Sunday, August 30, 2015

TiPS#3 UmmiModen :: Ada anak comel 2 tahun? 2 BENDA NI KENA ADA!

OAssalamualaikum ...

Berkenaan tips kali ni Ummi rasa Ummi perlu berkongsi dengan korang semua. Ummi ada 2 pengalaman yg berbeza. Irdina dan twins! Yg paling rare berbeza ofcoz laa RM RM RM. Bukan Rosmah Mansur ekss. Tak kaitan dgn dia pon!

Tapi bukan pasal RM yg Ummi nak kongsikan. Tp pasal penjagaan anak dalam tempoh dari lahir hinggalah ke 2 tahun. Satu tempon di mana anak2 kita perlu dijaga, dibelai, disayang dan dicium2. Penjaan time nie memerlukan maintenance yg tinggi! Hehehe. Dari segi kulit, kesihatan, kecergasan dan perasaan! Pergh! Kalah bg insan2 yg bercinta tuh! Tp xleh lawan maintenance ISTERI iyer SUAMI3 SEKELIAN.... faham2 je laa. Nnt sy kingsikan jumlah maintrnance tuk ISTERI iyer...

Sekarang kita fokuskan pada keperluan anak2 kita dulu. Kenapa 2 barang2 nie penting?

1) kulit sensitif
Baby mempunyai kulit sensitif. Kena gigit nyamuk pon 3 hari baru hilang. Kalau suasana panas sket, dah timbul ruam2. Boley berkudis jawabnya

2) Jumlah PH yg perlu sesuai dgn kulit baby
Kebanyakan ibu2 xpeka produk2 yg boleh bg kesan pada baby. Kita kena peka supaya kita dapat mencegah terlebih dahulu.

3) Murah dan penggunaan yg lama tp kesan Mavelesssss
Okies, bg ibu2 yg dimurahkan rezeki anak ramai oleh Allah mcm Ummi. Alhamdulillah. Produk yg berkualiti tinggi, harga berbaloi, leh pakai lama, dan kesan yang bagus, itu yg d cari. Klu beli produk tp kita xada mood guna, pon xberbaloi!

4) Bukan berbentuk cecair
Setuju tak kalau Ummi kongsikan. Produk bentuk cream atau lotion lg bagus d gunakan selain berbentuk cecair. Semestinya kita nak guna produk yg mudah resap dalam kulit dan xada kesan pada baju! Tul tak? Lagipon senang nak d bawa! X ada tumpahan dalam beg kita. Itulah yang semestinya.

5) Produk yg dijamin HALAL
Ummi pada satu ketika dulu setia dgn satu produk ni. Kemudian,  viral kata tak Halal. Adiuh. Ralat jugak!

Amway : ALLANO Hand & Body Lotion

Antaranya kegunaannya:

1. Kalau ada yg sedang kena chicken pox, sapukan Allano lotion ni utk kurangkan gatal dan kurangkan risiko parut-parut campak.
2. Sebagai insect repellent. Sapu pada kaki dan tangan sebelum tidur supaya nyamuk tak gigit.
3. Untuk menghilangkan gatal-gatal gigitan nyamuk atau serangga.
4. Untuk luka kecil dan besar. Contohnya papercut, luka terkena pisau.
5. Melecur kerana air panas. Jangan basuh tangan, sebaliknya spraykan Allano pada tempat yg melecur.
6. Melecur kerana api.
7. Melembabkan kulit badan dan juga boleh dispray pada tapak kaki yg pecah-pecah.

Herbal Blend Shaklee yang AJAIB

Herbal Blend Multipurpose cream Shaklee ialah krim yang menenangkan. Ianya telah diuji secara klinikal di mana ia dapat melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kaki. Ianya Dingin, bermentol dan tidak berminyak. Diperbuat daripada estrak herba semulajadi yang menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary. Memang SEMULAJADI. Best kan? Jadi nya herbal blend ni sangat sesuai utk semua lapisan masyarakat dari pelbagai perigkat UMUR. Dari BABY sampailah ke MOYANG BABY boleh pakai :). Kelehihan2nya :

1. Merawat eczema dan gatal-gatal digigit serangga. Ramai customer Ummi bagi feedback POSITIF tentang penggunaan herbal blend ni ke atas anak-anak ECZEMA. Sangat-sangat membantu! Yang kena gigitan serangga pon boleh guna. Jangan risau, ianya selamat dan berkesan, inshaa ALLAH :)

2. Melembutkan tumit dan merawat tumit pecah
Tumit kering dan pecah sememangnya menjadi masalah kepada rami orang kan? Muda-muda tumit dah merekah. Boleh cuba herbal blend. Mesti korang akan puas hati dan jatuh cinta gila-gila dengan herbal blend ni.

3. Ubat luka / lecur
Boleh guna ganti minyak gamat. Seeloknya ada satu herbal blend dalam rumah, bila ada luka je, cepat baik. Terhiris pisau? Kena cakar kucing? Terkena minyak panas? Semua pun boleh.

