Thursday, September 10, 2015

"apa itu MLM,ape sebenarnya MLM ".

Assalamualaikum ...

Alhamdulillah ... Segarnya Ummi hari ini. Padahal Ummi dah COTI seminggu coz anak warded. Puan-puan, skrang Jerebu teruk sangat. Effectnya pada anak2 kita tuh. Yang mana imun dalam badan tak kuat atau memang mempunyai asma, sakit jantung, Udara skrg memang xselamat buat mereka. Ibu2 please take care your PERMATA HATI. Jangan biarkan anak-anak comel kita merasai sakitnya kena inject antibiotik nie! 

Anak Ummi memang ada asma si kembar tuh. 2 minggu yang lepas, Ummi bersilat dan macam tranning angkat berat plak! hari2 Ummi dok mgusung C Kembar tuh! Merenggek lain macam. Last2 warded. huhuhu.





Tapi Alhamdulillah, skrg mereka dah bertambah baik. 

Hari ni Ummi bukn nak bercerita pasal C Kembar tp Ummi nak story mory pasal Business nie. Dengan Shaklee Ummi dah 2 tahun terjebak dalam Business nie. Dan alhamdulillah Ummi dah banyak kecapi hasil2 yang lumayan ... Kalau nak tahu sejarah Ummi dengan Shaklee, please KLIK SINI.


Maju kew Business Shaklee Ummi? 

Alhamdulillah, setakat ini RM akan masuk 15HB setiap bulan. 
Jumlah RM ni ada yang mencecah ratusan dan pernah jua sampai ribuan. 
Wala weyyy! Yang ribu riban yang best nie! 
MyBusiness Card! Simple kan. Berangan nak ada card sendiri!
akhirnya Allah makbulkan ... Amin

Bercerita dunia business nie, kita kena yakin dengan rezeki Allah. Kita jugak kena selalu bersyukur dengan nikmat yang diberikan dan berterima kasih atas nikmat tersebut. Cara berterima kasih? Kita bersedekahlah ... Walaupun Ummi pernah 'hilang fokus' sekejab dalam business ini disebabkan komitmen laen, namun Shaklee tidak pernah memaksa Ummi untuk 'melupakannya' tapi untuk Ummi terus bekerja keras. Bukan untuk kepentingan diri Ummi tau tetapi untuk berkongsi apa yang Ummi rasa dan alami dalam DUNIA SHAKLEE. Itulah yang Ummi rasa. Istilah MLM pada mulanya #terus!

"apa itu MLM,ape sebenarnya MLM ".

Apa tuh MLM? MLM adalah Multi-level marketing, satu istilah keramat kepada ramai orang, khasnya golongan Melayu yang rata-rata bukan drpd golongan perniagaan atau golongan kaya. Inilah market yang sedang rancak menjadi “target”. Akan tetapi terpulang pada individu itu sendiri. Nak MLM yang HEBAT @ MLM yang TINDAS @ MLM yang mengikut HUKUM HAKAM. 

Ummi nyer pendapat plak. Sekiranya asas MLM tidak terpesong aka MENIPU, MLM bagus tuk individu yang ingin mencuba dalam perniagaan. Pilihlah perniagaan yang BERSIH dan IKHLAS serta HALAL dari sudit agama Islam. 

Korang Tau Tak, 

#ktt shaklee

Ummi berpandangan dan bersetuju melihat kebanyakan sistem MLM hidup kerana pencarian ahli baru, yang mereka istilahkan sebagai “pencarian pengedar baru”, sedangkan pengedar baru itulah pelanggan produk mereka. Jika terdapat MLM yg 'salah konsep' keuntungan diperolehi dari ahli baru dan yang berada d atas 'goyang kaki' ...

Ada juga Ummi dgr perniagaan MLM yang semestinya kita kena beli pakej2 produk..kena cr downline, kena promote dan jual produk.. at last? downline xdapat..produk pun xtjual..berlambak2 dirumah..akhir sekali sapa yg untung? org2 atas jugak yg kaya-rayakan. Adoi! yang nie betul parah! kalu korang semua dah nak terjebak, baik hindarkan. Ini pendapat Ummi peribadi tau! Tak adanya rezeki datang bergolek tanpa USAHA.

Ummi rasa kita tak wajar tanamkan perasaan atau fikirkan yang buruk2 terhadap MLM ini. Sebab Ummi pon dulu pernah beranggapan seperti itu jugak. Iyer lah, ramai orang tak suka MLM ni sbb memang terlalu banyak syarikat2 yang memanipulasikan sistem MLM sampailah MLM ni dilabelkan sebagai satu sistem yang salah dan merugikan. 
  • MLM - Yang menipu orang. 
  • MLM - Yang kena cari orang. 
  • MLM - Yang kena labur beribu-ribu, in fact berpuluh ribu semata-mata hanya untuk menyertai perniagaan MLM. Tetapi bile dah dah masuk, dibiar je... Tidak dibimbing. 
Salah tue. Kecian ahli2 baru yang terpaksa menanggung kesan Hutang bank tetap kena bayar, duit 'investment' hangus dan diri merana. Apa yang penting, jika ingin menjalankan perniagaan MLM, kita perlu kenal pasti terlebih dahulu. Lepas berpuas hati sumbernya, kita kena ada sifat Bertanggungjawab! Sifat2 seperti di bawah nie :-


Ummi terlibat dalam Business Shaklee nie adalah secara tak sengaja. Hati Ummi daa 'jatuh cinta' dengan Shaklee ni semasa mengamalkan Omega Guard dan Ostematrik semasa mengandungkan C Kembar.  Rasanya ok sangat2. Ummi heppy dengan percubaan 2 produk nie. Last2 Ummi buat keputusan untuk try jugak Set Berpantang Shaklee. Ummi ambek full set nyer. Masa itu jugak, member suh jadi ahli. Tapi Ummi tak nak sbb mind set nim kalau jadi ahli, menyusahkan. Nak kena isi borang laa. itu ini lah. Ummi nie malas nak melayan semua tuh. hahaha.

