Tuesday, October 7, 2014

Sup Ayam

Dah lama tak buat entry resepi. Tapi tak bermakna tak masuk tau! Hari2 kiter masak. Cuma malas nak ambik gambar and letak resepi.
Hari ni ni share resepi sup ayam.
Sup ayam pun nak share resepi kan.. Dasyat la kan. Hehehe. Tp AAK? Iyolah kan mana tau ada org diluar sana yang lebih kurang 2 x 5 macam Ummi bab masak ni. sup pun baru hegeh2 nak belajar. Al maklumlah anak dah ramai. Kenolah belajar. Bankrap las kalau beli hari2 kn?
Sup memang la senang but after few trials, Ummi finally found this one simple resepi yang Ummi rasa so far paling sedap and konsisten rasa dia.
Bahan2 yang perlu ada.
- Ayam (Ummi selalu guna 1 bahagian whole leg, 2 wings with drummet) cut into small pieces.
- Bawang besar 1 - size medium, potong kasar2
- Bawang putih 2 ulas, ketuk jek
- Halia 1 inci, ketuk jek.
- Sup bunjut adabi, 1 bunjut tu ler.
- Tomato 1 biji, potong besar2
- Daun bawang and daun sup, potong la ikut sukati besar mana nak.
- Garam
Cara2 Masak
- Masukkan semua bahan dalam periuk
- Taruk air agak2 la nak banyak mana kuah sup
- Didihkan and masak la sampai masak. (renihkan eh?). Ummi masak on api slow agak lama.
- Meanwhile tunggu masak pegi la kemas rumah or eksesais. :p
P/S : sejak ada periuk Noxxa ni, Ummi masukkan semua dan tekan button 20 minit. Tak ada jenguk2 dah. Tggu masak je. Hehehe.
Pas tuh SIAP!
Makan dengan nasi panas... huiii.. tak payah lauk lain dah! Ummi suka pairkan sup makan dgn nasi and sambal belacan. Tapi since sakit perut haritu, agak berhati2 nak makan pedas.
Cik Abam suka makan sup ni. Sedap katanya.



Post a Comment

Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...