4. Luka pada puting bagi ibu-ibu menyusu
Memang dah terbukti, bila ada luka pada puting akibat gigitan anak, pedih yang teramat.. Jadi, lepas ni, ibu-ibu yang sedang menyusukan anak, kena ada herbal blend di sisi :) Herbal blend ni sangat natural, jadi jangan risau.. Tiada bahan sintetik dan dijamin selamat.

5. Menghilangkan parut
Kalau ada parut akibat chicken pox atau campak, cuba sapukan herbal blend. InsyaAllah akan pudar dan hilang.

6. Ruam pada bayi
Bayi sememangnya senang terkena ruam, terutamanya ruam lampin. Bayi kan masih kecil, kulitnya baru sahaja hendak sesuai dengan alam ini. Jadi, sapukan sahaja Herbal Blend. Ia akan melegakan rasa pedih dan insyaAllah akan merawat ruam. Ibu-ibu kena pastikan ada satu tiub herbal blend ni sentiasa utk kegunaan anak-anak anda. Memang sangat MULTIPURPOSE dan BEST

7. Losyen harian
Boleh juga digunakan sebagai losyen harian. Supaya tangan sentiasa lembut.Herbal blend tidak berminyak. Jadi sememangnya selesa, takkan menganggu kerja seharian anda.

KEGUNAAN LAIN HERBAL BLEND

# Baik untuk kulit yang mengalami gatal-gatal
# Demam panas (boleh disapu ke seluruh badan). Inshaa Allah badan akan berpeluh tak lama selepas itu
# Baik untuk demam campak. Menghilangkan kesan atau tanda demam campak.
# Memecahkan lemak / pembuangan angina dengan cara urutan terutama pada bahagian perut.

Kenapa perlu ada dua produk ni kan? Asasnya sama? Mesti korang kata cam gini kan? Untuk makluman semua, Ummi guna produk ni :-

Selepas mandi.
Ummi akan protect kulit anak Ummi dgn sapu lotion allano. Herba blend Unmi guna bila ada tanda2 kulit baby dah cedera.

Sebelum tido.
Ummi akan sapu jugak lotion allano untuk mengurangkan kesan2 gigitan nyamuk. Klu balik kampung! Lotion ni Ummi kena ada. Herba blend bile kesan gigitan nyamuk.

Itu sahaja perkongsian Ummi. Ini adalah atas dasar pengalaman. Kebanyakkan customer Ummi repeat order bile dah ada. Kata depa mmg berbaloi! Pakai tahan lama! Kesan yang BAGUS!

APA LG, PM LAAAA UMMi!

Saturday, August 29, 2015

Make Up Mata

Assalamualaikum...

Hai, tajuk hari nie pelik sket. Ummi just nak kongsikan satu benda yang penting tuk makeup mata. Hehehe. Klu korang bukan kaki makeup, tak apa. Meh baca dulu. Mana tau pas pas ni korang semua plak nak makeup! Ekekeke.

Ummi nie suka makeup! Xtau laa nape. Klu dulu Ummi ni boley d kategorikan TOMBOY. hehehe. Xsuka makeup! Tp sejak Ummi bekerja, Ummi rasakan, makeup adalah satu perkara yg boleh membantu kita berkenyakinan tinggi. Lagipon makeup boleh menutup cela2 yg mungkin mengganggu penampilan kita. Contohnya, mata sepet leh kita kasi nampak luas. Hahaha.

Minggu lepas Ummi ada p kelas untuk belajar cara2 menjaga kulit muka. Almaklumlah umur dah nak masuk 4o an nie... tetiba aje Ummi berminat nak jg kulit. Ahaks...

Untuk dalaman, Ummi ofcoz laa ambek Vitamin-vitamin dari Shaklee. Vit.C dan Vit.E + ESP adalah satu kemestian. Tp tuk kulit luaran pon kena jaga jugak. Shaklee pon ada menawarkannya tp Ummi belum bekesempatan lg mencubanya.

Tp minggu lepas, Ummi d bawah pengaruh rakan sebaya telah pon P hadirkan diri utk bengkel penjagaan kulit. Mula2 kulit Ummi di analisis. Hehehe. Result dia, kulit Ummi kering. Ada jeragat tp xbanyak dan jerawat halus! Tetiba plak kuar jerawat besaq!

Hehehe. Selepas belajar tentang cara nak jg kulit, Ummi d dedahkan tentang cara2 nak make up plak. Dalam banyak2 barang yg Ummi try, hanya Maskara dan Iyeliner aje Ummi minat gile. Bukan shaja senang di pakai. Malah senang nak d tanggalkan. Kita ni makeup pon makeup jugak. Tp jgn lupa bab Solat plak. Klu makeup susah nak tanggal, huhuhu. Susahlah kita nak solat kan? Betul tak?

Panjang plak bebel. Jom tgk je laa hasil nya nie.... Rujuk gambar eks...

TiPS#2 :: Hari Minggu Jadi Bibik

OAssalamualaikum...

Hai! Ummi hari ni nak kongsikan satu perasaan yang memang PENAT tp berbaloi dan SANGAT INDAH! Jom kita jadikan hari minggu sebagai hari yang paling bahagian di sisi suami dan anak-anak. Jangan laa plak asyik berlingkar sahaja. Meh kita wujudkan satu keadaan yang istimewa dan boleh memupuk kebahagian!

