Tuesday, August 26, 2014

Bersenam RM 4 di GIM Putrajaya.

Jom amalkan hidup sihat!

Tue dio ... tajuk tak bolih tahan kan! Jom 'amalkan' hidup sihat! Slogan nie memang mudah sangat nak sebut n war war war kan. Tapi yang susahnya time 'amalkan'. Ummi pon akui laa sbb Ummi pom kategori hangat2 najis ayam jugak. Beria jew nak pergi. Bersemangat yang tinggi tapi tue laaa... sekali jew pergi, lepas tuh tak pergi2 lagi! ekekekeke. eXerSixe dengan anok-anok jew laaa. Last result nanti badan makin kembang! hehehe

So far, Ummi nak kongsi laa maklumat kat sinih. Mana tahukan ada yang nak buat senaman di tempat yang best dan sejuk nim. Maklumat nim dr KBS jugak. Senang jew nak tau maklumat nim bcoz Ummi kerja di bangunan sebelah jew dengan pusat Gym 1 Malaysia nim. Walau pun sebelah jew, tapi maklumat kehadiran Ummi ke Gym tuh setahun sekali jew. ekekeke. Bak kata owang laaa, jauh sgt tempat tuh! ;)

inilah rupa paras Gym 1 Malaysia

Bayaran yg dikenakan. tak mahal pon.
berbaloi laa nak kurangkan lemak2 kesayangan kan kan kan

senam Aerobik pom ada tau!

Terpikat tak? tetiba jew rs nak G bersenam!

wow weeee best nye!

ermm. kalau ada yang berminat nak ada personal trainer pom boley .. KLIK SINI tuk dapatkan maklumat lanjut! Ummi pom macam2 berminat jew. Nak jugak buang lebih2 lelemak-lelemak yang d zon selesa nim. hehehe.



Pergi Gym dan amalkan set kurus Shaklee? mesti kaw kaw kaw nyer result kan. errrmmm. Twins pon daa setahun lebih nih. Dah boleh rasanya nak shape balik badan nim. Okey! boleh set azam tuk tahun depan!


NAK KURUS DENGAN SHAKLEE? CER TRY NIE!


Nie Cadangan Set yg Bagus. Pilih sahaja mengikut budjet.
kesan? terpulang pada disiplin masing2.


P/S Minum 2 gelas air sejurus ambil vitamin dan stp jam minum segelas air masak utk ckpkan 3 liter sehari.


Makanan yang perlu dielakkan semasa menurunkan berat badan.

1. Gula - Elakkan mengambil gula tambahan / berlebihan. Contohnya, jika anda minum air teh atau milo, tak perlu tambahkan gula. Lama-kelamaan anda akan terbiasa dengan situasi ini.Gula mempunyai BANYAK kalori dan langsung TIADA nutrien. Gula juga penyebab masalah obesiti, kencing manis, sakit jantung dan kerosakan gigi. Yang paling penting, gula menyebabkan ketagihan, dan kita akan 'crave for more sugar', kesannya sama seperti pengambilan narkotik.

2. Gandum - Sama seperti gula, gandum ialah 'empty calories'. Bermakna, jia diambil dengan banyak, anda mungkin akan mengalami kekurangan nutrien. Ia juga mengandungi Gluten yang menyebabkan alahan pada sesetengah individu. Dan ia juga 'addictive', sama seperti gula.

3. Trans fat - Penyediaan trans fat melibatkan suhu yang tinggi dan mengubah kimia lemak tersebut. Jenis lemak ini sangat tidak sihat dan meningkatkan tahap Bad kolesterol. Makanan yang mengandungi trans fat ialah makanan segera iaitu McDonald's, KFC, kentang goreng, sosej, burger dan banyak lagi.

4. Minyak sayuran - Ramai yang mengatakan minyak sayuran adalah sihat, contohnya canola oil, corn oil dan sebagainya. Sebenarnya, minyak sayuran telah diproses secara kimia, tidak mempunyai nutrien dan mempunyai komposisi lemak yang tidak baik. Kalau boleh kurangkan pengambilan minyak dalam diet harian.

5. Elakkan minuman berkafein.

(WARNING : Kalau anda baca list di bawah ni, semuanya adalah benda biasa2 aje, tapi kalau anda amalkan, InshaAllah anda pun boleh kurangkan berat badan anda. Kalau tak turun banyak, sikit pun jadiiilah)

1. Kurangkan pengambilan makanan berat utk dinner.
2. Wajib ambil sarapan.
3. Ambil sayuran/buah2an dalam kuantiti yang banyak.
4. Banyakkan minum air.
5. Senaman at least 3-4kali seminggu. (Saya tak konsisten yang ni, 2 bulan pertama langsung takde senaman, tp still boleh turun berat dengan 1kg sebulan)
6.Kurangkan FAST FOOD. Kalau boleh jangan langsung!
7. Kurangkan makan di luar sbb kita tak tahu penggunaan minyak dan bahan2nya macammana. Seelok2nya masak sendiri ye.
8. Kurangkan pengambilan gula.
9. Makanan yang bagus elakkan :-
-ROTI CANAI
-APA2 YANG BERSANTAN
-NASI LEMAK
-TEH TARIK @ APA2 MINUMAN YG MENGGUNAKAN SUSU PEKAT MANIS, TUKAR DENGAN FRESH MILK



Apa2 pon, nak tau lebih lanjut, hubungilah Ummi!


A Healthy Life for You : Your Independent Distributor Shaklee
Dapatkan khidmat konsultansi PERCUMA dengan menghubungi 
saya di talian 019 3293235 atau 
emel allaarief@yahoo.com




Post a Comment

Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...