Selepas 4 bulan ambek set berpantang Shaklee, Ummi kehabisan stok. Nak Urgent! Kenapa Urgent? Daaa Jatuh Cinta kannn! Rasa tak lengkap plak hari2 berlalu tanpa Shaklee. Sampai je di kaunter Shaklee, Ummi xleh beli sebab Ummi tak ada id. huhuhu. Nak jadi ahli plak Ummi kena ada Mak! hehehe. Maksudnya kena ada sponsor ID seseorang. Masa itulah Ummi berjumpa dengan Mak Shaklee Ummi. Rabihah Anis namanya. Orang kecel2 moleks je. Walaupun dia sebuk dengan urusan dia, tapi alhamdulillah dia dapat daftarkan Ummi dengan jayanya. Siap bagitau lg kepentingan Shaklee kalau nak berbisness. Masa tuh Ummi masih belum tertarik nak berbisness Shaklee. Ummi dapat jew barang yang Ummi order, Ummi terus nak balik. 

Tapi Ummi bersyukur sgt2 sbb Mak Shaklee nie still follow up. Dia tnya macam mana makan, ok tak? Dan dia masih jugak tanya berminat nak berbisness dengan Shaklee tak? Ummi masih lagi jawab tak ada masa nk pikir2 semua tuh. Iyolah kan, takut MLM. Hahaha. 

BILE BERMULANYA MLM SHAKLEE?

Pada 15 Oktober 2013 rasanya Ummi ada terima surat dari Shaklee. Dalam surat tuh ada cek atas nama Ummi. Gambar cek tak ada sbb Ummi tak laa exited sangatkan masa tuh. Cuma Ummi 'terkejut' sbb Ummi dapat balik cash value dari product yang Ummi beli. Hanya terucap 'Alhamdulillah'.

Sejak daripada 'cek' jatuh dari langit inilah Ummi daa mula berjinak-jinak dengan bisness Shaklee. Sungguh berbeza. Bukan MLM biasa. Bisness ni akan dapat kalau kita Usaha dan Tawakal. Bisness ini bukan paksa kita beli barang dan bukan memaksa kita jual barang. Macam Ummi, kebanyakkan Ummi berkongsi kebaikkan dan kelebihan SHAKLEE. Ummi banyak dapat pembeli dari kawan-kawan Ummi. Dari mereka try gitu-gitu, akhirnya mereka menjadi 'consumer' tetap shaklee. Dan mereka juga dapat cash value dari pembelian mereka. Menarik bukan?

Apa lagi yang menarik tentang shaklee? Ummi dapat ini :-

CASH tau! masuk terus dalam akaun. Ya Allah rezeki dari Mu. 
Ummi hanya berkongsi kebaikkan dan Ummi peroleh kelebihan dari Shaklee. 
Mungkin inilah caranya Ummi kalau nak berbisness kan.. 
Sehingga hari ini, Ummi masih lagi 'consume' produk Shaklee. Bukan sahaja dari supplement kesihatan, malah Ummi turut menggunakan produk untuk penjagaan diri dan kecantikan, penjagaan rumah dan penjagaan berat badan! Pada masa yang sama Ummi yakin business MLM Shaklee ni.


Sambil-sambilan ... Sapa nak kasi cash kan?



  • Nak join Shaklee bukannya kena bayar beribu-ribu macam kebanyakan MLM lain.
  • Cuma bayar RM75 je (untuk keahlian seumur hidup pulak tu, bukannya kena renew setiap tahun pun). Lepas tu kita dahpun jadi ahli Shaklee yang sah. Samada turut nak berniaga Shaklee, ataupun join  sekadar untuk makan sendiri je itu terpulang pada kita. ATAU
  • Beli mana-mana produk Shaklee berjumlah lebih kurang RM650, maka kita akan layak jadi ahli Shaklee secara percuma. But again, sekiranya kita tak nak beli sampai RM650 ni, then amek je option pertama tadi, bayar RM75 je la.Takde paksaan pun untuk kita pilih mana-mana cara untuk jadi ahli. 
Apa yang penting :-
  • sijil HALAL diPERAKUI OLEH BADAN TERTENTU YANG DIBENARKAN OLEH JAKIM 
  • SHAKLEE mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan
  • Tidak ada istilah HEAD HUNTING dalam MLM SHAKLEE, Jika Ummi tidak mempunyai downline, Ummi akan berusaha keras untuk memastikan Ummi kekal efektif setiap bulan bg mendapatkan INCOME dari SHAKLEE. Jika ada downline, Gorup Ummi akan sentiasa membantu ahli-ahli baru!

Tak cuba lagi, Belum tahu. 
Belajar tentang Produk. Dah cuba nnt, terus BERCINTA!

Peluang Menjana Pendapatan
KLIK SINI

 Shaklee Independent Distributor [ID No:919146]

Jomlah hubungi Anish Azizul untuk dapatkan Detail Mengenai Produk-produk Shaklee! 
Konsultansi PERCUMA dan ISTIMEWA!
   
 Pilih laa nk Call ke, Msg ke, Whatssap ke, Email ke, 

 di talian 019 3293235 atau 

emel allaarief@yahoo.com


Post a Comment

Assalamualaikum ... Hari nie CikLaa ada laa gosip2 di opis. Pasal apa? Pasal nak awek muda. Hehehe. Ada seorang Boss tue, dia ada bagi...