1) Bangun Awal Pagi!
Ummi dulu2 masa anak pertama. Hari minggu Ummi lepaskan geram. Tido je kerjanya. Tengahari makan kat kedai! Hahaha. Skrg, Ummi rasa lebih praktikal kalau kita bangun awal pg untuk siapkan diri kita. Ummi skrg amalkan bangun jam 4.30 pg! Mula-mula memang susah dan liat! Tp mengenangkan tekad tuh ada, Ummi lakukan jua. Skrg, body clock dah set dah. Jam 4.30 Ummi bangun, Mandi, Berwuduk, Solat2 Sunat, Solat Subuh, Kemas Rumah Tamu, Basuh Baju(mesin yang basuh) dan Sediakan Sarapan. BY 7.30 pg semuanya dah siap!

2) Pujuk Rayu Cik Abang suh P pasar!
Tips nie bukan nak suh nampak kita Queen Control! Tp mitak Cik Abg kita membantu kerana Bile Cik Abg je P pasar, kita leh laa siap2kan anak. Mandikan anak. Bedakkan anak. Kemas tempat tdo. Klu kita p sama2, kita akan buang masa kat situh! Lagipon Cik Abg kita kan abg sado! Hehehe. Tp jangan lupa plak suh  Cik Abg Sado sarapan dulu dan sediakan senarai barangan nak beli! Sat lg suh depa P beli, depa P beli yg dah siap! Hancur laa tips Ummi!

3) Hari Minggu Hari Masak!
Ok, otak kita kena tukar 100%. Xmo laa hari minggu jd hari makan kedai! Masaklah. Cik Abg kita tuh, mula2 je xsedap tp bila selalu masak. Yg tak sedap dia akan kata sedap! Hahaha! Mau komplen lebih2, kita tariklah muncung biaq panjang! Baru tau kita merajuk! Biasanya Ummi akan tanyalah Mr.Google resepi yg paling best nak masak hari minggu. Korang ingat Ummi nie pandai masak ke? Ummi pandai makan je. Ahaks! Tp bile Ummi dah set 100% nak masak, Ummi akan rajinkan diri pada hari Jummaat nak senaraikan barang2 nak masak. Pg2 esok Cik Abg akan P pasar P beli. Pas tuh kita masak! Resepi tanya Mr.Google tau! Hehehe

3) Makan Semeja!
Wokey ... dah siap makan. Gunakan kuasa anda sebagai ibu dan isteri ajak makan semeja. Sepah pon sepahlah. Janji makan semeja. Masa makan plak jgn sunyi sgt. Tanyalah apa yg patut. Hahaha. Ummi selalu tanya Irdina, sedap tak Ummi masak? Irdina suka mkn apa? Hehehe. Untuk C kembar ... Ummi pasrah. Nasi lebih banyak d luar pinggan dari masuk dalam mulut! Makan Semeja yg positifnya melahirkan satu perasaaan kekeluargaaan! Bile anak dah pandai cakap, meh kita ajar depa makan sendiri. Mula2 bersepah, lama2 kemas je. Nnt nak bawak p makan kat kedai pon xmalu! Sbb anak2 kita memang pandai makan d Meja. Insya Allah.

4) Bukak Zone Bebas!
Zone bebas Ummi ialah main d ruang tamu rumah. Maksud Ummi, masa hari kerja, Ummi akan had kan anak2 comel ni tolong kemas ruang tamu. Atas sebab apa? Kerana hari bekerja adalah hari yg agak penat buat kita sebagai Ummi yang bekerjaya nie. Penat nak kemas. Ummi selalunya hari minggu sahaja bebaskan anak2 Ummi bermain d sekitar ruang tamu. Jika hari biasa, depa akan bermain dalam bilik d mana ruang tersebut akan bertukar menjadi taman permainan. Hehehe.

5) Jadi Geng Kartun
Salah satu kita nak luangkan masa dgn anak2. Kita kena jd macam depa. Tgok kartun. Jd kartun. Semua yang anak kita minat. Ummi biasanya kalau tgk kartun, Ummi mesti tanya Irdina, kartun tuh pakai baju warna apa, apa kartun tuh buat. Apa yg salah atau apa2 lah. Dari situ kita akan tahu anak kita mahir atau tau tentang warna, jumlah dan kadang2 input positif, kita dapat mgajar perbezaan baik dan buruk. Jd Geng Kartun ni sejam pon dah cukup!

Wokey, tips seterusnya akan d sambung ...

Thursday, August 27, 2015

Tips#1Ummi Moden :: 6 Perkara Amalan Tuk Perbanyakkan Susu Ibu

Assalamualaikum...

