Friday, September 5, 2014

Waris Pengguna Twitter Yang Meninggal Dunia Boleh Memohon Untuk Membuang Gambar Tertentu


smartphone : boleh je nk access mana2

Ajal, Jodoh, Rezeki adalah ketentuan oleh Allah SWT. Kita tak tahu bila kita pergi meninggalkan dunia fana nie. Zaman sekarang zaman IT. Zaman berteknologi tinggi. Macam2 benda baru yang boleh dikongsikan dengan orang ramai. Kisah suka duka. Zaman sekarang, pelbagai keadaan dan berita boleh dikongsikan dengan orang ramai. ALAM SIBER. Skrg ada kemudahan wasup, fb, twitter, intagram dan yang baru telegram. Semua ni kemudahan yang boleh kita mengetahui keadaa semasa ataupun keadaan seorang kenalan kita. Kisah suak duka, pahit maung, tawa dan air mata semuanya nk dikongsikan di alam siber nie. Namun, kita semua tidak akan mengetahui ajal itu rahsia Allah. Bila-bila masa dengan izinNya, hayat kita akan di putuskan sekelip mata sahaja.
Salah satu perkara yang menjadi dugaan buat waris keluarga untuk mereka yang telah meninggal dunia adalah untuk menutup akaun laman sosial mereka. Perkara lain yang bakal berlaku adalah penyebaran gambar-gambar peribadi si-mati meskipun dikongsi oleh si-mati tersebut, namun menimbulkan ketidakselesaan dan menyinggung perasaan waris keluarga. Perkara ini berlaku kepada Zelda Williams, yang menerima gambar-gambar yang tidak elok berkenaan ayahnya Robin Williams yang meninggal dunia minggu lalu.
Dalam melindungi dan menghormati waris si-mati, Twitter melalui wakil mereka telah mengumumkan yang mereka akan menerima permohonan dari waris untuk membuang sebarang imej atau video si-mati, sejak kecederaan kritikal berlaku sehinggalah kepada peristiwa sebelum dan selepas kematian. Permohonan boleh dibuat dengan cara menghantar email ke privacy@twitter.com
Meskipun gambar yang akan dibuang oleh Twitter hanyalah gambar yang mungkin dalam lingkungan masa kemalangan atau kematian itu berlaku dan turut terhad kepada penilaian mereka, langkah sebegini dilihat bersesuaian dalam mengelakkan gambar yang menyinggung perasaan waris tersebar luas di laman sosial.
Post a Comment

Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...