfaat alfalfa kepada anak ialah menjadikan susu ibu lebih pekat membuatkan anak kesayangan kita lebih kenyang dan mendapat khasiat yang berkualiti. Selain itu, alfalfa complex juga membantu mengatasi masalah eczema bayi.




Set Eu 4 Pack - Set Vitamin Ibu Menyusu dengan Ostematrix tanpa Alfalfa Complex



Set vitamin ibu menyusu ini mengandungi 4 jenis vitamin asas iaitu 

Vitalea (multivitamin) 
B-complex 
Vitamin C 
Ostematrix (kalsium dan magnesium)

Kalsium amat penting untuk menampung kepada ibu menyusu terutama sekali ketika menghadapi saat-saat PMS. Ketika saat-saat PMS berlaku kebanyakkan pengeluaran susu ibu-ibu akan menurun disebabkan paras kalsium yang rendah ketika ini. 

Tambahan pula dapat menguatkan struktur tulang dan gigi ibu menyusu terutamanya kerana ibu menyusu terdedah kepada osteoporosis yang tinggi kerana kita turut membekalkan kalsium kepada bayi. Kalsium juga didapati berperanan meningkatkan pengeluaran susu ibu dan ini memberi kelebihan berganda buat ibu dan anak. Set ini amat sesuai bagi ibu menyusu atau anak yang alah terhadap alfalfa. Juga sesuai bagi ibu menyusu yang tidak gemar minum susu atau bayi yang alah kepada laktosa. 



Set E - Set Vitamin Ibu Menyusu dengan Ostematrix (Kalsium) 


Mengandungi 4 jenis vitamin ibu menyusu asas iaitu 

Vitalea (multivitamin) 

B-complex 
Vitamin C
Alfalfa complex 
Ostematrix

Set ini amat sesuai kepada ibu menyusu dan anak yang tidak menghadapi alahan terhadap alfalfa tetapi mempunyai alahan kepada laktosa. 


Juga sesuai untuk ibu menyusu yang kurang mengambil kalsium dalam diet seharian dan  sesuai bagi ibu menyusu yang tidak gemar minum susu. Set ini juga bagus untuk ibu dan anak kerana mengandungi semua nutrien dan zat yang lengkap untuk keperluan kesihatan ibu dan anak di samping membantu fokus utama ibu menyusukan iaitu (membantu meningkatkan pengeluaran susu ibu).






Set Tripple M- Set Vitamin Ibu Menyusu Paling Lengkap 

(Set B, Kalsium dan Soy Protein Shaklee (ESP) - highly recommended!

Mengandungi 4 jenis vitamin asas iaitu

Vitalea (multivitamin)
B-complex 
Vitamin C
Ostematrix

Keistimewaanya adalah set ini dilengkapkan dengan ESP - Soy Protien Shaklee yang manfaat kepada ibu menyusu dan bayi. Sangat-sangat disyorkan kepada ibu menyusu yang menghadapi masalah dalam penyusuan iaitu, masalah pengeluaran susu yang tidak optima dan yangmenghadapi masalah kekurangan stok EBM (stok susu beku). 


Set vitammin ibu menyusu (Tripple M) ini juga amat sesuai bagi ibu menyusu yangingin memulakan 'relactation' dan untuk meningkatkan lagi pengeluaran susu ibu. Soy Protein Shaklee banyak memberi manfaat terutamanya kepada ibu. kerana selain membantu sebagai 'milk booster', Soy Protein Shaklee juga turut membekalkan protein yang lengkap untuk keperluan ibu seharian dan membekalkan tenaga berpanjangan. 


Manfaat set Tripple M ini juga adalah dapat memperbaiki kekurangan zat dan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh terutamanya ibu yang menyusu agar tubuh ibu menyusu dapat berfungsi dengan baik yang secara tidak langsung meningkatkan sistem pertahanan tubuh yang tinggi kepada ibu dan anak. 


Sekian, Terima Kasih Kerana Sudi Baca Entry Nie !

 Shaklee Independent Distributor 
[ID No:919146]

Jomlah hubungi Anish Azizul untuk dapatkan Detail Mengenai Produk-produk Shaklee! 
dapatkan khidmat konsultansi PERCUMA! Mendapatkan konsultansi ISTIMEWA!   
 Pilih laa nk Call ke, Msg ke, Whatssap ke, Email ke, 
 di talian 019 3293235 atau 
emel allaarief@yahoo.com



With Shaklee : Everything Will Be Done! Start Your Journey Today!




 GLA Complex Shaklee 


GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. Kebiasaannya digunakan untuk regulate kitaran haid, simptom PMS, sakit kepala dan untuk mereka yang menopause. Selain itu, GLA Complex ini amat bagus untuk skin textureskin repair dan buat skin glowing.


Mari kita baca kebaikan GLA COmplex Shaklee :



· Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid.

· Meningkatkan kesuburan.

· Melegakan PMS (Pre-Menstuatation Syndrome)

· Membantu dalam menangani menopause.

· Menguatkan kuku & rambut.

· Menjadikan kulit lebih sihat & berseri-seri.

· Membantu menangani ekzema.

· Melegakan symptom akibat Rhematoid Artritis.

· Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.

· Menguatkn immuniti badan.

· Mempelahankn process penuaan.

· Mengurangkn “blood clot” yang menyebabkan serangan jantung.
· Mengawal kencing manis
· Mengawal kolesterol.
· Bagus untuk saraf. 
· Meningkatkan kesuburan.
· Melegakan PMS (Pre-Menstuatation Syndrome)
· Membantu dalam menangani menopause.
· Menguatkan kuku & rambut.
· Menjadikan kulit lebih sihat & berseri-seri.
· Membantu menangani ekzema.
· Melegakan symptom akibat Rhematoid Artritis.
· Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.· Menguatkn immuniti badan.· Mempelahankn process penuaan.· Mengurangkn “blood clot” yang menyebabkan serangan jantung.· Mengawal kencing manis· Mengawal kolesterol.· Bagus untuk saraf. 

GLA boleh diambil oleh lelaki dan wanitaIa sangat membantu terutama mereka yang ada  mempunyai masalah jerawat, mereka yang punya masalah menstrual, monopause sindrom, darah tinggi dan kencing manis. Kelebihan vitamin GLA Shaklee ini ialah kerana mpunyai vitamin E yang asli. GLA juga mampu menangani masalah kulit kepala berkerak, berkuping serta bersisik.


Thank you for reading this entry !



 Shaklee Independent Distributor 
[ID No:919146]


Jomlah hubungi Anish Azizul untuk dapatkan Detail Mengenai Produk-produk Shaklee! 
dapatkan khidmat konsultansi PERCUMA! Mendapatkan konsultansi ISTIMEWA!   
 Pilih laa nk Call ke, Msg ke, Whatssap ke, Email ke, 
 di talian 019 3293235 atau 
emel allaarief@yahoo.com

Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...