Di malam yg heni lagi indah dan tenang. Ceeeewah! Tetiba aje Ummi bersemangat nak kongsikan tips2 untuk Ibu/Mommy/Mak/Bonda/Ummi yang mempunyai cahaya mata yang comel2 tue atau belum atau bakal ke arah itu. Tips nie atas pengalaman Ummi dan pembacaan Ummi jew. Ummi dulu2 pon banyak belajar tuk jd Ummi nie. Xada nyer pandai sendiri. Hari2 kalau rajin Ummi akan tanya Mr.Google nie. Abis2 malas, Ummi dok termenung kenangkan diri Ummi. Macam mana nak perbaiki diri ini untuk ke arah yang d Redhai Allah. Amin...

Untuk makluman semua, Ummi ni xpress tau dapat Baby ... hehehe. TAWAKAL pada Allah adalah kunci yang terbaik tau. Ummi sebelum berkahwin, doktor dah mengesahkan Ummi sukar untuk mengandung. Hayoooooo. Itulah yang paling mendukacitakan sebenarnya. Tp itu semua POYO. Hehehe. Bukan Ummi xpercayakan ilmu perubatan, tp jika kita selalu berdoa, sesungguhnya Allah pasti makbulkan doa kita. Allah suka sgt kita merayu, memohon kepadaNya... itulah yang Ummi hadapi. Untuk berkahwin adalah satu keputusan yang sukat. Risau la diri ini xmampu melahirkan zuriat. Sebelum berkahwin, Ummi dah canangkan kepada keluarga sebelah suami. Jangan berharap pada Ummi nie.... Tapi takdir Allah, Ummi mgandung sejurus sebulan berkahwin. Bak kata orang 'buting pelamin' .... ingat ! Doa itu penting.... Bile d sahkan Ummi mengandung, perkara yang Ummi buat ialah Ummi mencari info2 di internet. Nak bergurulah katakan ... Masa itulah banyak2 sangat tips2 yg berguna dan mujarab Ummi amalkan. Antara tips2 yg best!

1) kita kena selalu BERSYUKUR pada Allah atas rezeki yang ternilai ni. Terus set niat kita. Nak menyusukan baby kita sehingga 2 tahun atau lebih. Mohon pada Allah perbanyakkan susu nanti. Doa nie penting kerana DOA lah selalunya kita memperolehi apa yg kita hajatkan pada Allah.

2) Selalu jaga kesihatan diri. Penuhi diri dengan makanan2 yang berkhasiat. SUSU DAN KURMA adalah amalan Ummi sepanjang mengandung. Kurma Ummi akan ambek 3 biji setiap hari untuk d jadikan sarapan. Kenapa Ummi pilih SUSU? Sebab kalsium amat penting untuk menghasilkan SuSu dan kekuatan tulang kita. Ummi minum Susu Tepong Duth Lady jew... Opsss sebelum terlupa. Sebelum makan kurma, anda berselawat dahulu dan niat dalam hati Kurma dan Susu ni untuk anak yang kita kandung. Niat jugak tuk perbanyakkan susu nanti.

3) Sesudah deliver baby comel kiut miut tuh, kita jgn cpt putus asa sekiranya susu kita xsemeriah yg dijangkakan. Kita perlu berfikir positif. Sebaik sahaja baby d lahirkan dan dibersihkan dan d azankan atau qamat oleh C ayah, dakaplah anak kecil kita dan menyusukanlah dia. Niat d hati ikhlaskan diri dan berdoa pada Allah, perbanyakkanlah rezeki anakku ini. Dan SENYUMLAH ...

4) Untuk memeriahkan susu ibu, klu nak pantang, cubalah berpantang mengatakan 'susu xdop' 'dah kering susu' 'xlarat dah pum. Ini je dapat' Sekali lg Ummi suka sangat ingatkan. Kita kena perlu BERSYUKUR dgn rezeki yang dizahirkan ini. Ummi sering mengatakan 'terima kasih Allah atas rezeki ini'. Klu Ummi demam, Susu memang 'xmeriah' sgt... ermmm, itulah perkataan Ummi yang selalu diungkapkan sekiranya SUSU IBU XMERIAH.

5) Cuba bagi baby kita menyusu ikut time. 2 jam sekali. Sekiranya kita menyusukan baby ikut time, demand yang bagus akan menhasilkan supply yg baik. Buat aktiviti ini secara berkala. Begitu juga untuk 'pum'. Buat ikut time. Ummi dulu 4 jam skali. Insya Allah. Jgn memaksa. Adalah rezeki itu...

6) Jangan lupa makan makanan yang boleh perbanyakkan susu ibu. Antara yang Ummi makan dan amalkan, lobak putih dan supplement. UMMI KAN ADA SHAKLEE. Ummi jugak perasan susu ibu akan meriah sekiranya Ummi minum horliks panas dan makan carbonara. Serius! Ummi pon tak tau napa tp inilah hakikatnya....

Itulah antara tips2 untuk d kongsikan. 
Nnt Ummi nak bagi tips untuk mencagah baby kita 'mgigit'  Adoi!



