Friday, October 17, 2014

anak sembelit

Susah hatinya anak kita sembelit. Keciannya tengok depa meneran! Merah saga muka! tak sanggupkan? Walaupun Ummi jarang menghadapi masalah nie, Ummi harap ibu bapa di luar sana bersabar tau! cari penyelesaian untuk anak kita. 

Kalau bukan anda? siapa lagi nak tolong nak anda tue ... Pernah seketika dulu, Ummi hadapai masalah nie. Ummi perasanlahkan anak Ummi, Irdina ada tanda-tanda seperti nie semasa dia menghadapi 'sembelit'
  • menunjukkan rasa resah atau tidak selesa ketika membuang
  • mengadu rasa sakit atau mereka dilihat meneran ketika membuang air besar.
  • najis mereka kelihatan kering, keras, berketul-ketul dan berbiji-biji seperti biji kacang
  • kentut dan najis berbau lebih busuk
  • kekerapan membuang air besar berkurangan
  • tidak selera untuk makan
Masa tuh Ummi kerap berjumpa Pakar An Nur, so Ummi bertanyalah soalan cepu mas nie kat doktor. Jawapan yang Ummi dapat pelbagai versi. hehehe. Tapi Ummi leh simpulkan 'SEMBELIT' berpunca daripada pemakanan seharian. Secara jujurnya, Ummi rasa dan perhatikan, ramai dikalangan ibu bapa yang kurang menitik beratkan pengambilan makanan berzat bagi anak-anak. Bukan apa, Ummi sendiri pon kadang-kadang berfikir, keperluan mereka sudah mencukupi. Hakikatnya TIDAK. Mereka yang nak membesar ini perlukan lebih lagi. Sejak itu, Ummi rasa sesuatu yang kurang dalam konsep pemakanan irdina.

Sebagai contoh; 


Berapa ramai ibu bapa di kalangan kita tahu sebab dan punca yang boleh dikaitkan dengan masalah sembelit di kalangan kanak-kanak dan bayi anda? Ramai yg tak leh jawabkan. Tanya diri sendiri. termasuklah Ummi. :(


SEBENARNYA ... kanak-kanak sembelit nie sebab :-
  • kurang pengambilan serat di dalam makanan harian-serat boleh didapati di dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Biasalah budak-budakan. Normal la budak budak tak suka makan buah dan sayur
  • kurang minum air putih
  • makan makanan segera (fast food) yang mengandungi bnayak lemak seperti burger, kentang goreng dan
  • makan makanan yang mengandungi gula yang diproses seperti gula-gula, biskut manis dan soft drink
  • bagi bayi sembelit mungkin berlaku apabila adanya peralihan dari susu ibu kepada susu fomula yang mana susu formula sukar untuk dihadam dan diserap ke dalam usus berbanding susu ibu
  • peralihan dari makanan bayi kepada makanan pejal (solid food). Usus bayi yang belum matang tidak dapat berfungsi dengan baik
  • pengambilan ubat untuk merawat kekurangan zink boleh mendorong kepada sembelit

Setiap apa yang kita makan, mencerminkan diri kita..
Jika kita sudah membuat yang terbaik.. 

Sehinggalah Ummi bernekad nak try kasi Irdina Meal Shakes. Alhamdulillah. Ummi rasa ramai di kalangan customer Ummi berpuas hati dengan Meal Shakes ni. Ummi tak lah dapat bagi testimonial sebab bukan senang nak buktikan supplement nie baek ke tidak sesuai ke tak dengan anak kitakan. Cuma pengalaman sendiri, Meal Shakes banyak membantu Irdina!

Kandungan Mealshakes Shaklee



  • Mengandungi 24 jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh manusia
  • Kalsium membantu mengukuhkan tulang dan gigi
  • Mengandungi semua asid amino asli yang terdapat dalam protein
  • Pengambilan dalam bentuk serbuk lebih efektif dan mudah
  • Rendah kolestrol, lemak, dan sodium 

  • Bagaimana Mealshakes Shaklee Boleh Membantu Mengatasi Masalah Sembelit Anak?

    Bagi kanak-kanak yang mengalami masalah sembelit, saya mencadangkan ibu-ibu yang budiman sekalian mencuba Mealshakes kerana ia kaya dengan serat (fiber) larut yang penting untuk mengatasi masalah sembelit dengan membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut usus.

    Kekurangan serat yang menyebakan sembelit berlaku. Serat banyak didapati di dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Tapi biasalah budak-budak memang tak berapa suka sayur dan buah kan.Ia satu keadaan yang biasa. Harus diingatkan Mealshakes hanya sesuai untuk kanak-kanak yang berumur 1 tahun dan ke atas sahaja tau. 




    Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

    Jazakallah Hukhaira
    (Tuhan jua yg membalasmu dgn kebaikan di dunia dan akhirat)
     Shaklee Independent Distributor 
    [ID No:919146]

    Jomlah hubungi Anish Azizul untuk dapatkan Detail Mengenai Produk-produk Shaklee! 
    dapatkan khidmat konsultansi PERCUMA! Mendapatkan konsultansi ISTIMEWA!   
     Pilih laa nk Call ke, Msg ke, Whatssap ke, Email ke, 
     di talian 019 3293235 atau 
    emel allaarief@yahoo.com

     





    Post a Comment

    Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...