Pm saya untuk dapatkan set anda

Sy, i'm Ummi Moden
Anish Azizul / 019-3293235 / allaarief@blogspot.com

DAYLY INSPIRATION : SET SLIMMING SHAKLEE

Assalamaulaikum semua ...
Klu cerita bab nak kurus nie ... semuanya tension kan? Ummi dr dulu lg berangan nak kurus. Tp xada pon kurus mcm model jugak. Hahaha. Tp Ummi masih lg kurus dalam kategori berisi. Hehehe. Klu Ummi xkawal ni, Ummi pon boleh jd bertambah berisi! Bukan senang nak kurus melidi melainkan mempunyai DISIPLIN DAN AZAM YANG TINGGI.

Dalam sehari kita xperasan tau yang kita ni dah terlebih makan dan terkurang senaman. Bile badan naik, mula laa nak myesal gaban. Hahaha. Ummi tau laa sebab Ummi alami semua ni. Berat Ummi pernah mencecah 100 KG tau selepas bersalin twins... haru biru jugaklah nak kawal berat ni. Tp alhamdulillah. Sehingga kita bile berat badan Ummi turun, xadalah mengeleber sana sini. Semestinya Ummi ada Shaklee!

Untuk stay fit dan beautiful, Ummi ambil protin ESP.  Tapi kalau korang nak stay fit dalam masa yang sama nak kurangkan berat badan, nah Ummi cadangkan Cinch
16 kelebihan Cinch untuk anda:

1. Memberikan rasa kenyang berjam-jam lamanya
2. Mengurangkan selera makan bagi anda yang tak boleh control nafsu makan
3.Memberi tenaga berpanjangan jadi anda tak cepat penat walaupun melakukan pelbagai aktiviti harian
4. Meningkatan metabolisme badan
5. Memelihara otot bagi mengelakkan anda gemuk semula dgn cepat bila dah kurus
6. Anda boleh mengambil carbo spt nasi dsb tetapi dgn kadar yg sedikit
7. Menghilangkan lemak yang berlebihan dan mengurangkan inci pada badan
8. Memberikan khasiat seperti satu hidangan tetapi dengan rasa seperti santapan manis/ pencuci mulut
9. Mengandungi Cinch Pro iaitu suatu campuran protein eksklusif yang diperkaya dengan asid amino leusine.
10. Diperkaya dengan Leucine untuk memelihara otot semasa anda mengurangkan berat badan
11. Terdapat 24 gram protein dalam setiap sajian bagi membolehkan anda berasa puas dan kenyang
12. Mempunyai kandungan serat yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian
13. Nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga
14. Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting
15. Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan
16. Soya bukan GMO

Kadang Ummi mix gak ESP dan Cinch ni. Sedapppp sangat tau flavor Cinch ni. Berpeluh2 pas minum tu, bertenaga rasa.

Wednesday, August 26, 2015

Anak Sering Sakit?

Assalamualaikum ....

Hari ni Ummi nak kongsikan tentang penjagaan kesihatan anak2 ... Kalau kita hadapi situasi ni, mesti mak-mak diluar sana terperangkap dengan persoalan kat bawah nie ...

anak demam

Anak sering sakit?
Anak dihantar ke taska?
Anda sering cuti kerana menjaga anak di wad?


Ummi percaya pelindungan si manja amat penting. Ianya bermula dengan apa yang anak kita makan. Di rumah kita boleh pastikan kebersihan, makanan dan hygiene tiptop, tetapi bagaimana di sekolah,taska,taman permainan. kan? 

Ummi dahulu pon bukan suka sangat akan supplement nie. Tapi masa Irdina dulu kerap sangat demam dan warded. Kemudian Si Ayah p beli vitamin Appeton di farmasi. Mas tuh Ummi xjumpa lg Shaklee. ermmmm, bertambah baik. Alhamdulillah.

Shaklee adalah supplement pertama Ummi bg pada Irdina. Ummi ambek Meal Shake. Campur dalam susu sebelum tdo. Irdina umur 3 tahun langsung x masuk hospital dah. Demam pon cepat kebah. Syukur pada Allah. Ummi tahu, kita perlukan perlindungan luar biasa untuk anak-anak kita ..





Set pelindungan si manja ini khas untuk membantu anak-anak anda membina kekuatan antibodi. Set jimat ini untuk kegunaan sehingga 2-3bulan tau. Jimat dan mampu milik.

Pm saya untuk dapatkan set anda
Sy, i'm Ummi Moden
Anish Azizul / 019-3293235 / allaarief@blogspot.com


Tuesday, August 25, 2015

Ragam Si Kembar Ummi

Assalammualaikum...

Meh layan tengok ragam si kembar ni.... Sejak akhir-akhir nie Ummi rindu sangat saat2 kembar masa kecik. OPSSSS teringin nak baby lg kew? hehehe Sapa tak mau kan...

Meh kita layan gambar si kembar...
















Monday, August 24, 2015

Multivitamin Shaklee





1001 masalah kesihatan yang tak berkesudahan


cepat letih, gout, kolestrol tinggi, overwight, underweight,


 rambut gugur, kulit kering, jerawat, stress, low blood 

pressure,kurang selera, terlebih selera,otak slow


Macam2 penyakit, tapi nak makan pil vitamin banyak2 

rasa macam malas kan kan. Takpe2, untuk permulaan nah 

amik ni. VITALEA




Ambil 2biji sehari. 

Ia mengandungi 12 vitamin dan 15 mineral yang diperlukan oleh badan dalam komposisi yang seimbang. 

Setiap vitamin memerlukan vitamin yang lain dan mineral untuk membolehkan ia berfungsi dengan baik. 


Kelebihan :-


  • Vit A - Kesihatan mata, kulit, antioksida, melawan kanser, cegah rabun malam, bantu tumbesaran, kuatkan kerangka tulang, gusi, gigi, sistem respiratori, sistem imun dan rambut yang sihat
  • Vit D - Perkasa kepadatan tulang, mencegah penyakit tulang lembut, osteoporosis, dan psoriasis
  • Vit E - Antioksida, kepejalan kulit, kulit berseri, melancar peredaran darah, mencegah darah beku, sakit jantung, katarak, artritis, baik untuk sistem produktif lelaki, mengurangkan kesan parut.
  • Vit C - Anti-Oksida, melawan kanser, merangsang formasi kolagen, meningkatkan daya tahan penyakit, percepat luka sembuh, mencegah selsema, gusi berdarah, darah beku, hidung berdarah.
  • Asid Folik - Kesihatan fetus, merangsang pengeluaran susu badan, kesihatan sel darah merah, kurangkan risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, osteoporosis, tekanan, ulser mulut, kesihatan kulit.
  • Vit B1 - Menukarkan makanan kepada tenaga, perkasa memori, kecerdasan mental, membina dan merangsang peredaran darah, bantu tumbesaran, masalah keresahan, mabuk laut/darat, mengurangkan petanda herpes zoster.
  • Vit B2 - Tukarkan makanan kepada tenaga, anemia, keletihan mata, katarak, jangkitan lidah dan mulut, kekejangan.
  • Vit B3 - Tukarkan makanan kepada tenaga, mengahasilkan hormon, merangsang peredaran darah, lower blood lipid, merawat kepeningan, cirit birit, migrain, ulser, nafas berbau, baik untuk perut dan usus.
  • Vit B6 - Metabolisme protein, baiki otot, senggugut, penenang, tenaga, elakkan muntah-muntah, bibir kering, glossitis, dermatitis, kekejangan, kebas, anemia.
  • Vit B12 - Membantu tumbesaran fetus, dan kanak-kanak, bantu selera makan, tindak balas saraf, baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, fokus, keupayaan seksual, dan mengelakkan anemia, keletihan, keresahan, diabetes, rabun.
  • Biotin - Bantu B-complex berfungsi lebih efektif, cegah rabun, rambut beruban dan gugur, diabetes, sakit otot, eczema dan keradangan kulit.
  • Vit B5 - Meredakan tekanan, kesan penenang, melawan alahan, sembelit, keletihan, artritis, meredakan kesan sampingan akibat antibiotik, mencegah jangkitan, percepat sembuhan luka.
  • Kalsium- Perkasakan tulang dan gigi, darah beku, kebas, kejang, rasa sakit, insomnia, mengekalkan kadar degupan jantung normal, mencegah osteoporosis/penyakit tulang lembut
  • Fosforus - Meningkatkan kepadatan tulang, diabetes, batu karang, mencegah pereputan tulang, membantu tumbesaran, meredakan kesakitan akibat artritis, aneroxia
  • Iodin - Baik untuk tiriod, membantu tumbesaran fetus, tingkatkan kadar IQ kanak-kanak, membina ligamen/otot dan kesinambungan tisu-tisu, kekuatan fizikal, mengawal berat badan
  • Zat besi - Membentuk hemoglobin, redakan kesakitan akibat PMS (senggugut), membantu tumbesaran, melawan penyakit, mengelakkan keletihan, anemia
  • Magnesium - Kesihatan tulang, gigi, merehatkan otot dan saraf, sifat penenang semulajadi, mencegah tekanan, diabetes, sakit jantung, batu karang, sakit buah pinggang, hati dan masalah penghadaman.
  • Copper - Membantu menukarkan zat besi kepada hemoglobin, kesihatan rambut, edema, penyakit berkaitan tulang, masalak kebengkakan
  • Zink - Perkasa sistem imun, percepat sembuhan lika, keupayaan seksual lelaki, mencegah masalah prostat, baik untuk deria rasa dan bau, ketajaman minda.
Jom Chit-chat untuk bantuan dan maklumat lanjut... 
No tepon masih sama ...

 Shaklee Independent Distributor [ID No:919146]

Jomlah hubungi Anish Azizul untuk dapatkan Detail Mengenai Produk-produk Shaklee! 
dapatkan khidmat konsultansi PERCUMA! 
Mendapatkan konsultansi ISTIMEWA!  
 Pilih laa nk Call ke, Msg ke, Whatssap ke, Email ke, 

 di talian 019 3293235 atau 

emel allaarief@yahoo.com

IG : anishazizul

PROTIN? MASALAH JUGAK KE?


Ummi, nape protin penting eks? Kalau korang nak tau, tanya En.Google. hehehe.

Korang tahu tak, napa kulit bermasalah?

kalau paras protin rendah, keadaan cam gini boleh menjejaskan pelbagai hormon dan pengawal2 lain dalam proses badan. 

iTu pasal laa yang kulit menjadi berminyak, mengelupas, berbintik perang, jerawat, jeragat, dan masalah2 lain. 

Protin penting kepada kulit kerana kulit sendiri adalah protin, Dr Bruce Miller menggalakkan pengambilan suplemen protin soya yang berkualiti tinggi!

Patutlah rata2 yang konsisten amalkan 3sudu besar ESP setiap hari, mengakui efek yang menakjubkan kat kulit..pejal,tegang,licin.

Jelessss takkk.. Jadi jangan mengelat ambil ESP setiap hari tau. Efek bukan sehari dua, kena konsisten setiap hari.


Ummi pon amalkan jugak cuma tak konsisten aje! hehehe
tapi Ummi ada Vivix!




Jom Chit-chat untuk bantuan dan maklumat lanjut... 
No tepon masih sama ...

 Shaklee Independent Distributor [ID No:919146]

Jomlah hubungi Anish Azizul untuk dapatkan Detail Mengenai Produk-produk Shaklee! 
dapatkan khidmat konsultansi PERCUMA! Mendapatkan konsultansi ISTIMEWA!   
 Pilih laa nk Call ke, Msg ke, Whatssap ke, Email ke, 
 di talian 019 3293235 atau 
emel allaarief@yahoo.com

#Day 3 : Hati Kutenang Tp Jiwa Menangis


Insya Allah ... Ummi cukup kuat!

Hari ini Ummi ada tugasan besar di KLIA ... Ummi kena bertungkus lumus selama 3 hari ... Minggu sangat2 STRESS!

Langkah pertama Ummi lakukan Ummi siapkan mental dan fizikal. Ummi tahu Ummi harus lalui semua ini dengan tenang. Hadpi cabaran ini dengan senyuman.

Insya Allah. Allah akan bantu Ummi.

Pujuklah diri untuk REHDA
Jangan sekali-kali kita lupa.
Allah SWT yang meletakkan kita di dalam ujian itu
Dan Allah SWT jua yang mampu mengeluarkan kita
Daripada Ujian Itu ....

Terima Kasih Allah kerana memberi aku ujian ini.

Semoga dapat menghapuskan dosa2 kecilku.

Amin Ya Rabbal A' lamin


Cintaku Pada Allah Yang Satu

19/8/2015
 

Tuesday, August 18, 2015

#Day 2 : Kuatkan Semangat! Perbanyakkan Solat, Istifar & Berdoa ...

Assalamualaikum wbt ...

Hari nie dah masuk hari ke 2. Ummi rasa lebih kuat dan semangat. Ummi tahu ujian ni Allah berikan untuk Ummi hadapi dengan penuh ketabahan. Kalau Allah xsayangkan, Allah tak kan uji Ummi dengan ujian ini. Kan? Betulkan? 

Bertuahnya Ummi sebab Allah nak masih ambek tahu tentang Ummi yang kadang leka dengan urusan duniawi ini.

Semalam Ummi telah pergi mendapatkan nasihat dan beberapa pandangan. Ummi semalaman bersendirian dan berfikir. Dah naik sakit kepala ni d buatnya untuk dapatkan jalan yang terbaik untuk Ummi hadapi masalah ni. 

Akhirnya Ummi tewas, ambek wujud dan pada Allah jua Ummi mengadu. Macam2 Ummi mengadu. Ummi nak Allah tahu Ummi sedang buntu dan Ummi benar2 memerlukan pertolongannya. Tetiba Twins Ummi menangis. Tepuk bontot sket, pas tuh lena balik depa. hahaha. Senyap!

Budak keciks yang tak boley tido klu Ummi xada disisi!
asyik nak berkepit jew ...

Ini Budaks suka berkepit! Gambar tido, xleh!
Sekci ... hahaha. Meh belanja gambar ni!

itulah pengubat jantung Ummi. Kadang2 dalam keadaan tertekan, kehadiran anak2 nie membawa sinar bahagian. Kalau badan penat, tgk depa senyum pon hilang terus penat tuh. hahaha. Itulah penawar Allah bagikan.
Syukurnya... Kerana anak2, smgtku kuat!

Ummi teringat kata2 hikmah dari sahabat yang kirimkan,

Sesekali diuji. Benar-benar rasa teruji.
Hati Sakit. Benak perit. Jiwa pedih. Minda letih.
Sabar tercabar. Tenang tercalar.

Pujuklah diri untuk REHDA
Jangan sekali-kali kita lupa.
Allah SWT yang meletakkan kita di dalam ujian itu
Dan Allah SWT jua yang mampu mengeluarkan kita
Daripada Ujian Itu ....

Terima Kasih Allah kerana memberi aku ujian ini.

Semoga dapat menghapuskan dosa2 kecilku.

Amin Ya Rabbal A' lamin

Cintaku Pada Allah Yang Satu
18/8/2015

Monday, August 17, 2015

# Day 1 : Hatiku lebur

Assalamualaikum WBT ...


Sihat? Ummi harap sihat2 sahaja...

#Day 1 : Hatiku Lebur

Ummi tak pandai bermadah kata. tp Ummi tau saat ini ketika ini Ummi terasa tersangat sakit. Mungkin #Day 2, #Day3 #Day4 dan seterusnya akan lebih baik. Ummi tahu semua yang berlaku ini ada hikmahnya. Insya Allah

Dengan permata hati di TUTTI FRUITi

Ummi akan mulakan langkah hari ni dengan Bissmillah dan Ummi berharap semua urusan Ummi hari ini berjalan lancar. Ummi tahu ini dugaan dari Allah SWT. Allah nak hapuskan dosa-dosa kecik yang Ummi dah lakukan. Dugaan untuk Ummi menambah iman dan taqwa padaNya.

Semulia Asiah diuji dgn suami sejahat firaun
tp Ummi belum sampai thap itu lg...

Insya Allah! Kuat Semangat! Allah bersama-sama kita
 AMIN

Friday, August 14, 2015

SIAPA YANG LEBIH HOT? IBU BEKERJAYA ATAU SURIRUMAH SEPENUH MASA?

"SIAPA YANG LEBIH HOT? IBU BEKERJAYA ATAU SURIRUMAH SEPENUH MASA?"


Kredit Info : Dr.Hj Juanda Bin Hj 
Kredit Info : Dr.Hj Juanda Bin Hj Jaya
dan Big Kredit untuk AleeyaSara Momento


Ummi tengah belek-belek FB dan terperasan tajuk nie. Mula2 Ummi ingat 'hot' yang 

dimaksudkan tuh macam SURIRUMAH ATAU WANITA KERJAYA kelihatan moden atau

mementingkan penampilan. hahaha. Rupa-rupanya lain plak maksud yang digambarkan

sorry la kalau tajuk tu tak berapa betul ye... tapi lebih kurang macam tu la...


Tapi bila baca tajuk, Ummi terus laju-laju baca isi dalam dia. Iyelah Unni nak tau jugak 

jawapan kan....hehe... Maklumlah. Ummi kan Wanita Bekerjaya. Makan Gaji.

Sesudahnya alhamdulillah... bagus penyelesaian dan jawapan yang diberikan oleh

penulis tersebut dan Ummi memahaminya.



Nak tau apa jawapan yang diberi penulis?



haaa.... baca betul-betul....



dia kata siapa yang lebih hot adalah bergantung dengan cara

mereka menguruskan masa dengan baik, jadi siapa pun dia

 samada ibu berkerjaya atau surirumah sepenuh masa atau 

ibu yang bekerja dari rumah... selagi anda dapat 

menguruskan masa dengan baik... 


MAKA ANDA MEMANG HOT!



suka kan jawapan ni..?


Ummi rs Ummi

memang HOT!

hehehe

gambar semasa percutian di Langkawi ...
HOT itu MERAH ... hahahaha



p/s nak petang-petang ada entry menarik ye...

untuk hot Mama/ Ummi/ Mok/ Mek/ Ibu/ 

dan seangkatan dengannya ... 


JOM kita semua kekalkan HOT dengan Suplement!


Shaklee ada nie ...


Tips yang lain khas untuk wanita 30-an. :

Banyakkan Makanan Berserat tinggi, Sayur dan Buah 

Banyak mana pun buah-buahan yang kita ambil tiap hari, kita tetap perlukan suplemen tambahan Vitamin C untuk keperluan badan. Buah2 selepas dipetik,kandungan Vitamin C berkurang separuh dan musnah terus apabila terdedah kepada panas. 

Sebab tu Ummi memilih tablet Vitamin C Shaklee. Vitamin C Shaklee lengkap sekali dengan 120mg bioflavonoid (25% dari bioflavonoid, diekstrak dari kulit buah lemon, orange, grapefruit). Ia mempunyai kemampuan meningkatkan keberkesanan Vitamin C dalam tubuh kita, melegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria dan radikal bebas. Setiap tablet vitamin C Shaklee bersamaan hidangan 7.5 biji oren.

Ummi juga ambil kolagen Shaklee yang lengkap dengan vitamin C didalamnya. Dalam masa yang sama saya tetap makan buah-buahan setiap hari. Cuma sayur je yang saya tak berapa gemar..hihihi. Tapi kalau kangkung dan bayam ... feberet laa plak!

Dan kalau kekawan yang baca ni ada budjet lebey, Vivix pastikan dalam list ANDA!

notakaki:Vitamin C membantu membentuk kolagen, menganjalkan kulit, merawat kulit kasar dan kering, mencerahkan kulit, menghilangkan kedutan dan jeragat, dan banyak lagi

 Shaklee Independent Distributor [ID No:919146]

Jomlah hubungi Anish Azizul untuk dapatkan Detail Mengenai Produk-produk Shaklee! 
dapatkan khidmat konsultansi PERCUMA! Mendapatkan konsultansi ISTIMEWA!   
 Pilih laa nk Call ke, Msg ke, Whatssap ke, Email ke, 
 di talian 019 3293235 atau 
emel allaarief@yahoo.com

Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...